Вхід | Реєстрація

Лобіювання інтересів чи перестраховка?

Лобіювання інтересів чи перестраховка?

Днями Кобеляцький відділ освіти відмінив торги, на яких мав придбати бензин і дизпаливо аж на 3 мільйони гривень.

Підняв тему відміненої закупівлі всюдисущий Олег Решетило. Олег Миколайович першим звернув увагу громадськості на цей факт і одразу витлумачив його, як можливе порушення законодавства. Він зробив акцент на тому факті, що один із учасників торгів, а саме фірма «ТОВ Велес ДХ» є підприємством, пов’язаним із Віталієм Дорошенком, бізнесменом, якого наділяють ледве не надлюдськими можливостями і який має неофіційний статус «сірого кардинала» кобеляцької «великої» політики.

І нібито саме через втручання Дорошенка відділ освіти скасував аукціон, на якому нижчу ціну запропонувала фірма «ВОГ», а не «Велес», який контролює Дорошенко. У результаті,  дітей в школи возитимуть нібито на дорожчому бензині.

Через це Олег Миколайович направив відповідні заяви про ймовірні порушення в Держаудитслужбу та Полтавську обласну військову адміністрацію.

Через кілька днів відбувся новий аукціон, на якому Кобеляцький відділ освіти закупляв уже меншу кількість пального, не майже 44 тисячі літрів, як на відмінених торгах, а лише 15 тисяч. Відповідно і загальна сума закупівлі зменшилася та становила 816 тисяч.

У новому аукціону участь взяв лише один учасник. Ним стала фірма «Велес», що додало підстав сумніватися в чесності торгів.

Що розказав Дмитро Жуган

Оперативність, із якою Олег Решетило повідомив громадськість про можливі порушення у ході закупівлі нафтопродуктів, безумовно, заслуговує на повагу.

Але... По-перше, не було надано можливості висловитися керівнику установи, яка проводить закупівлю. У даному випадку — Дмитру Жугану. По-друге, за емоціями та оціночними судженнями не знайшлося місця для аналізу безпристрасних і «сухих» цифр. Саме тому редакція «ЕХО» вирішила надати можливість виступити в ЗМІ керівнику відділу освіти, а також спробувала проаналізувати цифри, що фігурують у цьому аукціоні.

Дмитро Жуган розповів:

— Олег Решетило подав громадськості не повну інформацію. По-перше, торги на придбання паливно-мастильних матеріалів на суму 2 мільйони 302 тисячі гривень були відмінені на абсолютно законних підставах, згідно із скороченням видатків на закупівлю товарів чи послуг. Така процедура передбачена чинним законодавством.

Окрім того, Олег Миколайович, на жаль, навіть не спробував поцікавитися іншими рішеннями, що передували відміні. Про те, що в ході крайньої за ліком сесії міськради депутати вирішили «зняти» 6 мільйонів гривень із статті витрат на закупівлю енергоносіїв, повідомляли як сама міськрада, так і численні ЗМІ. Але не всі звернули увагу чи вже й забули, що 18 грудня ще минулого 2023 року  кобеляцький відділ освіти оголосив торги, в ході яких мав придбати газ для опалення навчальних закладів на суму майже три з половиною мільйони гривень. Про закупівлю оголосили, аукціон мав відбутися 26 грудня. Потенційно закупленого газу мало б вистачити для опалення навчальних закладів аж до кінця сезону. Але 22 грудня неочікувано для відділу освіти депутати на сесії «зняли» вже згадані 6 мільйонів, передбачених на придбання енергоносіїв. У результаті, коштів для того, щоб заплатити за газ, до кінця опалювального сезону у відділі освіти на початок 2024 року немає. Ми були змушені укласти з підприємством, яке постачає газ, додаткову угоду, що передбачає зменшення об’єму закупівлі. А потім, через відсутність коштів, яких дійсно на даний момент немає, відділ освіти і відмінив торги щодо закупівлі бензину і дизпалива. Ми просто купили менше паливно-мастильних матеріалів. Тобто, кошти лишилися, і в разі необхідності вони будуть спрямовані на придбання вже згаданого газу. Так, депутати обіцяли «додати» відділу освіти грошей. Але ми не можемо керуватися в такому надважливому питанні, як опалення закладів освіти, лише обіцянками. А раптом сесія не відбудеться вчасно? А раптом коштів не буде? І ми залишимо навчальні заклади без тепла. От саме тому й були відмінені торги.

Підсумовуючи, можу сказати: паливом для підвозу забезпечені, до речі, по ціні, яка нижча, ніж була на торгах, які відмінили. Маємо вільний залишок коштів, які ми зможемо спрямувати на закупівлю газу, у разі непередбачуваних обставин.

Тож, фільтруйте інформацію, яку отримуєте з недостовірних джерел, і не дозволяйте ввести себе в оману.

Лише цифри і факти

Отже, згідно з інформацією, яку редакція отримала  з відкритих джерел, конкретніше  — із ресурсу ОПЕНДАТАБОТ, власниками ТОВ «Велес ДХ» є в рівних долях В’ячеслав Хряпа та Валерія Віталіївна Дорошенко. Так що радник кобеляцького міського голови Віталій Дорошенко таки має зв’язок з цією фірмою.

Окрім того, інформація  з того ж джерела підтверджує, що нафтопродукти у «Велеса» в 2023 році закупляв не лише Кобеляцький відділ освіти, а й  комунальне підприємство «Водоканал Плюс», міська лікарня, парк «Нижньоворсклянський», Кобеляцький психоневрологічний будинок-інтернат, Професійний Аграрний ліцей  і... гуманітарний відділ Білицької селищної ради. Скрильник купляє бензин у Дорошенка? І так буває? (Увага! Дану інформацію спростовано редакцією)

Зрештою, все вище сказане ще не говорить про якийсь кримінал у діях посадовців міськради. Поки що в гіршому випадку можна робити припущення про лобіювання інтересів Віталія Дорошенка. І не більше.

Тепер перейдемо до цифр

Аналізуємо перші торги. Тоді ВОГ виграв торги у «Велеса» з різницею в  11 тисяч 346 гривень. Це — на загальній сумі в більше, ніж три мільйони. Різниця таки не вражаюча. Якщо перераховувати на літр, то паливо, придбане у ВОГ, коштувало б на 26 копійок дешевше, аніж у конкурента, а зовсім точно — 49 гривень 72 копійки.

Рахуємо ціну, яка встановилася за літр у ході другого аукціону, який виграв «Велес». Виходить 49 гривень. Тобто пальне куплятимуть ще дешевше.
Тому вельми сумнівно, що Держаудитслужба чи Полтавська ОВА всерйоз перевірятимуть дотримання всіх передбачених законодавством процедур під час цієї закупівлі. А ось кобеляцькі міські депутати таки  могли б створити якусь робочу групу чи комісію, звірити всі документи і зробити висновки.

Зараз же створюється таке враження, що із депутатів міську владу пробує контролювати лише депутат Олег Решетило, який до згаданої міськради не має прямого відношення. Нагадуємо, що Олег Миколайович є депутатом Полтавської районної ради, яка фактично існує лише на папері.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 січня, 17:30 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації