Цукровий діабет: причини хвороби і профілактика

Цукровий діабет — це захворювання ендокринної природи, викликане абсолютною або відносною нестачею інсуліну, гормону підшлункової залози. У результаті дефіциту інсуліну порушується метаболізм глюкози, і замість того, щоб засвоюватися клітинами організму, вона починає накопичуватися в крові. Тканини при відсутності глюкози відчувають енергетичний голод і починають гинути. Цей неухильно прогресуючий процес призводить до пошкодження всіх систем організму і порушення їх функції. Цукровий діабет дуже поширений і виявляється у кожної п’ятої людини середнього віку.

Існує велика кількість різних класифікацій цукрового діабету, але найбільш поширеним є поділ захворювання на два типи. Перший тип характерний для молодих пацієнтів і пов’язаний з порушенням синтезу інсуліну підшлунковою залозою. При ін’єкційному введенні інсуліну всі симптоми швидко зникають, тому по-іншому цей тип діабету називається інсулінозалежний. Другий тип захворювання розвивається з віком і пов’язаний з появою первинної інсулінорезистентності. Тобто, клітини організму з ряду причин стають нечутливими до інсуліну. У окрему групу виділяють цукровий діабет, розвиток якого пов’язаний з вагітністю та є її ускладненням (гестаційний). Є діабет вторинний, який розвивається на тлі інших захворювань. Іноді цукровий діабет може розвинутися на тлі недостатнього харчування.

 

Причини цукрового діабету

До групи ризику цієї хвороби відносяться:

  • гладкі люди і ті, які мало рухаються;
  • ті, хто споживає багато тваринних жирів і легкозасвоюваних вуглеводів;
  • ті, у кого є родичі, які хворіють на діабет.

Пам’ятайте: якщо у вас сильна спрага без причини або виділення великої кількості сечі — це основні видимі симптоми початку цукрового діабету. Не запускайте хворобу, терміново вживайте заходів до її усунення.

Позбутися хвороби можна, виконуючи такі правила: обмежте кількість споживаних вуглеводів, виключіть алкоголь і стежте за своїм тиском.

 

Цукровий діабет 1?го типу: симптоми і правила профілактики

За статистикою, 25% людей не знають про те, що хворі на діабет.

При цукровому діабеті у хворого спостерігається часте сечовипускання, посилена спрага, стрімка втрата ваги (або навпаки — ожиріння), підвищений рівень цукру в крові, постійне відчуття слабкості або втоми, свербіж шкіри і алергії, проблеми із зором, судоми в ногах.

Для цукрового діабету I типу характерне швидке погіршення самопочуття і зневоднення організму. Погана переносимість фізичних навантажень і метеочутливість, а також погана шкіра, часті грибкові інфекції, спостерігається повільне загоєння ран.

Основна причина цукрового діабету невідома. Вважають, що їх кілька: вживання у великій кількості їжі з легкозасвоюваними вуглеводами, генетична схильність, психічні та фізичні травми, рак підшлункової залози, ожиріння, тривале зловживання алкоголем.

 

Профілактика діабету

Краща профілактика діабету — це правильне харчування і здоровий спосіб життя. Необхідно раціонально харчуватися, висипатися, більше гуляти на свіжому повітрі, відмовитися від шкідливих звичок і регулярно виконувати фізичні навантаження. Лікарі кажуть, що діабету можна легко уникнути. Важливо знати, які продукти підвищують рівень цукру в крові, й обмежити їх вживання або зовсім відмовитися. Існує три групи вуглеводів:

— 1 група: безпечна. Продукти в першій групі — абсолютно безпечні, їх можна вживати в будь-якій кількості і не боятися за своє здоров’я. Це всі види овочів (крім картоплі), зелень, квасоля, гриби, кава і чай (без цукру), проста вода, шпинат і щавель, пісна яловичина або курка.

— 2 група: ділимо навпіл. Продукти з цієї групи теж безпечні, однак вживати їх в будь-якій кількості не варто, порцію ділимо навпіл. Сюди входять в основному крупи: хліб (крім батона), печиво просте (крекери або галети), кисломолочні та молочні продукти (не більше 2 склянок на день), фрукти (солодкі фрукти не частіше двох разів на день і в першій половині дня), картопля у відварному вигляді, ковбаса.

— 3 група: заборонено. У цій групі знаходяться продукти, які варто вживати в дуже обмеженій кількості або зовсім виключити з раціону. Сюди входять всі солодощі: тістечка, цукерки, мед, солодкі газовані напої, варення, а також манка.

 

Ознаки цукрового діабету 2?го типу

  1. Зайва вага. Однією з головних ознак цукрового діабету, а часто — навіть його провокаторів, є активний набір зайвої ваги. Пропорція тут пряма: чим більше зайвих кілограмів, тим вище ризик захворіти діабетом. На щастя, схуднення і повернення в форму, навпаки, знижують цю ймовірність.
  2. Часті позиви в туалет. Якщо організм людини виробляє занадто мало інсуліну (гормону, який транспортує клітини глюкози і таким чином забезпечує нас енергією), глюкоза починає накопичуватися в крові і переходить у сечу. Як результат, людина починає частіше ходити в туалет, а також постійно відчуває спрагу. У цілому варто запам’ятати, що часті сечовипускання і нездатність напитися — найбільш поширені симптоми цукрового діабету.
  3. Зір став розмитим. Високий рівень цукру в крові створює умови для накопичення глюкози в кришталику ока. З цієї причини людині стає важко фокусуватися і її зір падає.
  4. Втрата ваги без причини. Як правило, таке явище — це симптом цукрового діабету 1 типу, але іноді подібне відбувається і при діабеті 2?го типу. Коли організм не виробляє інсуліну, глюкоза, що поглинається нами з їжі, не може використовуватися для виробництва енергії. Як результат, швидше спалюються жири і людина стрімко втрачає вагу.
  5. Навколо шиї з’являється «темне кільце». Обумовлено тим, що рецептори шкіри починають виробляти надто багато пігменту.

 

Профілактика цукрового діабету в дітей

На жаль, на цукровий діабет хворіють не лише дорослі. Він також може вразити й дітей.

Щоб мінімалізувати можливість виникнення діабету в дітей, потрібно: виключити переїдання; обмежити вживання борошняних виробів; контролювати споживання цукру; робити фізичні вправи; займатись профілактикою застуди.

Помітити ознаки діабету на самому початку його розвитку складно. Перші симптоми часто взагалі не насторожують батьків. Дитина починає більше пити, частіше бігати в туалет і втрачати вагу при гарному апетиті. Але саме ці симптоми повинні змусити батьків мчати в лікарню.

Якщо ж це немовля (а діабет може виникати й у малюків), звертай увагу на пелюшки: вони схожі на накрохмалені.

Щоб визначити рівень цукру, потрібно не тільки здати кров натщесерце, а й через 2 години після їжі (бажано вуглеводної). Тоді дослідження буде більш інформативним. Якщо рівень цукру коливається в рамках 3.5 — 5.5 ммоль/л (натще) і до 7.8 ммоль/л (після їжі), переживати не варто. Але якщо цифри перевищують норми, потрібно терміново «бити в усі дзвони».

 

П’ять можливих винуватців діабету

Гени. У спадщину передається не сам діабет, а схильність до нього. Тому зовсім не обов’язково, що твоя дитина має захворіти, але батьківська задача — регулярно перевіряти рівень цукру в його крові. Особливо уважними слід бути, якщо діабет уже є у старших дітей.

Вірусна інфекція. Деякі вірусні інфекції (наприклад, кір, свинка, вітряна віспа, епідемічний гепатит або грип) активізують утворення антитіл до клітин підшлункової залози. Ці антитіла і руйнують клітини, які синтезують інсулін.

Ожиріння. Усіх дітей з надмірною вагою тіла потрібно обов’язково перевіряти щодо ризику розвитку діабету другого типу, який хоч і рідко, але діагностується і в дітей.

Захворювання підшлункової залози. Хвороби підшлункової залози викликають пошкодження її клітин.
Стреси. Вони теж можуть дати поштовх для виникнення цукрового діабету в дітей. Тому обов’язково повинно бути помірне емоційне навантаження і продуманий режим відпочинку дитини.

 

Що робити, якщо діабет таки виявили

Якщо аналізи підтвердити діабет, родині доведеться змінити поведінку докорінно. Під рукою завжди має бути глюкометр і тест-смужки для вимірювання глюкози. Маленьким діткам важко робити всі маніпуляції самостійно, а от школярів потрібно привчити до самостійної перевірки свого рівня цукру.

Запорука успішного лікування — інсулін, який потрібно буде обов’язково вводити кілька разів на день. Вид і дозу препарату підбирає лікар і при потребі коректує.

Дитина повинна обов’язково харчуватися п’ять разів на день. У меню слід обмежити вуглеводи, які підвищують цукор: хліб, каші, картопля, солодощі. Також уникати солодких фруктів і ягід (бананів, винограду, динь, суниці) і наситити меню дитини овочами і фруктами (яблука, груші, персики, абрикоси), багатими клітковиною, яка уповільнює всмоктування глюкози.

Фізичні навантаження дитині-діабетику просто необхідні. Коли є фізичне навантаження, діти можуть вживати солодощі, адже вуглеводи швидко витрачаються на м’язову активність.

Кожна дитина-діабетик повинна мати при собі «паспорт» або браслет, у якому зазначається, що вона хвора на діабет і що потрібно зробити в разі, коли їй стане погано. Якщо дитина йде в дитячий садок або школу, обов’язково розкажіть вихователям і вчителям, як надати першу допомогу.



Автор: Підготував Олександр ДІДЕНКО
Поділитися:
29 грудня 2017 | Категорія: Ваше здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Щоб прокоментувати матеріал, Вам необхідно зареєструватися, або увійти на сайт під своїм логіном




Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації