Вхід | Реєстрація

«Не занімайте більше черги. У нас обідня перерва…»

Уже четвертий рік поспіль тривають судові баталії, які умовно можна назвати «Пенсіонери проти держави Україна». Або навпаки: «Держава проти своїх пенсіонерів». І мова нижче йтиме не про пенсійну реформу, яку пропонує нинішня влада. Мова йтиме про намагання частини українців відстояти свої законні права, які рідна держава вперто не бажає поважати.
Як відомо, згідно з Законом України «Про соціальний захист дітей війни», чітко визначена категорія людей має отримувати від держави певні пільги, в тому числі і так звану 30-відсоткову щомісячну доплату до пенсії. Силу закону підкріпили ще й кілька рішень Конституційного суду. Та не зважаючи на все це, людям доводиться захищати свої права у суді.
Коли в липні 2008 року Полтавський окружний адміністративний суд почав розглядати позови «дітей війни», біля ганку будівлі, в якій він розташований, вишикувались величезні черги. Вони складалися майже на сто відсотків із людей похилого віку. А пересічні полтавці, проходячи мимо у своїх справах, навіть вважали, що це відбувається якась акція протесту. Що ж, можна це дійство назвати і так — мирною акцією протесту.
У 2009 році схожу картину можна було спостерігати вже біля дверей місцевих судів, які, в свою чергу, почали займатись справами «дітей війни». Усе ті ж черги, нахилені голови, зігнуті плечі і спини. І сумні розмови.
— Я виграв позов, отримав гроші. Бачте, мене пам’ятають і поважають.
— А мені заплатили лише за місяць.
А на ганок прожогом вибігає молоденька секретарка і голосно говорить: «Не занімайте більше черги. У нас обідня перерва». І це говорять людям, які своїми руками, головою, грошима створювали і будували суди, парламенти, адміністрації, заводи і фабрики.
Що ж потрібно знати «дітям війни» для того, щоб відстояти свої права, не дати в черговий раз ошукати себе людям, які й на цій біді заробляють фінансовий та політичний капітали.
На якій підставі «дитина війни» має право звернутися до суду?
Правовою підставою звернення до суду є ст. 6 ЗУ «Про соціальний захист дітей війни», а також рішення КС України від 09.07.2007 року № 6 р-2007 р., від 22.05.2008 р. № 10 рп 2008 р., від 09.09.2010 р. № 19 рп-2010 р. та ч. 2 ст. 21 КАС України.

Скільки коштує оформлення судового позову?
А). потрібно сплатити державне мито — 3 грн. 40 коп.
Б). послуги банку — 3 грн.
В). потрібно відсвітити дві копії паспорта — 1,2 стор., місце прописки.
Г.) дві копії посвідчення «дитина війни», де стоїть відповідний штамп, або довідку із УПСЗН Кобеляцької РДА.
Д). дві копії ідентифікаційного коду.
Е). дві копії позовної заяви, де вказані прізвище та ініціали, поставлена дата та підпис.
Є). третю копію позовної заяви потрібно залишити собі. На ній працівник канцелярії суду зобов’язаний поставити вхідний номер, штамп та підпис.
Отже, щоб звернутись до суду із позовом «дитині війни» потрібно сплатити кошти в розмірі 12 гривень. Це без вартості послуг із ксерокопіювання.

На що потрібно звертати увагу при оформленні позовної заяви?
Вірно вказати прізвища позивача, адресу, поставити дату та підпис під позовною заявою, приєднати до позовної заяви додатки та квитанцію про сплату державного мита.
На що потрібно звертати уваги при отриманні виконавчого листа?
1. Номер справи на постанові суду та виконавчому листі повинні бути ідентичні.
2. Період, за який стягуються кошти із відповідача, зазначений у постанові, та період, який зазначений у виконавчому листі, ідентичні.
3.У виконавчому листі вірно зазначено прізвище позивача та його адреса.

Які процесуальні строки передбачені ЦК України при звернення до суду «дітей війни» за період від 20.02.2010 року?
Ст. 257 ЦК України передбачена загальна позовна давність у 3 роки. Наприклад, якщо позивач звернувся із позовом від 20.02.2010 року про стягнення із відповідача грошових коштів за період із 01.01.2007 року по 20.02.2010 року, то суд при винесенні рішення, зобов’язаний задовольнити позовні вимоги позивача у повному обсязі. Відповідно до ст. 157 ЦПК України і ст. 122 КАС України суд розглядає справи протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження по справі.

Які процесуальні строки застосовуються судом при розгляді ними позовів «дійте війни» зараз?
Суд розглядає справи: відповідно до рішення КС України від 09.09.2010 року № 19 рп-2010 року та на підставі ч. 2 ст. 99 КАС України, встановлений шестимісячний строк звернення до суду, який обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх справ.
Наприклад. Якщо позивач звернувся із позовом про стягнення грошових коштів із відповідача за 2010 рік 1 березня 2011 року, то суд застосує ч. 2 ст. 99 КАС України і винесе постанову про задоволення позовних вимог за період із 01.09.2010 року по 31.12.2010 року включно.

Автор: Володимир ГОДЗЬ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 березня 2011, 12:41 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації