Вхід | Реєстрація

У музичній школі відбувся концерт пам’яті Шумана

Неможливо виховати повноцінну людину, не розвинувши в ній почуття Прекрасного.
Рабіндранат Тагор, великий гуманіст Індії

Діти слухали музику… Сюди, у клас музичної літератури, завітали учні Кобеляцької ЗОШ № 2 І-ІІІ ступенів, до яких приєдналася малеча самої музичної школи, щоб доторкнутися душею до Прекрасного. А запросила дітей на чергову лекцію-концерт «Відзвуки театру», присвячену 200-річчю з дня народження великого німецького композитора-романтика ХІХ ст. Роберта Шумана, викладач класу фортепіано Лілія Голтвянська.
Поруч педагога юне обдарування, учениця 3 класу Валерія Гусак, а також викладачі фортепіано Тетяна Каташ, Олена Келеберда і Вікторія Татарко, колишня вихованка Лілії Валентинівни. Прослуховувати деякі твори Шумана у запису допомагала присутнім викладач-теоретик Л. Горбуля.
…І розкрилися двері у чудовий світ музики. Діти слухали твори з «Альбому для юнацтва», який композитор створив і подарував 1 вересня 1848 року на день народження семирічній доньці Марії, а саме: «Мелодія», «Дід Мороз», «Зима», «Перша втрата», «Марш», «Спогади про Мендельсона» та інші у виконанні педагогів та Валерії. А Лілія Голтвянська захоплено розповідала про самого композитора та історію створення кожного твору. Зокрема, цікаво було дізнатися, що Шуман товаришував з Мендельсоном і глибоко страждав, коли у віці 39 років друга не стало. Та залишився його «Весільний марш», який урочисто звучить у мить народження кожної молодої сім’ї. А ще композитор відкрив Лейцінгську консерваторію, де навчався Шуман, а пізніше наш земляк, полтавчанин, композитор і засновник української національної музики, автор опер «Наталка-Полтавка», «Тарас Бульба» Микола Лисенко.
Педагог звертала увагу дітей на враження композитора, що спонукали його до написання кожного твору, адже Роберт Шуман був найосвіченішою людиною свого часу: піаніст, диригент, педагог, музично-літературний критик, засновник і редактор «Нового музичного журналу», новатор у жанрі фортепіанної музики, пропагандист творів і автор статей про відомих на той час композиторів Європи — Шопена, Брамса, Бетховена, Шуберта, Мендельсона, Він знав багато мов, створив понад 140 пісень на вірші Гете, Гейне, Байрона. Його дитячі шкільні літературні твори й до цього часу зберігаються у музеї рідного міста Цвіккау.
Петро Чайковський, великий російський композитор, корені якого йдуть з Полтавщини, з Лохвиці (прадід його, Федір Чайка був козаком), говорив, що «Шуман — взірець німецького артиста», а його твори мали великий вплив на розвиток російської музики, зокрема композиторів «Могутньої кучки» та Сергія Рахманінова.
Тож наші діти отримали можливість доторкнутися до скарбів музичного мистецтва ХІХ сторіччя, послухати твори, що звучали в серці композитора і які він залишив прийдешнім поколінням. Лілія Валентинівна виконала твір «Відзвуки театру» і полинула чарівна, загадкова музика, яка перенесла нас у ХХІ сторіччя, у стіни своєї музичної школи і була подарована нам, слухачам, нагадуючи слова самого Шумана: «Час — найдорожчий, не марнотрать його. Потрібно мати 100 людських життів, щоб тільки познайомитися з усім хорошим, що існує на світі».
Прекрасне — вічне. Мабуть, так воно і є.

Автор: Юлія САВЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації