Вхід | Реєстрація

У Україні можуть зникнути дешеві пральні порошки

У Україні можуть зникнути дешеві пральні порошки
Уряд планує заборонити імпорт миючих засобів, що містять фосфати.

Новий законопроект - борець з фосфатами
Численні рекламні ролики, з яких до простих громадян волає тітка Ася з нехитрою історією про те, як певний миючий засіб може зробити людину щасливою, сьогодні бачив, напевно, кожен.
Ніхто не здивується, якщо дізнається, що сусід замочує свої шкарпетки в "Тайді", використовує при пранні "Сілан" і не може представити своє життя без Містера Проппера. Але ця і інша побутова хімія, у складі якої знаходяться фосфатні добавки, шкідлива для здоров'я.
Приміром, на заході вже давно відмовилися від застосування в побуті фосфатних порошків. На ринках Італії, Австрії, Голландії і Норвегії вже років 10 продаються тільки бесфосфатні миючі засоби. У інших країнах, таких, як Франція, Великобританія, Іспанія, відповідно до урядових рішень вміст фосфатів в миючих засобах строго регламентований (не більше 12%). У Німеччині ж застосування фосфатних порошків взагалі заборонене федеральним законом.
В Україні ще в 2008 році Верховна Рада зареєструвала постанову про розробку Загальнодержавної програми по зменшенню і поступовому припиненню використання миючих засобів на основі фосфатів. На даний момент Міністерство екології і природних ресурсів України вже займається підготовкою відповідного законопроекту про обмеження їх імпорту.
Але рішення позбавити нашу країну від фосфатних миючих засобів пов'язане також з їх попаданням в очисні споруди і завданням шкоди тваринному світу водойм: водорості починають неконтрольовано рости, а риба - вимирати.
У одному з магазинів косметики, парфюмерії і побутової хімії консультант Ольга розповіла, які засоби мають серед гребінчан найбільший попит:
- Найчастіше у нас придбавають такі пральні порошки, як "Persil", "Losk", "Ariel", "Tide", "Test" і "Gala". Але на жаль, вони усі фосфатні. Приміром, в пральному порошку "Tidе" фосфатів 5-15%.. Добре розкуповують "Вухатий нянь" - порошок для прання дитячої білизни. У нім фосфатних добавок 15-30%.. Використовувати такі порошки шкідливо для здоров'я: якщо попраний одяг погано виполосканий, фосфатні з'єднання падають на поверхню шкіри і всмоктуються всередину. Це, зокрема, знижує імунітет.
З такими знаннями особисто вона фосфатні засоби не купує.

Питання - в ціні
За словами консультанта, на даний момент бесфосфатні порошки беруть менше, ніж ті, у складі яких знаходяться фосфати.
- Можливо, на вибирання миючого засобу впливає ціна. Наприклад, "Persil" (450 грам) коштує 14,70 гривен, "Tide" для пральної машинки - 12,30 гривен. А безфосфатні чеські порошки, що продаються в магазині, коштують від 13 до 23 гривен. До того ж хазяйки скаржаться, що бесфосфатна продукція ще і погано відпирає речі.
- Фосфати використовуються як реагенти, пом'якшувальні воду, щоб прання проходило якісніше. Ну, звичайно ж, при використанні порошків без фосфатів одяг треба замочувати на більше тривалий час.
Якщо фосфатні порошки в Україні заборонять, то це приведе до різкого стрибка цін на побутову хімію, повідомив українським ЗМІ голова державного комітету України по державному матеріальному резерву Микола Злочевский.

Автор: www.grebenka.com


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 жовтня 2011, 12:43 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації