Вхід | Реєстрація

У артсвердловині закінчилася вода

У артсвердловині закінчилася вода
Незабаром весна. Отже, й початок уже звичних для жителів Кобеляк проблем із водопостачанням. Перші симптоми задавненої «хвороби» вже проявилися.
Першими відчули на собі прояви «водяної хвороби» жителі кількох міських багатоповерхівок. Ті кобелячани, хто живе на 4 та 5 поверхах, протягом двох тижнів мали перебої у постачанні води. І це, не дивлячись на те, що не було серйозних аварій, не було й мови про авральний «розбір» води для поливів городів. Городи не поливають, труби цілі, а води в квартирах немає.
Як повідомив «ЕХО» директор ККП «Водоканал» Іван Дяченко, зараз проблему із забезпеченням водою жителів багатоквартирних будинків вирішити вдалося. Але керівник одразу попередив, що вона неминуче повториться і загостриться із настанням теплої пори. Справа в тому, що в одній із міських артсвердловин у буквальному сенсі слова закінчилася вода. Мова йде про свердловину на території школи-інтернату. Існуючого на сьогодні рівня води в ній недостатньо для того, щоб подавати її у міську водомережу.
Дяченко заспокоїв: ця проблема не є невирішуваною. Вона виникла не через вичерпання запасу підземних вод. Причина — банальна людська халатність. Три роки тому в артсвердловині на території школи сталася аварія — у воду впав насос. Його своєчасно не витягли. І це призвело до замулення отвору, через який викачується вода.
Іван Дяченко вже їздив за консультацією в Галещину до фахівців, які бурять артсвердловини. Вони пообіцяли приїхати в Кобеляки, витягти насос і прочистити свердловину. Це коштуватиме близько тридцяти тисяч гривень. Якби насос витягли вчасно, сума була б вдесятеро меншою.
Але навіть ремонт згаданої свердловини та запуск ще однієї — на перетині вулиць Шевченка та Франка — не убезпечать кобелячан від перебоїв з постачанням води. Таким є сумний прогноз фахівців. За словами все того ж Івана Дяченка, вирішити її для багатоповерхівок допоможе лише встановлення станцій підкачування води. До речі, у свій час вони були передбачені у всіх кобеляцьких багатопо­верхових будинках. Адже перепад висоти, на які подається вода в Кобеляках, становить 50 метрів. Більше того — станції підкачування води у будинках навіть стояли. Але в період 90-х років їх розібрали і розікрали. Посадовець дав зрозуміти, що витрати на встановлення нового обладнання в будинках швидше за все ляже на плечі його мешканців. І як приклад ефективної роботи насосної станції назвав буди­нок по вулиці Полта­в­­ській, 32.
Ми поцікавились затратами і ефектом від насосної станції у мешканців згаданого будинку. Говорить Євген Ясинський, ініціатор встановлення насосної станції: «У нас стоїть компенсаційний бак на 100 літрів і насос потужністю півтора кіловата. Він працює в автоматичному режимі. Якщо тиск у міській системі падає нижче 3,2 атмосфери, насос включається. Він подає воду під тиском 5 атмосфер. У результаті, коли приймаєш душ, то шланг із руки вириває. Все це обійшлося нам у 3 тисячі гривень за оптовими цінами. Встановили ми обладнання власноруч.
Гроші на обладнання виділили із квартплати, яку платимо самі собі. У нас у будинку — ОСББ. Я все сам купив і встановив, а потім мені із квартплати компенсували затрати».
За словами Ясинського, насосна станція зможе ефективно подавати воду на всі поверхи при тискові у водомережі не менше 1 атмосфери. «Потрібно ж, щоб хоч якась вода у трубах була», — пояснює чоловік. Якщо тиск впаде до 0,5 атмосфери, обладнання не працюватиме. Крім того, якщо подібні станції встановлять на всіх багатоповерхівках, а їх у Кобеляках тридцять дві, то можуть вийти з ладу старі водопровідні труби.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 березня 2011, 16:46 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації