Вхід | Реєстрація

Які доходи мають полтавські чиновники: Удовіченко, Момот, Животенко

Які доходи мають полтавські чиновники: Удовіченко, Момот, Животенко
«Закон про Публічну інформацію», який вступив у дію 9 травня, уже охрестили «революційним».
За задумом, віднині у влади не буде від населення ніяких секретів. Як виконується закон перевіряли у редакції «Кола». Метод обрали найпростіший – запитали головних службовців Полтавщини про їхні гроші.
Завдяки «Закону про Публічну інформацію», декларація про доходи будь-кого, хто займає виборну посаду або працює на високій посаді у держслужбі не є таємницею. Про прибутки вирішили дізнатися у губернатора Олександра Удовіченка, його першого заступника Віктора Животенка, голови обласної ради Івана Момота, міського голови Олександра Мамая та його першого заступника Вячеслава Стеценка. З п’ятьма письмовими запитами журналіст вирушила до чиновників.
У облдержадміністрації потерпають від запитів не за адресою, у облраді усе спокійно
На прохідній у облдержадміністрації журналіста проінструктували, як пройти до канцелярій. Реєстрація запитів пройшла швидко, єдина затримка – уточнили, чи вказала журналіст у запиті спосіб отримання відповіді: звичайною чи електронною поштою.
На питання, чи багато полтавців уже скористалися своїм правом на інформацію у обласній державній адміністрації відповіли ствердно. Але зауважили, що роботи чиновникам було б значно менше, якби громадяни добре читали закон.
– З практики спілкування з людьми я побачив, що кожен читає його по-своєму, не так як юристи, – розповів Микола Перепелиця, начальник Головного управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації. – Звернень нам надходить багато, але часто вони не конкретні – не зрозуміло, що людина хоче, іноді плутають і звертаються не у той відділ. Я б порівняв це з роботою бібліотеки – не знаючи, як працює система каталогу, знайти потрібну книгу важко.
За словами Миколи Перепелиці, скарг на те, що закон не виконується, до нього ще не поступало. Також він наголосив, що потрібно розрізняти інформаційні запити та звернення громадян. Запит передбачає отримання у певній структурі конкретної інформації, а звернення передбачає конкретні дії: надання допомоги, вирішення конкретних питань. Чиновники зазначають, що робота по виконанню закону ведеться постійно, але вона ще невидима. Зокрема на сайтах обласної та райдержадміністрацій рубрику «Публічна інформація» журналіст знайшла лише у Хорольській райдержадміністрації.
У обласній раді надмірної кількості звернень не зафіксували.
– Ми й так були відкриті: на сайті вивішували усі рішення сесій, програми, положення, – відповіла журналісту Ірина Дудка, керівник прес-служби обласної ради. – За останні дні з запитами до нас звернулися журналісти кількох видань області. А семінар з роз’яснення Закону для представників районів було проведено ще 31 березня.
На сайті обласної ради журналіст знайшла багато інформації з приводу виконання цього закону:  роз’яснення закону, процедура роботи з запитом, бланк інформаційного запиту для громадян.
У білому домі на Жовтневій, 45 минулого року найбільший прибуток отримав Іван Момот
Відповіді на свої запити журналіст почала отримувати уже на третій день (з п’яти визначених законом) після реєстрації запиту.

Іван Момот
Сімейний доход родини Момотів за минулий рік склав 207 тисяч 43 гривні.
Іван Момот, голова обласної ради у 2010 році заробив 192 тисячі 898 гривень (у тому числі заробітна плата – 112 тисяч 687 гривень). Має квартиру площею 110 квадратних метрів та автомобіль Fiat Doblo. Прибутки його дружини  Оксани Момот (дружини) за минулий рік склали 14 тисяч 145 гривень. Має квартиру площею 136 квардратних метрів, земельну ділянку 0,1 гектари та автомобіль Skoda Oktavia.
Сукупний доход родини Животенків за 2010 рік – 195 642 гривень.

Віктор Животенко

сукупний дохід у розмірі 141 222 гривень, зокрема 102 525 гривень заробітної плати, 38 697 матеріальної допомоги. Має квартиру площею 51 квадратний метр, та земельну ділянку площею 1000 квадратних метрів, гараж площею 21 квадратний метр та автомобіль Toyota. Дружина Віктора Животенка за минулий рік отримала сукупний дохід у розмірі 54 420 гривень, має у власності житловий будинок площею 122 квадратних метри. На рахунках у банках та інших фінансово-кредитних установах у неї – 474 600 гривень.
Сукупний доход родини Удовіченків за 2010 рік склав 189 603 гривень.

Олександр Удовіченко
Олександр Удовіченко у минулому році отримав 189 603 гривень сукупного доходу, зокрема: 178 827 гривень заробітної плати та 10 775 матеріальної допомоги. У його власності знаходяться квартири площею 115 та 111 квадратних метрів, земельна ділянка площею 0,6 гектари, гараж площею 36 квадратних метрів та автомобіль Toyota. Сума грошових коштів на рахунках у банках та інших фінансово-кредитних установах – 560 000 гривень.
У графі про заробітну плату дружина губернатора у 2010 році – прочерк. У власності вона має житловий будинок площею 300 квадратних метрів, автомобіль Toyota та 150 000 гривень на рахунках у банках та інших фінансово-кредитних установах.
Заробітна плата міського голови Полтави та його заступника ще не відома
У міській раді журналіста з запитом направили до прес-служби, він у свою чергу провів до канцелярії, де листи зареєстрували у порядку черги.
Коли на четвертий день з моменту реєстрації запиту журналіст зателефонувала до виконавців запиту – юристів, їй кілька разів повторили, що відповідь прийде протягом п’яти робочих днів з моменту підписання запиту керівництвом. На момент підготовки номеру до друку відповідь на запит до редакції ще не надійшла.
Загалом же у міській раді закон виконують, за словами чиновників, «у пожежному режимі». На сайті міської ради уже з’явилася рубрика «Публічна інформація», у архіві якої 2644 документи.
– З моменту, як закон вступив у дію, до нас надійшло багато запитів на інформацію від фізичних та юридичних осіб, громадських організацій, – повідомила журналісту Ірина Яковлєва, заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету міської ради. – Відповідне розпорядження про реалізацію положень Закону «Про доступ до публічної інформації» міський голова підписав ще 19 травня. Навчання посадових осіб уже провели, бланки запитів уже вивісили на інформаційному стенді.
Наразі прикладом для наслідування експерти вважають адміністрацію Президента, де створили відповідне управління та оновили сайт у відповідності з вимогами закону «Про доступ до публічної інформації».
За даними моніторингу, який здійнювали активісти Комітету виборців України протягом 10-17 травня у 15 областях України (Полтавщина у цей перелік не увійшла), середня оцінка готовності органів, що стали об’єктами моніторингу КВУ до виконання положень цього закону – 2,5 балів по п’ятибальній шкалі.

Довідка
Згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації» розпорядником її є: вищі органи державної влади, державні адміністрації, місцеві ради, державні виші та інші установи, які фінансуються з бюджету.
За даними газети «Сегодня», лише половина українських губернаторів оприлюднили свої декларації про прибутки. З них найбідніший – Чернівецької області. За минулий рік Михайло Папієв отримав 128 300 гривень. Далі у рейтингу – голова Закарпатської області Олександр Ледіда з зарплатою у 108 000 гривень та прибутком від продажу авто – 170 000 гривень.

Автор: Таня Цирульник, www.kolo.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 червня 2011, 15:33 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації