Вхід | Реєстрація

У районі крадуть телефони та метал

У районі крадуть телефони та метал

Крадіжки мобільних телефонів уже давно стали значною проблемою для громадян. Практично кожного дня в повідомленнях правоохоронних органів є звернення громадян щодо крадіжок їхніх мобільних телефонів.
До Новосанжарського райвідділу міліції надійшло повідомлення від мешканки селища Нові Санжари про те, що невідомий чоловік шляхом вільного доступу з приміщення туберкульозного відділення викрав її мобільний телефон. На місце події миттєво виїхала слідчо-оперативна группа. Довго міліціонерам шукати не довелося. У поле їх зору одразу потрапив мешканець села Руденківка — 32 річний Іван. Чоловік — «відомий» у селі персонаж, насамперед, як шанобливий любитель оковитої та прохач грошей на похмілля.
Розповідає начальник райвідділу Сергій Махно:
— Іван нещодавно повернувся з місць позбавлення волі. Був засуджений за вчинення крадіжки та розбою на території району. Уже встиг бути затриманим працівниками Ленінського райвідділу міліції за вчинення крадіжки в м. Полтава, де проти нього порушено кримінальну справу за ст. 185 Кримінального кодексу України.
Аби у черговий раз розжитися пляшкою, чоловік вирішив щось поцупити і загнати. Так він і потрапив в приміщення туберкульозного відділення Новосанжарської ЦРЛ, звідки викрав мобільний телефон. Викрадену річ Іван планував вигідно продати.
Але тепер, завдяки оперативності міліції, зловмисник, замість грошей, отримає реальний строк за ґратами. Проти нього вирішується питання про порушення кримінальної справи за статтею 185 Кримінального кодексу України. Міру покарання крадію винесе суд, але відомо, що за порушеною статтею чоловіка можуть позбавити волі на строк від трьох до шести років.
Надмірна безпечність та неуважність може бути на руку злодійкуватим громадянам. Відтепер про це, мабуть, пам’ятатиме і 28-річний житель села Лелюхівка. Чоловік лише на якийсь момент відволікся і залишив без нагляду свій мобільний телефон. Як тут же якісь спритні руки цей телефон поцупили. Потерпілий звернувся за допомогою до працівників Новосанжарського райвідділу міліції. Того ж дня правоохоронці встановили особу злодія. Ним виявився неповнолітній житель цього ж села. Зловмисника затримали, а чужий телефон йому довелося повернути. Правоохоронці радять усім мешканцям району бути обачними. Не залишайте без нагляду особисті речі. Якщо плануєте відлучитись на декілька хвилин, попросіть когось із знайомих приглянути за речами. Якщо  усе  ж таки з вами трапилась біда і ви стали жертвою грабіжників, не гайте часу — зверніться до міліції.
Якщо ви стали свідками крадіжки, дочекавшись працівників міліції, не бійтеся надати свідчення про особу, яка її вчинила. Тим самим ви зможете запобігти крадіжці, жертвою якої можете наступного разу стати і ви.
Крім цього, правоохоронці звертають Вашу увагу на правдивість звернення щодо викрадення мобільних телефонів. Досить багато громадян, звертаючись по допомогу до міліції, дають неправдиві покази стосовно таких видів злочинів.
Особи, які звертаються до органів внутрішніх справ із проханням знайти буцімто викрадений мобільний телефон, як потім виявляється, насправді гублять його з власної необережності і легковажності. Цим самим вводять в оману правоохоронців. Даючи завідомо неправдиві повідомлення про вчинення злочину, користувачі мобільних телефонів повинні пам’ятати, що ст. 383 Кримінального кодексу України передбачає покарання за такі дії у вигляді позбавлення волі строком до двох років. Тож перед тим, як повідомити про «викрадення» мобільного телефону, обміркуйте, чи не винні ви у його зникненні. Якщо ви залишилися без мобільника, не панікуйте, а найперше знайдіть можливість відразу ж подзвонити на нього. Можливо, телефон зовсім поруч і його дзвінок допоможе вам його швидко відшукати. Якщо дзвінка не чутно, то варіантів три: або телефон ще ніхто не знайшов, або вже знайшов і не проти його повернути власникові, або, що найімовірніше, на жаль, знайшов і повертати не збирається. Після цього відразу зверніться до міліції.


***


Останнім часом дуже гостро постало питання крадіжок металевих деталей з конструкцій електромереж. Особливо відчутною шкода від зазначених злочинів стала з погіршенням погодних умов, коли внаслідок порушення цілісності конструкцій електроопор можуть залишитися знеструмленими цілі населені пункти.
З метою протидії крадіжкам з електромереж керівництвом УМВС Полтавщини, працівниками Новосанжарського РВ УМВС України в Полтавській області та ВАТ «Полтаваобленерго» нещодавно була проведена спільна координаційна нарада, підсумком якої стала розробка спільних заходів з профілактики даних видів крадіжок та протидії їм.
Зокрема, створено спільні мобільні групи, які об’їжджають та оглядають металеві конструкції електромереж. Силами працівників служби дільничних інспекторів міліції та карного розшуку проводиться обхід пунктів прийому металобрухту з метою виявлення фактів прийому металевих конструкцій з електроопор, а також проведення профілактичних бесід про недопущення прийому таких металевих виробів.
Днями працівники карного розшуку Новосанжарського РВ УМВС України в Полтавській області затримали 34-річного жителя Новосанжарського району, який викрав п’ять кутників з високовольтної електроопори неподалік села Мала Перещепина.
Як розповів сам затриманий, йому вдалося від’єднати 5 металевих кутників від опори лише за допомогою пилки по металу та кількох годин фізичної роботи. Чотири кутники довжиною 15,5 м та один триметровий кутник зловмисник здав до збирачів металу, які за викликом по мобільному приїздять до замовника.
— Вони заплатили мені за метал 200 гривень, — розповідає затриманий. — Я геть не думав, що це може спричинити шкоду міцності конструкції.
Справжня вартість збитків, спричинених діями лише одного цього дрібного крадія, оцінюється ВАТ «Полтаваобленерго» у суму понад 7300 гривень.
Найгірше, що подібні крадіжки можуть спричинити шкоду набагато відчутнішу, ніж матеріальні збитки, адже інколи подібні злочини призводять до людських жертв.
Правоохоронці звертаються до громадян із проханням повідомляти до підрозділів міліції про випадки крадіжок з опор електромереж, а також повідомляти інформацію, яка може допомогти у розкритті таких злочинів.


Автор: Оксана Грузін, інспектор зі зв’язків із громадськістю Новосанжарського РВ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 лютого 2012, 12:14 | Нові Cанжари | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації