Вхід | Реєстрація

Проблемні питання нарахування надбавок дітям війни

Проблемні питання нарахування надбавок дітям війни
З 1 січня 2006 року набрав чинності Закон України «Про соціальний захист дітей війни».
Згідно зазначеного Закону, дитина війни — особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) другої світової війни було менше 18 років.
Відповідно до ст. 6 Закону, дітям війни пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога підвищується на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.
При цьому особам, які мають право на пільги відповідно до цього Закону та Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», пільги надаються за їх вибором згідно з одним із зазначених законів.
У чинному законодавстві визначення мінімальної пенсії за віком надано лише в статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Зокрема, цією статтею затверджено, що при наявності у чоловіка 25, а у жінок 20 років страхового стажу мінімальний розмір пенсії встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Проте даною нормою встановлено, що мінімальний розмір пенсії застосовується виключно для визначення розмірів тих пенсій, які призначені за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»
На час підписання Закону України «Про соціальний захист дітей війни» нарахування підвищень та надбавок до пенсій здійснювалося виходячи з розміру 19 грн. 19 коп., що було визначено постановою Кабінету Міністрів України від 3 січня 2002 р. № 1 «Про підвищення розмірів пенсій та інших соціальних виплат окремим категоріям пенсіонерів, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів державного бюджету», до якої Постановами Кабінету Міністрів № 279 від 13.03.2002 р. № 1350 від 27.08.2003 р. № 895 від 13.07.2004 р. № 996 від 04.08.2004 р. вносилися зміни.
Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», з 01.01.2008 року було передбачено всім дітям війни виплачувати підвищення у розмірі надбавки, встановленої для учасників війни, врегульованої ст. 14 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а саме: 10 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.01.2008 р.- 47 грн., з 01.04.2008 р. — 48 грн.10 коп.
Після визнання Конституційним Судом України неконституційними окремих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» Верховною Радою України не приймалося нового Закону. Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову від 28.05.2008 р. № 530 «Про деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян», якою передбачено дітям війни до пенсії встановлювати підвищення у таких розмірах: — 22.05.2008 р. — 48 грн.10 коп., з 01.07.2008 р. — 48 грн.20 коп., з 01.10.2008 р. — 49 грн.80 коп.
Станом на 01.03.2011 року в управлінні ПФУ в Кобеляцькому районі на обліку перебуває 6 437 громадян, які мають статус «дітей війни».
Безпосередньо до управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі звернулося 7 399 осіб щодо надання довідок про розмір виплаченої надбавки.
До суду I інстанції особами подано 5 557 позовних заяв про зобов’язання управління ПФУ в Кобеляцькому районі здійснення перерахунку пенсій з підвищенням їх на 30 % мінімальної пенсії за віком з розміру, встановленого ч. 1 ст. 28 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та проведення відповідних виплат.
У зв’язку зі змінами, внесеними до Кодексу адміністративного судочинства України, які набрали законної сили 07.07.2010 року, суди загальної юрисдикції, як адміністративні суди, проводять розгляд справ у порядку скороченого провадження.
09.09.10 Конституційним судом України прийнято рішення № 19-рп/2010 по справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості справ, пов’язаних із соціальними виплатами».Цим рішенням визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційними), пункт 2 частини першої статті 15 Цивільного процесуального кодексу України в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості справ, пов’язаних із соціальними виплатами» від 18 лютого 2010 року № 1691-VI.
Враховуючи ці обставини, починаючи з 09.09.10 року, справи, предметом розгляду яких є оскарження дій чи бездіяльність суб’єкта владних повноважень стосовно здійснення пенсійних виплат, розглядаються в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України.
Зміни в процесуальному законодавстві в частині виконання рішень суду, пов’язаних із соціальними виплатами, а саме запровадження судової практики щодо звернення постанов суду до негайного виконання, створили значне навантаження на потребу коштів для виплати пенсій.
Також в подальшому, при поданні позовних заяв до Кобеляцького районного суду про нарахування щомісячної державної соціальної допомоги як дитині війни, довідка про нараховані та виплачені підвищення відповідно до ст. 6 ЗУ «Про соціальний захист дітей війни» буде надаватися управлінням ПФУ за вимогою суду за умови клопотання особою в позовній заяві про витребування зазначеної довідки від органів Пенсійного фонду.

Автор: Юлія Гармаш, головний спеціаліст-юрисконсульт управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 квітня 2011, 09:30 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації