Вхід | Реєстрація

Кобеляцькі депутати пересварилися і не виділили гроші на ЗСУ

Кобеляцькі депутати пересварилися і не виділили гроші на ЗСУ

Чергова сесія Кобеляцької міської ради ознаменувалась грандіозним скандалом, демаршем частини депутатів, які вийшли із залу, та невдалою спробою зняти із посади виконуючого обов’язки міського голови Василя Фещенка.

Коли ця стаття вийде в друк, тисячі жителів Кобеляцької громади вже передивляться чисельні відео, зняті в сесійному залі Кобеляцької міської ради, і встигнуть послухати ту чи іншу версію щодо причин розколу в депутатському корпусі та фактичної бездіяльності органу місцевого самоврядування. А також висловити свою реакцію на подію в коментарях.

Тому, описуючи подію, спробуємо дати хоча б побіжний аналіз того, що сталося і ще відбувається. Адже ситуація, котра виникла на сесії 27 лютого, неминуче отримає свій розвиток.

...Перед тим, як іти на сесію, домовилися із верстальником, якою будемо робити обкладинку чергового номера газети. Ідея була наступна: фото депутатів, які дружно голосують, а над їх головами літає квадрокоптер «Мавік». Адже на сесії депутати мали проголосувати в тому числі і за виділення шести мільйонів гривень на потреби ЗСУ. Нагадаємо, що Кобеляцька міська рада станом на третій рік війни фактично не виділяла серйозних сум саме для армії чи тероборони. Якщо в сусідніх Біликах у бюджеті на потреби ЗСУ з першого року війни передбачають мільйони гривень і регулярно купляють і передають для потреб військових автомобілі, то Кобеляки запам’яталися хіба що придбанням 12 мотокос.

...Але події на сесії пішли зовсім не так, як очікував автор статті. Хоча й було відомо, що напередодні комісія мандатна та з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, дотримання прав людини, громадського правопорядку, законності та запобігання корупції проголосувала за те, щоб винести на розгляд сесії питання про дострокове припинення повноважень виконуючого обов’язки міського голови Василя Фещенка.

Та все ж залишалося сподівання на те, що депутати відділять «мух від котлет» і, вирішуючи політичні питання, паралельно виділять кошти й на ЗСУ та на інші нагальні потреби.

Військового послухали і... забули

Про те, що сесія була незвичайною, можна було зрозуміти ще в коридорі міської ради. У той день там вперше за багато років чергували співробітники поліції у формі. А сам зал задовго до початку сесії був заповнений вщерть. У ньому знаходились люди, які місяцями, а то й роками не відвідували подібні заходи.
Тільки-но почалася сесія, як слово було передане керівнику третього відділення ТЦК Віталію Кгаєвському. Військовий вручив бойову нагороду пораненому кобелячанину В’ячеславу Колодочці, а потім ордени «За мужність», які отримували вже родичі нагороджених. Адже це ті нагороди, які видали посмертно. Орденами були нагороджені загиблі на війні Ігор Солодов та Олександр Назаров.

Виступаючи присутніми Віталій Кгаєвський наголосив:

— На жаль, багато наших земляків загинули. Багато таких, хто поки що вважаються зниклими безвісти. Будь ласка, пам’ятайте, що саме завдяки цим хлопцям ви маєте можливість збиратися і проводити сесії.

Але подальші події чітко засвідчили, що нагадування військового було забуте через кілька хвилин.

Уже під час голосування за кандидатуру секретаря сесії та членів лічильної комісії стало зрозуміло, що частина депутатів не підтримує жодну пропозицію із озвучених головуючим Василем Фещенком.

Врешті-решт, із кількох спроб обрали і секретаря, і лічильну комісію.

Потім Василь Фещенко озвучив, що на вчорашньому засіданні комісії мандатної та з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, дотримання прав людини, громадського правопорядку, законності та запобігання корупції її члени рекомендували винести на сесію два питання. Перше — про проведення конкурсу на посаду директора комунальної міської лікарні, друге — про дострокове припинення повноважень Фещенка.

Озвучивши ці пропозиції, Василь Фещенко повідомив, що не вніс згадані два питання в прядок денний. Причина —  вони подані на сесію із порушенням Регламенту ради через те, що вони, за його словами, не відповідають вимогам Регламенту ради. За словами Фещенка, комісія мала подати свої пропозиції за три дні до сесії. Окрім того, обговорити їх  мали і в інших депутатських комісіях.

Одразу почалася словесна перепалка. Настрій задали присутній на сесії депутат Полтавської райради Олег Решетило та сам Фещенко.

Перший закликав головуючого:

— Не зривайте сесію!

Фещенко відповів:

— Керуйте в себе у Полтавській райраді.

Коли спробували затверджувати порядок денний, то одразу стало зрозуміло, що голосів для цього не вистачає.

Потім пішло-поїхало, і десь півтори години присутні вислуховували виключно претензії, якими обмінювалися депутати та заступники міського голови.

У кінці-кінців депутати, які представляють політичні партії «Слуга народу» та «За майбутнє», встали із своїх місць, здали пульти для голосування і покинули сесійну залу. Саме вони  наполягали на тому, аби внести в порядок питання про дострокове припинення повноважень Фещенка.

По факту — нокдаун для опозиції

Звичайно ж, після демаршу опозиції, яка явно сформувалася в Кобеляцькій міськраді, робота сесії стала неможливою. Адже банально не вистачало голосів для того, аби прийняти хоча б якесь рішення.

Василь Фещенко оголосив про перерву і запропонував депутатам зібратися о 12-й годині, аби продовжити роботу. Але вони не зібралися.

У результаті:

  1. констатуємо, що в міській раді сформувалися два табори чи гуртки по владних інтересах;
  2. Фещенка із посади не зняли;
  3. невдала спроба свідчить про провал плану опозиції і її неналежну організованість. Адже рішення щодо недовіри керівнику виносять на розгляд, будучи впевненими у тому, що воно пройде.  Але по факту в противників Фещенка-Стаднікової-Дорошенка явно не вистачає голосів;
  4. кошти для ЗСУ так і не виділили. Як і на інші потреби громади.

І це є ще одним провалом опозиції. Адже тепер влада може їх звинувачувати в тому, що саме депутати від «Слуги народу» та «За майбутнє» зірвали сесію, на якій мали голосувати за виділення коштів армії. І спробуй тепер довести зворотнє.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 лютого, 11:33 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації