Вхід | Реєстрація

Після закінчення ПТУ сиротам із Машівщини повертатися нікуди

На нараді в першого заступника голови РДА Олександра Бондаренка говорили про дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, котрі закінчують навчання у профтехучилищах і мають намір повертатися в район. Згідно з чинним законодавством, район має їх працевлаштувати та забезпечити житлом.
Начальник районного центру зайнятості Зоя Галавур розповіла, що вже зараз на обліку є 5 випускників ПТУ (кравець, шоколадник-цукерник, перукар-модельєр і т.п.), яких працевлаштувати не вдається. Навіть така потрібна спеціальність, як електрогазозварник, в Абрамівці виявилася не потрібною. Треба збирати координаційний комітет за обов’язкової участі товаровиробників. Центр зайнятості змушений пропонувати підприємствам навіть дотаційні робочі місця (це коли цілий рік за роботу випускника ПТУ платитиме центр зайнятості, а не підприємство). Але брати на роботу проблемних дітей погоджуються рідко. Питання житла без сільського голови теж не вирішити (хоча б поселити на квартиру).
Зоя Мельничук, начальник служби у справах дітей, повідомила, що незабаром у район повертаються двоє таких дітей. Поставити на квартирний облік у селищі можна, але житлового фонду нема. У селах же немає навіть квартирного обліку. Класний керівник юнака, вихідця з нашого району, попередив: якщо житла і роботи надати дитині не зможемо, він прилаштовуватиме хлопця в Полтаві. Двоє дівчаток (із Базилівщинги та Сахнівщини) на своїй малій батьківщині мають житло вже непридатне для проживання. Дівчині з Кустолово-Суходілки (сім’я переїхала в село здалеку, згодом мама померла) теж повертатися нікуди.
За словами Зої Мельничук, зазвичай, діти, які з інтернатних закладів потрапляють до ПТУ, до життя не пристосовані, бо за них завжди думали інші. Вони не вміють приймати рішення і навіть розпорядитися коштами — півтори тисячі їм виплачується при досягненні 18-річчя. Недавній приклад, коли проблемну дівчину таки влаштували у районі, але її дуже швидко з роботи розрахували через порушення трудової дисципліни. Щодо житла, то до сільського бюджету треба закладати хоча б кошти на оплату проживання таких дітей на квартирі. Щоб тим, хто візьме квартиранта, проплачувала за це сільська рада.

Автор: Ольга БЕРЕЗІНА, www.promin.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 липня 2010, 14:38 | Машівка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації