Вхід | Реєстрація

Вміст нітратів у овочах — під контролем

Вміст нітратів у овочах — під контролем

Про небезпеку отруєння нітратами, здавалось, не писав лише зовсім лінивий журналіст і не знають про неї хіба що глухонімі люди. Та все одно, із початком сезону свіжих овочів та фруктів дана проблема знову стає актуальною. Споживачі починають скаржитися на те, що отруїлись, наївшись полуниць або редиски. Деякі продавці, рекламуючи свої овочі, гордо виставляють напис «Овочі з грядки. Без нітратів». Хоча будь-який агроном підтвердить — без нітратів овочів не буває. Капуста, помідори, огірки, картопля та інша городина без них просто не виростуть. Як, зрештою, й інші рослини. Адже нітрати — це солі азотної кислоти. І всі, хто хоча б трішки засвоїли шкільні уроки, повинні пам’ятати: азот, фосфор і калій є головними елементами, необхідними для розвитку рослини, а накопичуються вони в рослинах не лише через використання мінеральних добрив. Звичайний «екологічно чистий» кізяк може нанести в капусту, буряки чи картоплю стільки різної гидоти, що 20 разів «бризкані» овочі здадуться ледве не ліками. Так що твердження бабусь і дідусів про те, що їх продукти «чисті», зовсім не обов’язково відповідають дійсності. Об’єктивним є лише аналіз, проведений у лабораторних умовах.

 

З початку року провели 2139 експертиз

У Кобеляцькому районі найбільше експертиз на вміст нітратів у овочевій продукції проводять у державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Дана установа базується на районному продовольчому ринку, тому всі овочі та фрукти, які тут реалізуються, мають проходити лабораторні дослідження. Завідує лабораторією Сергій Прапірний. Він одразу зробив кілька застережень. По-перше, фахівці лабораторії досліджують овочі та фрукти лише за органолептичними ознаками та на вміст нітратів. Тобто, оглядають чи не пошкоджена продукція шкідниками, хворобами, чи свіжа і здорова на вигляд і визначають вміст у ній азотних сполук. Досліджень на вміст пестицидів та важких металів у кобеляцькій лабораторії не проводять. Для цього немає відповідного обладнання. У 2013-му році лабораторія пройшла акредитацію, яка проводиться раз на три роки. По-друге, Сергій Прапірний наголосив, що рослинна продукція, яка продається в супермаркетах та інших магазинах, ними не досліджується. І, по-третє, розповів, що звернутися до фахівців лабораторії і провести аналіз придбаних чи вирощених овочів можуть усі жителі району, але для цього потрібно буде заплатити гроші. Аналізи для таких споживачів проводяться на платній основі, що регламентовано наказом № 96 Держдепартаменту ветмедицини.

Щодо ситуації з вмістом нітратів у рослинній продукції, яка реалізовується на кобеляцькому ринку, то Сергій Прапірний назвав її контрольованою і відносно благополучною. За п’ять місяців спеціалісти зробили вже 2139 експертиз. І лише в семи випадках у овочах і фруктах було виявлено перевищення дозволеної норми вмісту нітратів. До речі, ця норма відрізняється для різних овочів. Недаремно ж вони діляться на три категорії за здатністю накопичувати шкідливі сполуки. Найбільш «охочіші» до нітратів — салат, шпинат, кріп, редька, редиска, столовий буряк, диня, кавун.
 

 

Важливо знати:

  • Випадки отруєння людей нітратами, які накопичуються в овочах і фруктах, зазвичай, фіксуються досить рідко. Якщо у вас виникли розлад шлунку, блювання і нудота — це зовсім не означає, що ви отруїлись нітратами. Це можуть бути симптоми зовсім інших захворювань.
  • Набагато небезпечніша для вживання вода з колодязів. Практично скрізь у Кобеляцькому районі вона непридатна для споживання в їжу. Один городник розповів випадок із славного життя, який свідчить про тотальну «занітраченість» колодязної води. Він поливав цією водою столові буряки, не вкинувши при цьому на грядку жодного кілограма мінеральних чи органічних добрив. Аналіз, зроблений у лабораторії, засвідчив перевищення вмісту норми нітратів у буряках майже вдвічі. Більш детальне дослідження підтвердило — нітрати потрапили в овочі з поливною водою.
  • Головними ознаками нітратного отруєння є посиніння губ та нігтів. У разі тяжкого випадку може посиніти шкіра, прискорюється серцебиття, з’являється головний біль, відчуття пульсації в скронях.
  • Отруївшись, потрібно вжити елементарних заходів. Перше за все, викликати блювання, випивши 1,5-2 літри води. Потім потрібно прийняти активоване вугілля з розрахунку 1-2 грами на кілограм вашої ваги. Менша доза не допоможе. І, звичайно ж, потрібно звернутися до лікаря.
  • Найбільш небезпечні в плані накопичення нітратів — рання полуниця, рання капуста, листовий салат, петрушка, кріп, столові буряки, ранні кавуни. А ось томати, картопля, цибуля, зазвичай, рідко накопичують велику кількість нітратів.
  • Вміст нітратів різко зменшується після миття і варіння овочів.
  • Не їжте в кавунах та динях нестиглий м’якуш біля шкуринки.
  • Салат потрібно їсти лише в свіжому вигляді. Під час зберігання готового салату в холодильнику, відбувається інтенсивне перетворення нітратів на нітрити, які ще небезпечніші для здоров’я.
  • Існує гіпотеза, що найменша кількість нітратів у овочах, зібраних близько 17-ї години. Уранці їх, навпаки, — більше.
  • У будь-якому разі, потрібно їсти якомога більше овочів, а без нітратів їх просто не буває.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 червня 2013, 16:47 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації