Вхід | Реєстрація

Після риболовлі чоловік ледь не залишився без ніг

З початку лютого на Новосанжарщині зафіксовано чотири випадки обмороження. Під час сильних лютневих морозів кілька мешканців району обморожували собі кінцівки рук і ніг. А один юнак, гуляючи вночі без шапки, ледь не позбувся вуха.
Першим постраждалим від обмороження виявився 44-річний рибалка. Чоловік поїхав на риболовлю. Під час улюбленого відпочинку десь провалився і намочив ноги, які при мінусовій температурі одразу ж прихопило морозом. Чоловік повернувся додому, але до лікарні звертатися не поспішав. І лише через п’ять (!) днів, коли зрозумів, що без медичної допомоги йому не обійтися, приїхав до Новосанжарської ЦРЛ. Там у чоловіка констатували обмороження обох ступнів ІІ-ІІІ ступеня.
— Обмороження І ступеня може статися просто, коли гуляєш по вулиці. Шкіра трохи біліє, потім червоніє, — пояснює заступник головного лікаря Новосанжарської ЦРЛ Сергій Павловський. — Як правило, його сліди зникають через два-три дні без помітних наслідків. Обмороження ІІ ступеня вже складніше. У людини, яка його отримала, починається змертвіння верхніх шарів шкіри. Але найскладніші обмороження  ІІІ-IV ступеня. Після них відморожена тканина просто відмирає — аж до кістки. У таких випадках часто доводиться проводити ампутацію обмороженої кінцівки.
У випадку із обмороженим рибалкою мова про ампутацію начебто не йде, але він досі перебуває на лікуванні, про успішне завершення якого говорити поки що зарано.
Інший потерпілий — хлопець 17 років — добираючись на навчання 6-го лютого також відморозив ступні. По медичну допомогу також одразу не звернувся. До лікарні його ледь не насильно привезла місцевий фельдшер. Хлопця оглянули, приписали лікування, але від госпіталізації він відмовився і повернувся додому.
Ще один обморожений — 21-річний новосанжарець — вирішив просто погуляти вночі без шапки. Чи то гаряча кров його так гріла, чи щось інше — невідомо. Але внаслідок такої екстремальної прогулянки хлопчина відморозив собі праву вушну раковину (обмороження ІІ ступеня). Від госпіталізації відмовився.
Найбільш шокуючий та сумний за наслідками випадок стався 16-го лютого у одному з сіл району. 72-річний чоловік перебрав із алкоголем і заснув просто на подвір’ї  у 15-градусний мороз (!). Після такого сну чоловік отримав обмороження кистей рук та ступнів ніг ІІІ-IV ступенів складності. Був госпіталізований до хірургічного відділення ЦРЛ. Зараз медики проводять лікування. Але, за словами заступника головного лікаря, у останньому випадку ампутацій уникнути, напевно, не вдасться — надто сильно уражені тканини кінцівок.
Медики запевняють: багатьох обморожень могло б не статися, якби громадяни дотримувалися елементарних правил, які потрібно виконувати під час морозів. По-перше, одягатися «багатошарово» — не одну теплу кофту, а дві-три більш тонкі одежини (це попередить спітніння, яке може бути небезпечним). По-друге, захищати ніс і вуха шапкою чи коміром, при цьому й мови немає, аби ходити без головного убору. По-третє, щоб зігрітися, треба пити гарячий чай, але аж ніяк не якийсь з алкогольних напоїв. Вони не зігрівають, натомість притупляють почуття небезпеки. І найголовніше: у разі обмороження слід негайно звернутися до лікарів. Чим швидше ви опинитеся у медичному закладі, тим скоріше вам нададуть кваліфіковану допомогу. А така своєчасна допомога при обмороженні може зберегти вам не лише здоров’я, але й власну руку чи ногу.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 лютого 2012, 18:14 | Нові Cанжари | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації