Вхід | Реєстрація

«Секретний» наказ №32 і хлопчик із Казані

«Секретний» наказ №32 і хлопчик із Казані

Ми живемо в період, який прийнято називати «цифровим століттям». Інколи застосовують інший термін — «інформаційна ера». Це означає, що в сучасному світі, завдяки повсюдному розповсюдженню Інтернету, практично в кожної людини з’явилася можливість миттєво отримувати і передавати будь-яку інформацію. І в цьому, як у будь-якому явищі, є свої плюси і свої мінуси.

Один із беззаперечних мінусів — це величезна кількість недостовірної  інформації, яку ледве не щосекунди «вкидають» у  Інтернет, а потім розповсюджують. Часто таку інформацію називають «фейком».

Мета розповсюдження фейків проста і очевидна — впливати на інших людей із метою отримання особистої вигоди. Або вигоди для державної чи іншої установи, зацікавленої в розповсюдженні фейку.

От днями автору цих рядків одразу від двох різних, не знайомих між собою, людей надійшло повідомлення про те, що Міністр внутрішніх справ України 16 січня підписав «секретний»  наказ №32. У тому наказі правоохоронцям нібито даються нові особливі повноваження щодо застосування спецзасобів і табельної зброю. Нібито — для придушення можливих масових акцій протесту в Україні.

Один із кобелячан навіть статтю із цього приводу написав і прислав у редакцію. А на запитання, звідки в нього з’явився цей «наказ», відповів:
— Із надійного джерела.

Іншому чоловіку копію «наказу» і відео, де його коментують, надіслали друзі.

Автором відео і найбільш відомим розповсюджувачем інформації про «секретний наказ №32» є чолов’яга, який називає себе адвокатом Сергієм Гулою.

Навіть побіжне кількахвилинне ознайомлення з текстом цього, з дозволу сказати, «документу»  породжує сумніви. Надто неохайно він складений, навіть дати, чомусь, написані «від руки», а не надруковані.

До речі, про дати. Чомусь люди, які перепощують цей фейк, не звернули увагу на те, що в ньому фігурує... 2084 рік.

Подальша нехитра перевірка остаточно розвіяла всі сумніви. Для цього достатньо було просто зайти на сайт українського МВС.

Дійсно, є такий наказ №32 від 16 січня 2024 року. Але в ньому йдеться зовсім не про якісь додаткові повноваження для поліцейських. А про «Про розширення провадження виду господарської діяльності». Цим наказом замміністра МВС дозволяє одному із київських підприємств розширити асортимент зброї, яку воно продає. І все. Не більше і не менше.

Тобто, згаданий Гула або сам створив фейк, або свідомо його тиражує. Адже для нього не складає проблеми перевірити інформацію.

А от чому не доклали зусиль, щоб провести елементарну перевірку, яка в часі триває п’ять хвилин, інші люди?  І це при тому, що обидва чоловіки, які надіслали в редакцію цей фейк, є освіченими думаючими людьми? І як взагалі боротися із фейками?

По великому рахунку, одного універсального і стовідсоткового способу вберегтися від того, щоб не стати жертвою фейку, не існує. Точніше,  існує, але навряд чи хтось захоче скористатися цим способом. А він, той спосіб, полягає в тому, щоб просто ізолюватися від Інтернету. От не читати «новини» у всіх отих телеграм-каналах, не дивитися відео в Ютубі тощо. До речі, виробники фейків добре знають, що більшість людей вважають, що найправдивішою є інформація, отримана саме з мережі Інтернет. Мовляв, там немає цензури.

Це — помилка. І цензура там є, і недостовірної інформації більше, аніж в будь-якому іншому ЗМІ.

Отже, повторюся, універсального способу, як відрізнити фейк від достовірної інформації, не існує. Тому порада може бути єдина — отримавши якусь «сенсаційну» чи просто важливу, на вашу думку, інформацію, не поспішайте нею ділитися. Спочатку хоча б на дати подивіться.

Дозволю собі нагадати, як у Фейсбуці  з періодичністю  в кілька місяців починають тиражувати фото хлопчика, якого нібито знайшли в поїзді. І прохають тим фото поділитися.  І люди, не задумуючись, діляться. При цьому не дивляться, що перша дата цього повідомлення датована 2019 роком. І фото зроблене  в Казані. Усе це одразу видно, навіть зусиль  для якоїсь перевірки, докладати не потрібно.

Але ж люди поспішають і розповсюджують. Як же так, дитину ж знайшли! Батьки ж її шукають, хвилюються, а я тут чогось думаю, чомусь зволікаю.

А насправді, отакими досить примітивними фейками вас перевіряють. Якщо перепощуєте відвертий фейк, то значить розповсюдите й інший, комусь потрібний. І вас використають, як корисного ідіота.

Тому не поспішайте. Повірте, ви не будете першим і єдиним, кому надішлють «ну дуже важливу» чи сенсаційну інформацію.

Здоров’я всім, передусім інформаційного. З вірою в Перемогу!


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 лютого, 09:11 | Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації