Вхід | Реєстрація

У Полтаві оголошено прийом матеріалів на здобуття премії Самійла Величка

Полтавська земля дала багато видатних діячів української науки, культури, освіти. Одним із них був і Самійло Величко, який, як відомо, створив козацький літопис. 7 років тому в Полтаві на честь цього науковця заснували однойменну премію. Що це за премія та про умови її отримання дізнавалися Віталій Улибін та Дмитро Ейбатов.
«Самійло Величко був видатним істориком. У своєму козацькому літописі він описав події Визвольної війни 1648-1654 років, події Руїни та ті, що передували Північній, або як пише науковець – Шведській війні, – розповідає завідувачка відділом охорони культурної спадщини при державному історико-культурному заповіднику «Поле Полтавської битви» Оксана Сальнікова. – На жаль, історик так і не зміг дописати свій літопис через раптову смерть».
Пам'ятають та цінують нащадки літописця його неоціненну роботу і в наш час. У 2003 році з ініціативи музею Полтавської битви та за сприяння місцевої влади було засновано «Премію Самійла Величка». Кожного року, говорить Оксана Сальнікова, на День незалежності нею в Полтаві нагороджують тих, хто зробив великий вклад в гуманістичні ідеї незалежної України.
Оксана Сальнікова, завідувачка відділом охорони культурної спадщини музею «Поле Полтавської битви»:
- Люди здобувають цю премію у 4-х номінаціях: «Дослідження в області історії України та Полтавщини», «Відображення історичних подій в засобах масової інформації», «Сприяння розвитку державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської Битви» і «Відображення доленосних подій у творах мистецтва».
Переможців нагороджують дипломом, медаллю та посвідченням, до яких додається і грошова винагорода, говорить науковиця. Пропозиції приймаються від державних органів, органів місцевого самоврядування, творчих спілок, культурно-просвітницьких товариств, редакцій ЗМІ та телерадіокомпаній.
Оксана Сальнікова, завідувачка відділом охорони культурної спадщини музею «Поле Полтавської битви»:
- Усі матеріали на здобуття премії можна надіслати за адресою: м. Полтава, вул. Шведська могила, 32, Державний історико-культурний заповідник «Поле Полтавської Битви». Звертатися за довідками можна за телефоном 52-74-27. Ми будемо раді вашим здобуткам.

Автор: Віталій Улибін, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 червня 2010, 11:59 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації