Вхід | Реєстрація

По СНІДу – кондоматами й інформацією

Цими днями у Полтаві мають запрацювати перші кондомати – автомати для продажу презервативів. Про це виконавчий директор благодійної асоціації «Світло надії» Максим Демченко повідомив 1 грудня під час прес-конференції "ВІЛ-інфікований полтавець: вигнанець чи повноправний громадянин?", організованої Полтавською філією ІА «Новини України».
За словами Максима Демченка, кондомати в місті допоможуть вирішенню проблеми профілактики СНІДу. Адже зараз в обласному центрі вночі презервативи можна купити лише в трьох аптеках. До того ж молодь часто соромиться купувати цей делікатний товар, коли за прилавком стоїть жива людина. Отже, можливо, до бездушного автомату за покупкою підходитимуть охоче.
Утім, фахівці, які працюють над проблемою ВІЛ/СНІДу, найкращим методом профілактики захворювання вважають інформування населення. Тому, як повідомила заступник начальника міського управління у справах сім’ї, молоді та спорту Олена Ромас, вони постійно займаються інформаційно-просвітницькою роботою. Так, у жовтні розпочали цикл зустрічей з першокурсниками технікумів міста. До початку карантину на таких зустрічах побували понад 700 студентів.
Але все ж таки багато людей ще дуже мало знають про СНІД, перебувають у полоні чуток і міфів щодо цієї хвороби. Один з таких міфів – те, що заражаються цією інфекцією лише представники так званих груп ризику, зокрема, наркомани.
«Нині епідемія йде через наші ліжка», - зазначив Максим Демченко. Тобто, на першому місці серед шляхів зараження – половий. Тому так важливо поширювати інформацію про можливість вберегтися від інфекції за допомогою презервативів.
Інший міф змушує думати, що ця хвороба передається побутовим шляхом. Через це ВІЛ-позитивні люди нерідко зазнають дискримінації. Зокрема, на Полтавщині таким людям в окремих випадах відмовляли у проведенні хірургічних втручань, не приймали ВІЛ-позитивну жінку до пологового відділення, забирали дітей із садочка, де нібито був інфікований малюк тощо. Причому, такі випадки відомі не лише на Полтавщині чи в Україні, а й в усьому світі.
На щастя, є й інші тенденції. Так, нещодавно в Кременчуці одна родина всиновила двох ВІЛ-позитивних дітей. Ще одна сім’я в Полтаві готується стати рідною для п’ятьох ВІЛ-інфікованих сиріт.
До речі, на Полтавщині в останні роки народжується дедалі менше ВІЛ-інфікованих дітей. Якщо 2001 року 15% ВІЛ-позитивних матерів передали інфекцію своїм немовлятам, то 2009-го – лише 3,8%. Адже зараз більша частина вагітних жінок проходять обстеження на наявність ВІЛ, а в разі потреби – й відповідне лікування.
Та попри деякі позитивні моменти, досить і проблем. Зокрема, в Україні 80% людей, які потребують антиретровірусної терапії, не отримують її. В тому числі й через те, що подекуди вітчизняні чиновники закуповують відповідні препарати за завищеною ціною. А у Полтаві, наприклад, дотепер не прийнята міська програма боротьби зі СНІДом. Бувають і випадки розголошення імен ВІЛ-позитивних громадян, що призводить до їхньої дискримінації. А це сприяє подальшому поширенню захворювання. Адже багато людей вважають, що краще не знати про наявність вірусу в своєму організмі, ніж стати вигнанцем після обстеження й виявлення захворювання. Тому учасники прес-конференції вкотре застерегли від неправильного ставлення до ВІЛ-позитивних людей. Лише реалістичний підхід до проблеми допоможе її здолати. Інакше СНІД не зупинити. Адже вже зараз в Україні від нього помирають в середньому 7 громадян щодня…

Автор: Ганна Козельська


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 грудня 2009, 11:05 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації