Вхід | Реєстрація

«Закон нікого не примусить продавати землю!»

«Закон нікого не примусить продавати землю!»
У Нових Санжарах говорили про продаж землі, до якого лишилося не так багато часу. Як з’ясувалося, питань поки що більше, ніж відповідей.
Провести консультацію для новосанжарських чиновників, сільських голів та інших зацікавлених приїхав заступник начальника обласного управління Держкомзему Володимир Рибалко.
Спочатку Володимир Дмитрович розповів про Тимчасове положення про порядок проведення земельних аукціонів на право оренди земельних ділянок. Чиновник розповів, що у деяких районах області проти цього положення навіть протестувала прокуратура. Але, тим не менше, по області є приклади, коли земельні ділянки здавали в оренди через аукціон. Такі випадки були у Чорнухинському, Пирятинському, Машівському та Новосанжарському районах.
Далі Володимир Рибалко перейшов до надзвичайно актуального питання продажу землі. Адже теоретично продати-купити її можна буде вже з 1-го січня 2012-го року.
— Я хочу підкреслити, що закон про ринок землі є декларативним! — зауважив чиновник, — Він нікого не зобов’язуватиме одразу продавати свою земельну ділянку. У людини просто з’явиться таке право.
Хоча насправді земельні ділянки вже продають і купують — до узаконення ринку землі. Це визнав і сам доповідач. Він, наприклад, розповів про так звані приховані форми продажу. Наприклад, коли власник заключає з орендарем договір оренди на 40 років. Тобто, фактично продає йому свою земельну ділянку.
Після закінчення виступу перейшли до запитань із залу.
— А приватні агрофірми зможуть купувати землю? — поцікавився Віктор Клюшник, директор приватного підприємства «Лавіта», — У проекті закону цього немає!
— Мабуть, іще появиться, — не досить певно відповів Володимир Рибалко, — ми теж цікавилися цим питанням. І багатьма іншими. Зараз поправки до закону іще вносять, тому ми теж направили свої пропозиції до Верховної Ради.
— А у кого в області зараз найбільше землі? — задав питання із підтекстом голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс. І, отримавши відповідь, продовжив, — У «Астарти»? Більше 300 тисяч гектарів?! А як же вони збираються її викупляти? Якщо закон передбачає не більше 1750 гектарів на одну особу!
— Механізми для великих холдингів не розроблені, — відповів Володимир Рибалко, — хоча, якщо взяти Європу, то там більше 400–500 гектарів ні у кого немає.
— Якщо земельна ділянка перебуває в оренді, чи може власник її продати? Якщо є діючий договір оренди на 5–7 років? — запитав перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Тараненко.
— Може. Розірвати договір не можна, але продати земельну ділянку власник має право, — переконав Володимир Рибалко, — при цьому першочергове право покупки має орендар. Але власник може продати і іншій особі.
Питань на зустрічі прозвучало багато. На деякі присутні почули вичерпні відповіді, на деякі — не зовсім. Схоже, що деяких питань, як прозвучали у залі, не задавали собі навіть народні обранці, які розробляють законопроект про ринок землі. А це змушує занепокоїтись. Адже до Нового року лишилося менше трьох місяців. А після 1-го січня земля одразу стане товаром, яким можна буде торгувати. Хоча, знаючи селян, не дуже віриться, що вони одразу кинуться спродувати свої паї. Навіть сьогодні на питання, чи продали б вони свою земельну ділянку, — переважно відповідають: «Та ні. Якби ж знати, яка буде ціна! Тоді вже можна думати».

Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 жовтня 2011, 08:48 | Нові Cанжари | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації