Вхід | Реєстрація

На Гадячины закриють три школи

На Гадячины закриють три школи
Гадяцька освіта, за словами голови Гадяцької РДА Володимира Беседи, має серйозні проблеми. Вони накопичувалися не один рік. Кількість дітей зменшувалася, а кількість навчальних закладів залишалася стабільною. Якщо питання по заборгованості заробітної плати частково вирішили за рахунок державної дотації, то борг за енергоносії практично тягне всі кошти, які виділяються на освіту. Формульний розрахунок на одного учня не включає особливості споживання енергоносіїв. У нас практично всі учбові заклади опалюються газом. Ціна на нього постійно зростає. На сьогоднішній день борг по енергоносіям становить 2,6 млн. грн. З районного бюджету є можливість виділити 1,4 млн. грн., та проблем це не вирішить. «Ми змушені піти на непопулярні міри, – говорить голова Гадяцької РДА Володимир Беседа. – Будемо переводити середні школи у неповні середні, а неповні – у початкові. Наприклад, у Лисівській ЗОШ І-ІІІ ступенів навчаються 36 учнів. Норма наповнюваності сільських середніх шкіл становить не менше 100 учнів, неповних середніх – не менше 40 учнів, початкова – не менше 10 учнів. Сьогодні мова йде про припинення діяльності початкових шкіл у селах Тепле, Харківці, Глибока Долина. У Римарівській та Розбишівській середніх школах кількість учнів становить близько 70. Уже й ці школи не підпадають під норматив середніх навчальних закладів. На жаль, вони не єдині. Тільки Гадяцька спеціалізована школа І-ІІІ ст. № 3 за енергоносії нам обходиться у 500 тис. грн.».
Володимир Беседа дав доручення першому заступнику голови РДА Григорію Мисюрі створити комісію і в найкоротший термін вивчити питання щодо раціонального використання площі навчальних закладів та можливих варіантів економії енергоносіїв.

Нове – добре забуте старе
Люди старшого покоління добре пам’ятають той час, коли промислові товари можна було придбати в автолавках.
Поява магазину на колесах у селі – то була ціла подія. Спеціально до її приходу люди навіть чепурилися, як до свята. Бабусі діставали із шафи свої найкращі хустинки, дідусі надягали чисті сорочки. А вже коли двері автолавки розкривалися, і звідти виривалися запахи свіжого хліба, ковбаси і чаю, то торгівля всім цим товаром йшла нарозхват.
Основні переваги автолавки – прохідність і мобільність, що дозволяють їй постачати у віддалені від райцентрів села товари першого попиту, – залишаються в силі і в наш час.
У віддалених селах приватникам не вигідно тримати стаціонарний магазин – немає виторгу. Здебільшого там проживають люди похилого віку. Проблема ж купити хліба у таких селах стала актуальною.
Автолавки відновлять свою роботу у селах Бухалово, Грипаки, Запсілля та ін. Про це говорилося на нещодавній апаратній нараді у голови райдержадміністрації.

Оздоровлення дітей влітку
У понеділок, 4 липня, заступник голови Гадяцької РДА Олег Березенко, разом з начальниками відділів райдержадміністрації гуманітарного напрямку, побував у дитячому оздоровчому таборі «Горизонт». Метою візиту було знайомство з роботою табору та умовами відпочинку дітей. Директор табору Тетяна Сидоренко провела невелику екскурсію територією табору та ознайомила з порядком денним. У таборі на ІІ-й зміні відпочивають 180 дітей з різних куточків Полтавської та інших областей. Гості побували в спальних корпусах, їдальні, амфітеатрі, живому куточку, побутових приміщеннях, спортивному майданчику, де стали свідками змагань між 3 і 4 загонами. Під час екскурсії спілкувалися з дітьми. Один загін саме вирушав у кінну прогулянку, а інший репетирував пісню на вечірній захід. Хлопці займалися в тренажерній залі, дівчата малювали, робили з паперу красиві візерунки. Настрій у них був чудовий. Більшість з відпочиваючих у «Горизонті» не вперше і не вдруге. Є й такі, що відпочивають тут сьомий і навіть восьмий сезон.
Підсумовуючи візит, Олег Миколайович наголосив, що табір вважається одним з кращих в області і зауважив, що заслуга у цьому власника – Гадяцької спеціалізованої школи-інтернату ім. Є. П. Кочергіна, де все звикли робити лише на «відмінно».

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 липня 2011, 17:16 | Гадяч | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації