Вхід | Реєстрація

У Кобеляцькому районі держслужбовці працюють у посадках

У Кобеляцькому районі держслужбовці працюють у посадках
Уже кілька тижнів працівники державних установ і комунальних підприємств відбувають своєрідну трудову повинність. Вони чистять посадки обабіч автодороги Дніпропетровськ-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка.
Телефонограми із відповідним розпорядженням нібито надійшли із кобеляцької райдержадміністрації. Всім установам і службам були відведені ділянки обабіч дороги, котрі вони повинні розчистити від сміття, гілок та самосіву дикоростучих дерев.
Потрібно відзначити, що люди, які повідомили редакцію про ініціативу райдержадміністрації, не зовсім розділяли позицію виконавчої влади. Вони говорили: «У нас вистачає своєї роботи, наші люди не завжди встигають виконувати завдання, передбачені посадовими інструкціями. А ми змушені в робочий час відряджати їх на роботи, які має виконувати райавтодор». Із всім, на жаль, зрозумілих причин ми не можемо назвати прізвища співрозмовників.
У понеділок, 18 квітня, інформація, яку отримала редакція, підтвердилась. Для цього достатньо було проїхати кілька кілометрів у бік Бутенок. Того дня на розчищенні посадки трудились працівники бюро технічної інвентаризації та ветеринарної служби. Вони розповіли, що мали працювати у суботу. Але того дня йшов дощ, який завадив роботі. І сьогодні люди надолужують прогаяне. Щоправда, дехто заявив, що відбуває своєрідну трудову повинність вже не вперше. Люди підтверджують, що посадки чистять і держслужбовці, причому в робочий час. Яким документом узаконена подібна трудова повинність співрозмовники не знали. Нібито є розпорядження голови Полтавської облдержадміністрації Олександра Удовіченка. А його підлеглі із кобеляцької РДА роздають наряди в телефонному режимі. Дехто із опитаних працівників підтримує ініціативу адміністрації. «Їх же, ці посадки, роками не чистили, потрібно ж починати порядок наводити», — сказав чоловік середнього віку із сокирою в руках. Інші не розділяють його ентузіазму. «Тут більшість із вищою освітою. У нас є робота. А розчищенням посадок нехай займаються райавтодорівці, безробітні і засуджені до громадських робіт», — обурювались люди. Розповіли вони й про те, що в посадках працюють і співробітники РДА.
А тепер давайте спробуємо задати собі кілька риторичних запитань. Немає сумнівів у тому, що посадки потрібно чистити. Приємно глянути і на результат роботи держслужбовців. Але ж…
Як відомо, працівники РДА отримують зарплату із бюджету, тобто із кишень платників податків. І мають чіткий перелік своїх посадових обов’язків. І навряд чи в них входять роботи по рубанню чагарників та пилянню дерев. Якщо це так, то чи не є подібне використання праці і робочого часу держслужбовців нецільовим використанням бюджетних коштів із відповідними наслідками.
Зараз всі ми маємо змогу спостерігати за перебігом кримінальної справи щодо колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Вона направила так звані екологічні кошти на виплату пенсій. Нібито й добру справу робила, але закон порушила. У всякому випадку, так вважають у Генпрокуратурі.
Добру справу сумнівними засобами роблять і в Кобеляцькому районі. А давайте уявимо собі, що наступним Президентом України стане Юлія Тимошенко чи хтось інший — не з Партії Регіонів. І чи не спитає тоді прокуратура із нинішніх керівників району і області за таке «раціональне» використання праці держслужбовців? Якщо, звичайно, на той момент і працівники прокуратури посадки не чиститимуть.
Як вдалося дізнатися редакції, розчищення посадок обабіч доріг не є функцією і райавтодору. Це — прерогатива сільських рад. Але це все одно не знімає питання щодо цільового використання бюджетних коштів.
Свій погляд на дану ситуацію висловив голова Кобеляцької РДА Анатолій Таранушич. Він погодився, що роботи по розчищенню посадок із залученням працівників державних служб та відділів РДА можуть викликати неоднозначну реакцію і завдати деяких незручностей, як самим службовцям, так і громадянам, котрі потребують послуг чиновників. Але наголосив, що цю справу адміністрація буде продовжувати. А жителі району не залишаться без послуг влади. Адже у відділах та управліннях РДА на період робіт завжди залишаються чергові співробітники. Не боїться Анатолій Олексійович і можливих обвинувачень у нецільовому використані бюджетних коштів. Він сказав: «Жодна інструкція чи закон не забороняє використовувати працю службовців подібним чином. І тут зовсім немає аналогії із справою Юлії Тимошенко. Вона прямо порушила Бюджетний кодекс».

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2011, 11:43 | Кобеляки | Суспільство
1. Для Таранушича / 22 квітня 2011, 12:00
На жаль, цей керівник не знає (чи умисно "забув") Основний Закон України, в якому чітко записано: " Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. { Офіційне тлумачення положення частини другої статті 19 див. в Рішенні Конституційного Суду України N 7-рп/2009 ( v007p710-09 ) від 16.04.2009 } ", таким чином для державних службовців не діє принцип: "що не заборонено, те дозволено"... втім, кого це зараз цікавить? Якась там Конституція. .... Тим більше, коли не здатен організувати роботу - працюй сам! Вигнати беззахисних, у правовому сенсі, підлеглих значно простіше ніж виконувати свої прямі обов’язки глави виконавчої влади району.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації