Вхід | Реєстрація

Зачаровані береги танцю

Зачаровані береги танцю

Понад півстоліття лунає по всій окрузі, зігріває душу і серце пісня народного колективу «Чебреці» Білицького селищного Будинку культури, який відомий громаді не тільки Біликів. Кобеляк, Полтави, а й за межами України. Вони є учасниками багатьох фестивалів, конкурсів. Майже щороку пісні колективу звучать на сцені «Сорочинського ярмарку».

П’ятнадцять років тому хоровий колектив піднявся на вищий творчий рівень, адже до його складу увійшла хореографічна група. Танець і пісня — це те, без чого не може жити українська душа. Біля витоків створення танцювальної групи стояли Лариса Іванова, Ольга Попова, Федір Лебідь, Вікторія Неживенко, Олександр (старший) Грицаєнко, Віталій Перепелиця, Руслан Тюльпа. З приїздом у Білики професійного хореографа Ольги Михайлівни Попової у селищі танець ожив і розцвів. Саме двадцять років тому вона організувала танцювальний колектив «Візит» при Білицькій загальноосвітній школі № 1. Це був справжній творчий бум, адже батьки із задоволенням приводили своїх дітей до танцювального гуртка і раділи, що їх діти — на великій сцені. Учасники цього колективу виборювали нагороди, захищаючи честь школи та району на різних оглядах, конкурсах, фестивалях. Вони були нагороджені грамотами, дипломами відділу освіти Кобеляцької РДА. Ольга Михайлівна настільки прищепила своїм вихованцям любов до танцю, що деякі випускники продовжили справу свого наставника і створили власні колективи. Так Людмила Безручко, закінчивши Гадяцьке училище культури імені І. Котляревського, працює у Білицькій музичній школі керівником танцювального колективу «Мальви»; Валерія Подлєсна, студентка V курсу Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка, створила колектив спортивно-бального танцю «Ювента»; Інна Бабенко стала студенткою Харківського педагогічного університету ім. Сковороди (хореографічне відділення); Андрій Попов навчається у Мелітопольському училищі культури на факультеті хореографії. І сьогодні інтерес до танцю у біличан не згасає, а навпаки, наростає в арифметичній прогресії.

Ольга Михайлівна ось уже більше десяти років є незмінним керівником хореографічної групи «Чебреців». Саме з нею влились у колектив Вікторія Савченко, Тетяна Черебило, Людмила Гузаревич, Ольга Рощина, Сергій Якименко, Євген Якименко, Олександр Явтушенко, Дмитро Дубина, Олександр (молодший) Грицаєнко, Іван Редчіц, Людмила Дзигар, Марина Земляна. У такому складі танцювальний колектив представляв Кобеляцький край у Німеччині.
І сьогодні назва «Чебреці» бентежить серця біличан. Говорячи про цей колектив, треба згадати цілі династії танцюристів, а саме: сім’я Дзигар — Людмила, Володимир, Олена, Юлія, Валерія; Пугач — Олександр, Ольга, Оксана; Савченко — Вікторія і Владислав; Сергієнко — Денис і Дарина.

Сьогоднішня хореографічна група дарує красу українського і сучасного танцю. 3 грудня у районному Будинку культури відбувся хореографічний фестиваль «Козачок». Саме на цьому заході діти показали професійну майстерність у різних номінаціях і отримали дипломи першого та другого ступеня, а також вибороли ґран-прі фестивалю серед семи колективів-учасників. До складу танцювальної групи увійшли учні Білицької ЗОШ №1: Євген Ястребов, Андрій Савонькін, Олександр Домащенко, Максим Олійніченко, Валерія Дзигар, Вікторія Марусевич, Дарина Соболь, Дарина Пучка, Олена Пасько.

Блиск і вишуканість костюмів танцюристів на сцені — це робота творчих і талановитих рук нашого незмінного модельєра-дизайнера — Ольги Іванівни Хурди. Просто дивуєшся, наскільки невичерпна творча уява і фантазія цієї людини. Саме їй завдячуємо відтворенням національного колориту на сцені, яскравій вишуканості вбрання артистів.

Радує те, що танець живе і процвітає у нашому краї. А професійні хореографи передають кращі надбання цього жанру мистецтва своїм вихованцям.

28 грудня відбудеться «Родинне свято «Чебреців». Гостинно запрошуємо всіх.


Автор: Вікторія Савченко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 грудня 2011, 08:59 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації