Вхід | Реєстрація

У Кобеляках податки на рівні Києва

У Кобеляках податки на рівні Києва

Для більшості кобеляцьких підприємців, що сплачують єдиний податок, з нового року встановили максимально високі ставки.
Бурю емоцій у представників малого бізнесу — торговців на ринках, перукарів, кравців та інших підприємців викликало таке нововведення. Підприємці заявляють, що відтепер їм доводиться платити втричі більше, ніж зараз.

 

Як змінився податок

Розмір ставки єдиного податку для 1-ї та 2-ї груп підприємців прив'язаний до мінімальної заробітної плати — 1074 гривні. Який конкретно відсоток від мінімалки потрібно платити, вирішують місцеві ради за місцем реєстрації підприємця. Для першої групи розмір єдиного податку становить від 1 до 10 % від мінімальної зарплати, або від 10,74 до 107,4 гривні. Для другої — від 2 % до 20 %, тобто від 21,48 до 214,8 гривні. У Києві, для прикладу, місцеві ради всіх районів прийняли рішення про те, що єдинщики першої і другої груп мають платити максимум: 107,4 і 214,8 гривень відповідно.
Якщо розмір податків для юридичних осіб та підприємців-платників єдиного податку третьої групи виписаний Податковим кодексом, то для найскромніших представників бізнесу місцевій владі дозволили робити всілякі преференції. Однак кобеляцька влада разом із податковою інспекцією для більшості підприємців нарахували максимально можливі ставки. Чиновники і податківці єдині: це смішні цифри, вони суттєво не зашкодять бізнесу. А бюджет міста треба чимось наповнювати.


Що думають підприємці?
Натомість підприємці мають свої аргументи: якби довелося сплачувати лише єдиний податок, дійсно плата посильна. Однак, є ще внески до пенсійного фонду, треба оплатити оренду приміщення, землі, за світло, опалення, витрати на бензин та інше. Непомірно високі платежі призводять до того, що люди просто закривають бізнес і, перестаючи утримувати себе самі, сідають на плечі державі.
— У грудні нам встановили максимальні ставки єдиного податку, аж десять відсотків, — діляться з нами працівники ринку. — Та ми почали колотитися і нам зменшили відсоток до восьми. Сказали, що більше скинути не можуть. Для нас це дуже різке підвищення податку. Якщо раніше ми платили 34 гривні, та зараз — 86.
— Тепер прийдеться працювати ще більше! — зауважує одна з жінок. — Діватись нікуди. Мені ще сина вивчити якось треба.

 

Що каже влада?

У Кобеляцькому відділенні Кременчуцької ОДПІ нам повідомили, що з 2012 року ставки єдиного податку по всій державі нараховані по-новому.
— Дійсно, — каже завідувач сектору оподаткування фізичних осіб Ярина Білоусько, — по більшості видів діяльності у Кобеляках ставки підвищились. Та до 2012 року у Кобеляках ставки єдиного податку були найнижчими в Полтавській області.
Ми звернулися за коментарем до міського голови Олександра Ісипа. Він нас запевнив, що за рахунок податків наповнюється міський бюджет.
— Останній раз розмір єдиного податку ми встановлювали п’ять років тому, — каже міський голова. — Відтоді він не змінювався. А тепер, змінився бюджетний кодекс, який вимагає від нас нових ставок єдиного податку. І ми встановили нові ставки, які не змінюватимуться також близько п’яти-семи років. А ставки встановлювали реальні. Адже людина, яка отримує мінімальну заробітну плату, двірник чи прибиральниця, наприклад, сплачує 200 гривень податку. А будь-який підприємець, думаю, має дохід більший, ніж розмір мінімальної заробітної плати. Тим підприємцям, чий бізнес хотілося б заохотити в Кобеляках, ми ставили менші ставки. Ремонт годинників, для прикладу. Конкуренції ніякої, правда? А підприємці, котрі займаються розвиненими видами діяльності, магазини одягу, наприклад, — для них 200 гривень на місяць, думаю, платити не багато. А якщо підприємець не може платити 100–200 гривень податку в місяць, то нічого мучити себе, людей, і заважати справжнім підприємцям торгувати.
Зрештою, демонстрацій невдоволених підприємців на вулицях нашого міста не спостерігається. Є лише поодинокі випадки обурених, котрі навіть не бажають називати свого імені. А якщо люди мовчать — значить все гаразд. Їм лише залишається сплачувати податок, розмір якого збільшуватиметься відповідно до розміру мінімальної заробітної плати.

 

Порівняльна таблиця
ставок єдиного податку по окремих районних центрах Полтавської області

  Розмiр ставки у % до мiнiмальної заробітної плати
 Кількість населення 15 411 8 335 47 648
   Види дiяльностi Кобеляки Нові Санжари Лубни
1 Оренда земельних часток 15 20 20
2 Тваринництво 15 20 10
3 Виготовлення виробів з металу 20 20 10
4 Будівництво 20 20 20
5 Технічне обслуговування та ремонт автомобілів 20 20 10
6 Оптова торгівля та посередництво у торгівлі 20 20 20
7 Роздрібна торгівля (магазини, аптеки) в межах населеного пункту 20 20 20
8 Роздрібна торгівля з лотків і на ринках 10 20 5
9 Діяльність кафе 20 20 20
10 Діяльність барів 20 20 20
11 Діяльність у сфері права, бухгалтерського обліку та аудиту, інжинірингу, надання послуг підприємцям (крім діяльності з управління підприємствами, послуг пошти та зв’язку, аудиту) 15 20 20
12 Надання послуг перукарнями та салонами краси 20 20 8
13 Організація поховань та пов’язаних з ним послуг 10 20 20
14 Виробництво готових металевих виробів 10 20 20
15 Виробництво меблів 10 20 10
16 Технічне обслуговування та ремонт автомобілів 10 20 10
17 Роздрібна торгівля на території населеного пункту 8 20 20

 


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 січня 2012, 18:13 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації