Вхід | Реєстрація

«Криваве небо» — це просто красиво

«Криваве небо» — це просто красиво

У ніч із 5‑го на 6 листопада кобелячани, як і більшість українців, отримали змогу помилуватися досить незвичайним видовищем. Мова йде про полярне сяйво, яке окрасило небо в червоний колір. На жаль, цей природний феномен чітко засвідчив ще одне явище — небажання вчитися, притаманне  частині суспільства.

У принципі, можна було б і обминути увагою цю тему, оскільки вона прямо не пов’язана із життям Кобеляцької, Білицької, Новосанжарської громад, на території яких розповсюджують газету «ЕХО». Тим більше, що в загальноукраїнських ЗМІ темі природного феномену, що був зафіксований увечері в суботу, приділили достатньо багато уваги.

Та почитавши коментарі у Фейсбуці стало зрозуміло, що чимало земляків уже й телевізор не дивляться, повністю занурившись у нетрі соцмереж. Люди писали повідомлення чи звичайні коментарі, від яких буквально дихнуло мороком Середньовіччя.

«Знамення Апокаліпсису», «катастрофа», «радіація», «нестача кисню», «чому мовчать вчені», «я не науковець, але все розумію», «то ж Ізраїль ракету запустив», «то НАСА» — отакими істеричними коментарями буквально «вибухнули» соцмережі.

І, що найстрашніше, під час кількахвилинного вивчення коментарів, написаних явно не фахівцями, виявилося, що частина із них має педагогічну освіту і навіть працює в школі. Тобто люди із свідомістю, яка застрягла в Середньовіччі, чомусь вчать сучасних українських дітей!

І це при тому, що достатньо виділити півгодини часу і хоча б поверхово проштудіювати інтернет-джерела, близькі до науки, щоб зрозуміти — українці бачили звичайне полярне сяйво, яке ніколи і нічим людству не загрожувало.

І при цьому ми дивуємося дрімучості росіян, які дозволили себе обдурити путінській пропаганді! Та нічому дивуватися, на себе потрібно дивитися!

Та облишмо емоції і дамо слово науковцям. Автор зібрав коментарі людей, які мають фахову освіту та наукові ступені. Ось, що говорять справжні науковці.
Астроном Володимир Кажанов розповів у себе у Фейсбуці, що це рідкісне явище можна було спостерігати після потужної геомагнітної бурі, яка пов’язана з бомбардуванням Землі викидом корональної маси, який стався на Сонці кілька днів тому.

У ніч із 5 на 6 листопада в Україні, як і багатьох країнах північної півкулі Землі, спостерігається яскраве північне сяйво. Сталася потужна геомагнітна буря, пов’язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому, — йдеться в повідомленні.

Що зумовлює появу північного сяйва

Завідувач відділу радіофізики та геокосмосу Радіоастрономічного інституту НАН України Андрій Залізовський розповів, що для того, щоб спостерігати явище північного сяйва, потрібно, щоб збіглися кілька факторів.

Так, за його словами, це має бути:

  • безхмарне небо;
  • явище обов’язково спостерігається на горизонті.

Що стосується України, то учений уточнив, що при таких магнітних бурях — це більш-менш звичайна річ. Ба, більше, зараз ми наближаємося до максимуму сонячного циклу.

«До сяйва призводить інжекція коронарних сонячних мас. Сьогодні все так склалось, що у нас листопад — це місяць досить темний, ніч у нас довга, магнітна буря», — додав науковець.

Чому сяйво саме червоного кольору

За колір сяйва відповідає той фактор, які саме іони чи атоми збуджуються. Науковець Залізовський пояснив, що червоний — це той колір, який дає атомарний кисень в іоносфері. Кожний сорт молекул, коли він збуджується, а потім, повертаючись у свій нормальний стан, випромінює свою довжину хвилі й свій колір. На якій висоті, які молекули чи атоми збуджуються під впливом магнітосфери — такий колір ми бачимо.

Північне сяйво в Україні: як часто можна побачити

Спостерігати явище північного сяйва в Україні можна приблизно раз на рік. За словами ученого Андрія Залізовського, з 2017 року таких магнітних бур, які могли стати причиною сяйва, було близько п’яти.

Та оскільки для того, щоб побачити явище, мають скластись кілька факторів, то в реальності сяйво ми бачимо приблизно раз на рік.

Водночас у найближчі 2–3 роки, запевнив науковець, є ймовірність, що явище буде частіше, адже зараз ми близько до максимуму сонячної активності. У широтах України полярне сяйво радше рідкість. А зважаючи на те, що небо підсвітило криваво‑червоним, чимало користувачів соцмереж почали шукати в цьому моторошне знамення.

Професор Михайло Орлюк, завідувач відділу геомагнетизму Інституту геофізики НАН, заспокоює — полярне сяйво над Україною не така вже й екзотика, як і червоне забарвлення для полярного сяйва загалом.

«Такі явища трапляються під час сильних магнітних бур, і нам пощастило, що погода була безхмарна і нам все добре було видно, — пояснює він. — Нічого страшного в цьому немає, це дуже красиве явище, і не треба його боятися».


Автор: Підготував Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 листопада 2023, 19:41 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації