Вхід | Реєстрація

Біологічний метод боротьби з шкідниками

Біологічний метод боротьби з шкідниками
Через недбале господарювання, порушення системи сівозміни, неправильне виконання агротехнічних прийомів щодо обробітку ґрунту та збору врожаю спостерігається накопичення шкідливих комах, хвороб і бур’янів, які, масово розмножуючись, унеможливлюють одержання прогнозованих врожаїв.
Найнебезпечнішим шкідником зернової кукурудзи є стебловий (кукурудзяний) метелик, чисельність якого в останні роки невпинно зростає. Велику потенційну загрозу шкідника визначають широкий ареал його поширення та здатність до накопичення значної кількості за відповідних агрокліматичних умов.
За даними наукових установ, втрати врожаю зерна від пошкодження цим фітофагом в середньому складають 6–25 % і більше. Окрім прямих втрат, пошкодження метеликом призводить до захворювання кукурудзи фузаріозом. Як стверджують науковці, ураженню качанів хворобою значною мірою сприяє пошкодження 11–30 % рослин культури стебловим (кукурудзяним) метеликом та бавовниковою совкою. Це призводить до значного погіршення харчових та посівних якостей зерна, яке посилюється при зберіганні кукурудзи. Масове заселення посівів кукурудзи метеликом відбувається у фазі 7–8 листків рослини, відкладання яєць в період викидання волоті. Складність захисту кукурудзи від стеблового метелика полягає в тому, що його гусінь, а саме вона є найшкідливішою стадією фітофага, веде прихований спосіб життя.
Уже через декілька годин після відродження вона прогризає стебельця рослин, в яких перебуває все своє життя, харчуючись їх вмістом. Гусінь також пошкоджує волоті та качани кукурудзи, чим завдає значної шкоди культурі. Звичайно, за такого способу життя гусінь добре захищена і знешкодити її вкрай складно. Тому найефективніше регулювати чисельність цієї комахи, знищуючи її яйцекладки на поверхні рослин з допомогою її природних ворогів — комах- яйцеїдів, яких навчилися розводити в біологічних лабораторіях і фабриках та своєчасно випускати в природу під час відкладання яєць метеликом по 50–100 тис. самиць на гектар. Відроджена з розсіяних у природі яєць комаха трихограми здатна віднайти яйця кукрудзяного метелика і знищити їх до відродження шкідника. Одна самиця трихограми може заразити 40–50 яєць метелика, відкладаючи у кожне по 1–4 своїх яєць, з яких розвивається трихограма, а не метелик.
Ось чому цей біологічний метод захисту кукурудзи є ефективним, безпечним і перспективним. У поточному році стебловий (кукурудзяний) метелик за наявного зимуючого запасу та доброї перезимівлі інтенсивно розвиватиметься за помірно теплого з високою вологістю повітря літа у посівах кукурудзи. Найбільше потерпатимуть повторні та посіви, що межуватимуть з незораними після товстостеблих культур полями.

Автор: Руслан Івашко, провідний спеціаліст фітосанітарного контролю та діагностики державної інспекції захисту рослин Кобеляцького району


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 липня 2011, 17:06 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації