Вхід | Реєстрація

Так дрони чи стадіони?

Так дрони чи стадіони?

Днями Верховна Рада України ухвалила в другому читанні закон,  що вносить дуже серйозні корективи в розподіл бюджетних грошей. Мова йде про податок із зарплат військових. Зараз це колосальні суми. Адже під час війни в Україні різко зросла  як кількість самих військовослужбовців, так і їх зарплата. І, як цілком логічних наслідок, зросли й податкові відрахування, що надходять до бюджетів різних рівнів  із зарплат солдатів та офіцерів. Мова йде про колосальні 96 000 000 000 гривень  до кінця поточного року.

В українському податковому  законодавстві прописано так, що 60 відсотків із загальної суми згаданих 96 мільярдів надходять саме до місцевих бюджетів. Тобто  —  у Кобеляки, Білики, Нові Санжари, Полтаву. А далі розпорядники бюджетів уже використовують ці гроші. Використовують по різному. Можуть знову направити на військові потреби, а можуть — на потреби своїх громад.

І вже всім відомі досить скандальні витрати на будівництво стадіону, покладення новенької дорогої бруківки тощо. А в той же час військові скаржаться на нестачу зброї і обладнання, котрі можна закупити виключно на рівні держави. Погодьтеся, що в Кобеляках чи Нових Санжарах дрон-камікадзе не куплять,  і його виготовлення не організують.

Водночас, потрібно зазначити, що ні кобеляцькі, ні білицькі, ні новосанжарські депутати і чиновники в якомусь кричущому марнотратстві «солдатських»  грошей запідозрені не були.

А от розпорядники коштів із держбюджету якраз і купляли знамениті яйця по 17 гривень за штуку, бракований одяг і так далі, і тому подібне.

Саме через це в суспільстві і має місце дискусія про те, чи правильно діє влада, фактично забираючи кошти  з місцевих бюджетів. Із ризиком того, що «наверху»  вкрадуть мільярди і зможуть відкупитися.

Хоча,  як на мене, то ніякої дискусії бути не повинно. А гроші дійсно мають бути акумульовані в держбюджеті. Тим більше, що  заявлені цілі, на які їх мають використати,  є першочерговими. І життєвоважливими для існування держави Україна, а з цим і українських Кобеляк,  Біликів, Нових Санжар.

Адже дійсно незалежні військові експерти говорять, що Україна може перемогти в цій війні виключно завдяки масовому застосуванню різноманітних дронів, які має виготовляти сама, а не купляти у китайців. Ті ж експерти застерігають, що рашка швидше за Україну перебудовує свою економіку на воєнні рейки. А провести подібну перебудову, розпочати виробництво власної високотехнологічної зброї можна лише  на рівні держави.

Але ж тоді всі жителі громад повинні чітко розуміти, що в бюджетах не буде грошей ні на ремонт доріг, ні на освітлення вулиць, ні на заміну водопровідних труб, ні на якісь додаткові соціальні пільги.

Розуміти і не ремствувати з приводу ям на дорогах чи темряви на вулицях.

Чи можна якось по іншому? Не знаю, напевне, можна. Як варіант — орки дороги полатають.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 листопада 2023, 09:18 | Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації