Вхід | Реєстрація

Круглий стіл на честь Дня Соборності і Свободи України

Круглий стіл на честь Дня Соборності і Свободи України

22 січня відзначають День Соборності і Свободи України. З нагоди цього свята у районному відділі освіти провели круглий стіл, де обговорювали питання соборності нашої держави.
Наприкінці 2011 року Указом Президента День Соборності був об’єднаний з Днем Свободи, який раніше відзначався 22 листопада. Відтепер цей день носить назву День Соборності і Свободи України. У переддень свята у районному відділі освіти провели круглий стіл, на який були запрошені представники районної влади, політичних партій, районних організацій, освітяни, школярі та інші.
Основним питанням порядку денного було Соборність України: історія, сучасність та її перспективи. Освітяни провели екскурс по історії і детально розповіли про 22 січня 1919 року, коли на Софіївській площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель.
Зі слів педагогів, це державне свято символізує єдність українських земель. І хоча державі тоді не вдалося зберегти цілісність та незалежність, акт злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.
Цього дня висловити свою точку зору мав можливість кожен присутній.
Таміла Шевченко поцікавилась в учасників обговорення, чи не здається їм, що проблема соборності в Україні надумана?
На думку Василя Радченка, проблема соборності не надумана.
— Сьогодні наше завдання — наділити великою шаною всіх борців за незалежність, — каже Василь Іванович. — Вони вели цю боротьбу протягом віків. Проте, це формальна незалежність. Так, ми маємо власний прапор, герб, гімн, та реально до економічної незалежності нам ще далеко.
На думку Володимира Чернявського, питання соборності також не надумане.
—Тільки-но наша держава здобула незалежність, давайте згадаємо, як по телебаченню транслювали живий ланцюг від Львова до Києва, який утворили люди, взявшись за руки. Це символізувало духовну єдність мешканців східних і західних земель України. Подумайте, тоді людям за це грошей не платили. Була ідея, яку люди втілювали у життя.
Також серед присутніх свою точку зору висловила молодь. На думку Людмили, учениці десятого класу, єдиними українців робить спільна мова, якою вони спілкуються.
— Нашу мову потрібно вивчати, — сказала дівчина.
Та інші школярки, що сиділи поруч, запитали, чи можна повноцінно вивчити мову, коли українська на тиждень викладається лише одну годину, а англійська — три. І що вони, будучи школярками, можуть сьогодні зробити для держави?
Заввідділом освіти Наталія Коваль відповіла на це питання.
— Держава дбає про нашу українську мову, — каже Наталія Мефодіївна. — Зараз у школах всі предмети викладаються українською мовою, і ділова документація йде державною мовою. З приводу англійської, яка у цих школярок три години на тиждень, то їм держава надає право вибору. Російська і англійська мови вважаються мовою національних меншин. І якщо ми любимо нашу державу, то повинні вивчати, перш за все, українську мову, а потім, плюс до всього, обирати російську або англійську. Вибір у молодих людей є.
Та школярки заперечили Наталії Коваль, мовляв, права вибору у них не було. Зі слів дівчат, їх поставили перед фактом: або фізико-математичний профіль, або правовий.
— Ні, є різні профілі, — відповіла Наталія Мефодіївна. — На філологічному профілі викладається багато годин української мови.
Мовне питання продовжила Любов Койнаш.
— Були часи, коли в школах вивчали російську мову, викладали також російською, — каже Любов Дем’янівна. — А я говорю українською. І тільки від вас залежить, якою мовою ви будете досконало володіти. Якщо ми не знаємо мови — ми не можемо бути справжніми українцями!
Анатолій Таранушич також поділився своїми думками з приводу соборності України.
— Хай сьогодні ми не можемо похвалитися перемогами в економічному плані, та про Україну сьогодні у світі знають. Мені сподобалось питання школярок про те, що вони можуть зробити для держави сьогодні. Кожен повинен робити свою роботу: діти — добре навчатись і фізично, морально та духовно розвиватись. Адже від дітей залежить майбутнє всієї України. І кожен повинен бути патріотом своєї держави.
На цьому обговорення питання соборності завершили. Кожен учасник круглого столу висловив свою точку зору з цього питання. На завершення для всіх заспівала Анастасія Стогній. Дівчина вийшла в довгій вишиваній сорочці і заспівала пісню «Це моя земля».


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації