Вхід | Реєстрація

Що болить — підкаже томограф

Що болить — підкаже томограф
Кажуть, що повноцінного щастя не можна відчути, якщо підводить здоров’я.
Приміром, у вас часто болить голова. Лікар давно порадив зробити МРТ (магнітно-резонансну комп’ютерну томографію) головного мозку.
— Завтра, — відповіли подумки ви, і протягом кількох місяців нагадували собі про цю обіцянку кожного разу, коли голова знову починала боліти. — Я не знаю, куди звертатися. А що для цього треба зробити? А скільки це коштує?
Звичайно, відповісти на всі питання ми не зможемо, проте на прикладі одного діагностичного центру спробуємо полегшити реалізацію цього завдання.
Для того, щоб зробити обстеження МРТ потрібно зателефонувати на полтавський номер телефону (022)59–59–10. Вам повідомлять день, на який можна записатися (зазвичай, приблизно через тиждень). За день до поїздки вас попрохають підтвердити ваше бажання приїхати на обстеження коротким телефонним дзвінком. І все. На зазначений час потрібно приїхати за адресою: Полтава, вул. Енгельса, 27, А (поряд з першою міською лікарнею). З собою потрібно мати рушник. Для прикладу: МРТ поперекового відділу спини коштує 400 гривень + 20 гривень за диск з результатами в електронному варіанті. Останнє — за бажанням. Сума може бути іншою в залежності від частини тіла, яку ви хочете обстежити (від 290 і до 1000). Робити обстеження можна без жодних направлень — клініка приватна. А з отриманими результатами — йти до фахівців.
Також надаємо координати альтернативного центру МРТ: вул. Залізна, буд.17, Полтава, телефон: (0532) 637–470 (Четверта міська лікарня).

Важливо знати
Чим відрізняється комп’ютерна томографія (КТ) від магнітно-резонансної томографії (МРТ)?
Для отримання зображення за допомогою комп’ютерного томографа використовуються рентгенівські промені. Комп’ютерний томограф представляє собою спеціальну рентгенівську установку, яка обертається навколо тіла пацієнта й робить серію знімків під різними кутами. Зображення обробляються комп’ютером. Для отримання зображення за допомогою магнітно-резонансного томографа не використовується рентгенівське випромінювання. Пацієнта розміщують в сильному магнітному полі. Це приводить до того, що всі атоми водню в тілі пацієнта шикуються паралельно направленню магнітного поля. Апарат посилає електрочастотний сигнал, напрямок якого перпендикулярний основному магнітному полю. Атоми водню, що мають однакову з сигналом частоту, «збуджуються» й генерують свій сигнал, якій уловлюється детектором. Різні види тканин (кістки, м’язи, судини та ін.) мають різну кількість атомів водню, через що вони генерують сигнал з різними характеристиками. Томограф приймає та розшифровує ці сигнали, дешифрує їх і будує зображення.
Які органи людського організму краще видно при обстеженні на КТ і які — при обстеженні на МРТ?
Якщо подивитись на звичайний рентгенівський знімок, то навіть особа без медичної освіти побачить на ньому різні кістки. КТ, якій використовує рентгенівські промені, також краще «бачить» кісткові структури. Тому КТ ідеально підходить для діагностування кісткових пошкоджень і травм. Також на КТ добре видно нещодавню кровотечу, тому КТ використовують при дослідження хворих з травмами голови, грудної клітки, черевної та тазової порожнин, а також інсультів на ранній стадії. Використання контрастної речовини дозволяє отримати якісне зображення судин, нирок та кишок на КТ. На МРТ видно зображення м’яких тканин (хрящі, м’язи, зв’язки, мозок та ін.). Тому МРТ, наприклад, бажана при підозрі на розрив зв’язок та для виявлення гриж міжхребцевих дисків. Дуже широко МРТ використовується в нейрохірургії та неврології (старі травми головного мозку, інсульти в пізній стадії, підозри на пухлини спинного та головного мозку).
Які показання для обстеження на магнітно-резонансному томографі?
Показань для застосування МРТ існує дуже багато. Наприклад, МРТ головного мозку призначають, якщо є перші ознаки внутрішньочерепної гіпертензії, частий головний біль, що з часом посилюється, підозра на менінгіт, мозочкові розлади, осередково-неврологічні симптоми (двоїння в очах, обмеження гостроти зору) у поєднанні з головним болем.
Скутість у ногах під час ходіння, порушення функції тазових органів, біль невідомого походження в попереку чи грудному відділі хребта — показання для проведення МРТ спинного мозку.
Призначають МРТ лише після детального неврологічного огляду у лікаря-невропатолога, зазвичай, для уточнення діагнозу або якщо у хворого з’являються певні симптоми, які лікарю тяжко пояснити.
Які протипоказання для обстеження на магнітно-резонансному томографі?
Для проведення магнітно-резонансної томографії (МРТ) людину вміщують у спеціально створене магнітне поле. Якщо змінювати місце положення ділянки резонансу, можна просканувати весь організм. Штучні металічні предмети, які можуть намагнічуватися, в тому числі кардіостимулятори, при проведенні МРТ деформують зображення і шкодять об’єктивній оцінці змін при патологічних процесах, а іноді порушують функцію серця. У таких випадках МРТ-дослідження замінюють на комп’ютерну томографію, за якої застосовується пошарове рентгенологічне опромінення відповідної ділянки тіла людини.

Автор: Підготувала Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 березня 2011, 12:27 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації