Вхід | Реєстрація

«Мазепа-фест» можливо відбудеться восени

«Мазепа-фест» можливо відбудеться восени
Полтавський фестиваль мистецтв «Мазепа-фест» через критичну нестачу коштів цього року може не відбутися. Фестиваль у 2011-му мав би бути дев’ятим. Починаючи від 2003 року, «Мазепа-фест» збирав у Полтаві все те з української культури, чого відчутно бракує на Сході – живу рок-музику, якісний український фолк, сучасне кіно, театр, художників, і навіть моду.
За цей час «Мазепа-фест» познайомив публіку з понад двома сотнями гуртів та виконавців найрізноманітніших стилів та напрямків (рок, етно, кобзарі, торік відбувався навіть вечір класики), презентував понад десяток кінострічок та мультиплікацій, Київський театр поезії «Мушля», Івано-Франківський театр, поета Сергія Пантюка, вечір творчості Івана Франка, тощо. Те, що було задумане як рок-меса за полеглими козаками, перевершило саме себе і перетворилося на повноцінну панораму мистецтв.
«Мазепа-фест» від самого свого початку орієнтувався не на комерцію, а на те, щоб у такий мінімальний спосіб підтримати українську музику - дати молодим велику сцену і потужний звук, дати їм шанс зазвучати на повну, посприяти їм гонорарами - допомогти реальною справою, а не словами» - твердять організатори фестивалю. І справді, для багатьох тепер відомих першою великою сценою був «Мазепа-фест» - тут яскраво стартували «Бумбокс», «O'Тorvald», «Фактично самі», «Фліт», багато полтавських гуртів. Не бракувало на фестивалі і «гігантів» української музики - у різні роки Полтаву відвідали «Вій», «Кому вниз», «Сестри Тельнюк», Степан Чумак, «Вася-клаб», «Мертвий Півень», «Перкалаба», «Гуцул Каліпсо», «ТОЛ», «Плач Єремії», «Хорея козацька», «Ot Vinta», «Гайдамаки», «Піккардійська терція», «Dazzle Dreams», «Гудімов», «С.К.А.Й.», «Моторола», Росава, «НеДіля».
Гетьман Іван Мазепа - відомий меценат свого часу, потерпає зараз не менше, аніж фестиваль його імені, який щороку мусить виборювати право на існування.
Бюрократична колотнеча навколо встановлення пам'ятника гетьману давно вийшла за межі Полтави і поширилася на всю країну - шість міст уже пропонували забрати Мазепу до себе.
Як стверджують організатори, фестиваль теж гостинно просять і до Дніпропетровська, і до Чернігова, і до Києва. Але фест було засновано саме у Полтаві, і символічне його значення цілковито вкорінене тут.
Минулорічний фестиваль відбувся у два етапи - рок-дні було перенесено на 16-18 липня (що значно зменшило кількість публіки «Мазепа-фесту») через відмову міської влади надати Співоче поле в оренду на традиційні для фестивалю перші вихідні червня.
І без того незначні кошти меценатів оргкомітет змушений витрачати на фантастичну орендну плату, яку править місто за Співоче поле.
Організатори не втрачають надії - народний депутат Микола Кульчинський обіцяє, що «Мазепа-фест» таки буде восени.
Знайти спонсорів на подібні заходи з року в рік стає все важче, а сподіватися на підтримку Міністерства культури - безнадійно: ще торік фестиваль викреслили з планів міністерства, тому звертатися за допомогою тепер не було сенсу.
Локальні фестивалі в інших містах, наприклад, у Львові, існують за підтримки та сприяння міста. У Полтаві міська влада демонструє у кращому випадку холодну байдужість.
Відбіркові тури «Мазепа-фесту 2011» вже відбулися у клубах Полтави, Чернігова та Харкова. Відібраним гуртам тепер лишається тільки сподіватися, що сам фестиваль вже вкотре виграє битву з усіма матеріальними та бюрократичними негараздами, і на полтавських пагорбах знову загримлять позивні «Мазепа-фесту».

Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 травня 2011, 12:15 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації