Вхід | Реєстрація

Фещенка не зняли, гроші на ЗСУ дали

Фещенка не зняли, гроші на ЗСУ дали

Під час чергового засідання сесії Кобеляцької міської ради депутати вже звично чубарилися. І замість запланованих раніше сотні питань порядку денного розглянули лише дев’ять. Та все ж, найважливіші для життєдіяльності громади рішення були проголосовані.

Найдовше депутати розглядали перше процедурне питання. Ніяк не могли вирішити, чи приймати його «за основу», чи  «в цілому».

За цей час депутати, як із числа тих, хто підтримує діючу міську владу, так і ті, хто вирішив її змінити, встигли досхочу навиступатися, дружно закликати один одного не маніпулювати темою, пов’язаною з війною (від автора: подібні заклики якраз і є прикладом класичної маніпуляції), обговорити тему присутності на сесії працівників бюджетних закладів та блогерів, яких нині в Кобеляках розвелося, як «собак недорізаних».

Голова бюджетної комісії Таміла Шевченко у своєму виступі відкинула претензії до опозиційних депутатів з приводу  того, що вони кілька днів тому покинули сесійну залу і  в результаті нікому було голосувати за виділення грошей на ЗСУ та на інші потреби. Вона наголосила на тому, що на бюджетній комісії давно були проголосовані, а з цим — і підготовлені до винесення на сесію, усі питання, пов’язані  з виділення коштів.

Згадала  Таміла  В’ячеславівна і про те, що напередодні сесії на території Аграрного ліцею, яким вона керує, з’явився  блогер  Артур Ковач і почав знімати сюжет про нібито незаконну реалізацію свиней з підсобного господарства. А потім написав про це в соцмережі. За її словами, це було зроблено для того, щоб нібито не допустити її  появи на сесії. Яким чином пост у соцмережі про свиней міг перешкодити депутатській діяльності, голова бюджетної комісії не конкретизувала. Ну й, звично,  практично всіх кобеляцьких депутатів закликала не маніпулювати темою допомоги армії.

Потім виступив депутат Анатолій Таранушич. Він теж закликав не маніпулювати. До речі, цю ж мантру пізніше повторили і депутати Крайнюк та Кривуля.
Депутат Василь Кіптілий був більш оригінальним. Він запропонував виконуючому обов’язки  міського голови Василю Фещенку таки винести на сесію питання про оголошення конкурсу на посаду директора лікарні та про дострокове припинення повноважень згаданого Василя Васильовича.

Фещенко очікувано відмовився. Він запропонував депутатам  ініціювати скликання нової сесії і вже там розглядати питання, озвучені Кіптілим.

Підтримав Фещенка і дупутат Ігор Проценко. Він задав риторичне питання:

— Місяць тому всі депутати дружно голосували за те, щоб виплачувати Фещенку премії. А зараз раптом перестали йому довіряти. Що сталося за цей місяць такого, що змінило бачення депутатів?

У процесі цього обговорення Василь Фещенко двічі оголошував про технічну перерву на 10 хвилин. Друга перерва «розтяглася» ледве не на півгодини.
І депутати, які на той момент уже зібралися  в залі і чекали на Фещенка, почали обурюватися фактом його відсутності. Навіть почали звучати пропозиції  обрати нового головуючого на сесії і працювати без номінального керівника міськради. Але до цього не дійшло.

У результаті, процес голосування за порядок денний таки пішов. І далі голосували більш-менш швидко.

У результаті,  депутати виділили гроші на дві програми, так чи інакше пов’язані  з підтримкою ЗСУ і територіальної оборони. Загальна сума фінансування запланована в обсязі 8,5 мільйона  гривень.

Але потім, у процесі обговорення вияснилося,  що не передбачені кошти на те, щоб саме в Кобеляках у одному із навчальних закладів обладнати приміщення, котре відповідало б вимогам безпеки для проведення незалежного оцінювання школярів. А без цього кобеляцькі діти були б змушені їздити на здачу тестів у Миргород чи Гадяч. А це — важко фізично.

Окрім того, депутатів поставили до відома, що відділу освіти потрібні гроші на проведення тендерів по закупівлі продуктів харчування для навчальних закладів. А не буде тендеру — школярі залишаться голодними.

У кінці-кінців, депутати знайшли потрібні гроші,  «відмінусувавши»  їх від суми, передбаченої на закупівлю енергоносіїв для тих же шкіл і дитсадків. Вирішили, що до кінця опалювального сезону коштів на енергоносії вистачить, а далі — буде перевиконання бюджету і гроші на газ і дрова, потрібні восени, ще встигнуть виділити.

Чергове пожвавлення в залі виникло під час звіту Василя Фещенка, як виконуючого обов’язки міського голови.

Депутат райради Олег Решетило різко розкритикував міську владу. За його словами, вона «бездарно» витратила 40 мільйонів гривень із перевиконання бюджету. Решетило вчергове закликав «гнати владу».

Тут вони із Фещенком обмінялися «компліментами». Василь Васильович нагадав присутнім і Решетилу події початку 2000-х, коли Олег Миколайович був головою РДА і потрапив у гучний скандал, пов’язаний із конфліктом, який виник у нього та його заступника Лещука й молоді з гуртка брейк-дансу. Також, за словами Фещенка, Решетило нічого корисного не зробив, будучи керівником РДА.

Натомість Олег Миколайович назвав Фещенка та його команду неробами. І запропонував йому звільнитися із посади.

А ось депутат Анатолій Таранушич, навпаки, дуже схвально відгукнувся про діяльність нинішнього виконуючого обов’язки міського голови. Він зазначив, що:

— Нарешті у нас є влада з людським обличчям.

Анатолій Кривуля запитав, із якими селами відсутнє автобусне сполучення. На що Фещенко відповів:

— Легше сказати, із якими є. Перевізники не хочуть возити пасажирів через поганий стан доріг.

Коли справа дійшла до голосування, стало зрозуміло, що голосів для затвердження звіту Фещенка не вистачає.

Невгамовний Решетило констатував:

— Це тобі дали «чорну мітку».

Взагалі, потрібно відзначити, що міські посадовці уже взяли собі за правило «тикати» один одному і хамити. У процесі спілкування між заступниками Фещенка, які теж розділилися на два табори, на сесії теж звучало слово «ти».

Офіційна інформація

Бюджетним рішенням сесії передбачено кошти на реалізацію місцевих програм:

  • підтримки підрозділів територіальної оборони та ЗСУ — 6 млн. грн.;
  • соціального захисту населення (матеріальні допомоги)  —  3 млн. 750 тис. грн.;
  • виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі  — 200 тис. грн.;
  • на Програму профілактики правопорушень у Кобеляцькій міській територіальній громаді (ремонт покрівлі відділення поліції №2) — 400 тис. грн.;
  • на заробітну плату з нарахуваннями робітникам з благоустрою у старостатах — 1 млн. 245 тис.132 грн.;
  • відділу освіти на оплату енергоносіїв закладам середньої та дошкільної освіти  —  4 млн. 500 тис. грн.; на харчування дітей — 1 млн. 200 тис. грн. та на укриття ОЗ «Кобеляцький ліцей №1» — 290 тис. грн.

Звичайно, у читачів може виникнути зрозуміле запитання: «Чому редакція пише про 8,5 мільйонів, коли в офіційній інформації мова йде про шість мільйонів?»

Тут справа в тому, що ще 2.5 мільйона «заховані»  у витратах на соціальний захист. Але вони теж будуть спрямовані на потреби військових.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 березня, 16:22 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації