Вхід | Реєстрація

Свято 25-ї дивізії

Свято 25-ї дивізії

Ювілейна 70-а річниця 25-ї дивізії зібрала 5 січня численну лубенську громаду та гостей: тих, хто в різні часи служив та командував дивізією. Квіти до пам’ятника Чапаєву та Стели Героїв 25-ї дивізії, відновленої кілька років тому силами ветеранської ради та громадськості, покладали міський голова Олександр Грицаєнко, заступник голови РДА Василь Куксань, голова ради ветеранів 25-ї дивізії Микола Тєлєгін, генерал-лейтенант, кандидат військових наук, головний військовий інспектор Міністерства оборони України Юрій Шаповал, генерал-лейтенант, заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України Григорій Саковський, численна громадськість. Тут, на святому для кожного з чапаєвців місці, відбувся невеликий мітинг, на якому прозвучали не лише слова вітань, а й були вручені перші нагороди - почесні грамоти міської ради ветеранів, які передав голова ветеранської організації, депутат міської ради Олексій Пивовар.
Урочистості продовжувались у РБК, де  згадували бойовий шлях і подвиги, якими уславила себе дивізія. Серед видатних воїнів з’єднання були Дмитро Фурманов - командир дивізії, Сидір Ковпак, командир партизанського загону, Ярослав Гашек, відомий письменник-гуморист, Олександр Бєляков, професор, доктор географічних наук; 86 воїнам присвоєне звання Героя Радянського Союзу, 5167 нагороджені орденами і медалями. На рахунку дивізії численні військові операції, де вона завжди була однією з кращих. І, як наголосили у своїх вітаннях міський голова Олександр Грицаєнко, голова РДА Віктор Алєксєєнко та голова районної ради Олексій Дядечко, такими здобутками навряд чи може похвалитися хоча б одна дивізія.
56 років дивізія дислокувалася в нашому місті, тому має ще й неофіційну назву "Лубенська". "Активно працюють в раді ветеранів колишні воїни дивізії Анатолій Чуб, Анатолій Садовий, Іван Солдатенков, Володимир Кривенко, Петро Атаманчук, Валентин Панаїт, Володимир Сиркін та багато інших, хто свято береже пам’ять про героїчний шлях дивізії!", - підкреслив у своєму виступі полковник у відставці Іван Солдатенков.
Іван Солдатенков говорив також про необхідність відновлення музею бойової слави. На цьому наголосив і міський голова Олександр Грицаєнко.
На честь ювілею до слова запросили також народного депутата Сергія Гордієнка та колишніх командирів дивізії Григорія Саковського та Юрія Шаповала.
Численні нагороди теж були вручені цього дня. Міському голові Олександру Грицаєнку присвоєне військове звання підполковника, відзнакою "Знак пошани" нагороджено Василя Шитєєва, Петра Атаманчука, Макса Шафіра, почесним нагрудним знаком "За заслуги перед Збройними Силами України" відзначено Олександра Грицаєнка, Миколу Тєлєгіна; за досягнуті військові заслуги орденом ІІ ступеня нагороджено Олексія Пустомітенка, Володимира Тарасова.
Почесним нагрудним знаком "За службу" відзначено Віктора Алєєксєєнка, Олександра Грицаєнка, Олексія Дядечка та Володимира Дороша. Потому були вручені грамоти виконкому міської ради та почесні грамоти РДА та районної ради.
На честь свята відбувся концерт заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України під керівництвом Дмитра Антонюка.1


Автор: Лубенська міська рада


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 січня 2012, 17:10 | Лубни | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації