Вхід | Реєстрація

З перших уст

З перших уст
Заступник начальника Кобеляцького районного управління юстиції, начальник відділу ДРАЦС Ірина Бутко:
«На сьогодні організовано комп’ютерний реєстр документації в органах РАЦС, який діє по території всієї України. Це дає надію на покращення умов отримання документів і значно полегшує роботу. До нас можна звернутись і з приводу загублених документів, вони мають ту саму нотаріальну силу, незалежно де отримані: у Києві, чи в Полтаві. Значно складніше з документами з-за кордону, це займає більше часу: 2–3 місяці. Тішить той факт, що знизилась кількість зареєстрованих смертей в порівнянні з минулим роком. У 2008 році — 1042 людини, а в 2010–930, серед них більше чоловіків. Зміни прийняті щодо розірвання шлюбів. Відтепер РАЦС не видає жодних документів, тільки штамп у паспорт. Розірвання шлюбу відбувається за рішенням суду. У основному, ініціаторами розлучень є жінки. Що стосується новонароджених, радує те, що спостерігається тенденція до відновлення «старих» імен. У минулому році багато діток назвали такими іменами, як Іван, Олександр, Богдан, Роман, Софія, Дарія, Анна. Досить мало рідкісних, таких як Мілена, Емма, Альбіна, Єва. До речі, слідкуйте за правильним написанням ваших даних у різного роду документах, бо виправлення коштує 123 гривні».

Запитання: оплата за документацію в РАЦС змінилась?
— У порівнянні з лютим минулого року ціна знизилась на 40 %

Запитання: діти, народжені вдома реєструються в РАЦСі?
— Випадки народження дітей вдома в нашому районі є. Для видачі свідоцтва про народження повинна бути довідка від лікаря в судовому порядку підтверджена, що дитина народжена вдома.

Запитання: на якій мові заповнюється свідоцтво про народження, адже раніше заповнювалося російською?
—Уся документація ведеться державною українською мовою.
Завідуючий санітарно-гігієнічним відділом райСЕС Зейдуло Елбегієв:
«Після припинення функціонування промислових заводів у районі стан повітряного середовища значно покращився. Основний забрудник атмосфери — це транспорт. Санстанція регулярно бере проби повітря і відправляє їх на аналіз. Що стосується води в районі, то проба береться на 18 показників, взимку 1 раз на 3 місяці, 1 раз на 3 роки проводиться аналіз на радіологічне дослідження. До 3 % проб не відповідає вимогам Держстандарту. 30 % населення в селах не забезпечені водопроводами, дехто користується водою з шахтових колодязів, у яких вода насичена нітратами. У зв’язку з постановою Кабінету Міністрів, наша служба проводить безкоштовну пробу води в колодязях. Актуальним питанням є утилізація ядохімікатів, адже на території району їх близько 16 тонн».

Запитання: як часто беруться аналізи продуктів?
— На ринку за продукти рослинного та тваринного походження відповідає ветеринарна служба. Наша служба має право перевіряти продукти тільки 2 рази на рік, більше — тільки за офіційним запитом.

Запитання: який радіаційний фон у місті?

— 12–16 мр/год, це норма.

Запитання: за який термін можна отримати результати проби води?
— Через 2 дні. Аналіз робиться на два показники: нітрати і жорсткість.

(із рубрики щотижневих зустрічів ветеранів)


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 березня 2011, 11:40 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації