Вхід | Реєстрація

Синоптики попереджають про дефіцит вологи у землі

Синоптики попереджають про дефіцит вологи у землі

І рекомендують землякам якомога швидше сіяти холодостійкі культури.

Зараз доводиться чути багато нарікань на нібито запізнілу весну. Людям уже хочеться справжнього тепла, ясного сонечка і відпочинку на природі. Між тим, об’єктивні дані свідчать про помилковість тверджень щодо пізньої і холодної весни.

За об’єктивними поясненнями ми звернулись до людей, які ведуть спостереження за метеорологічною ситуацією в районі та володіють статистичними даними, зібраними протягом багатьох років. У кобеляцькій метеостанції нам повідомили, що в цьому році метеорологічна весна настала 12 березня, що є нормою для нашого регіону. До речі, у минулому році перехід середньодобової температури до плюсових показників теж стався 12 березня. Тобто, ні про яку пізню весну не може бути й мови.

І якщо температурні показники залишаються в межах норми, то дефіцит вологи у ґрунті становить для нашого району серйозну проблему. У березні опадів було майже вдвічі менше норми — 17 мм проти 32. Додайте до цього небувалу осінню посуху, коли опадів було взагалі вп’ятеро (!!!!) менше норми. Отже, можна робити висновки про потенційну загрозу врожаю. Лише цьогорічна зима не підвела — опадів було достатньо.

У зв’язку із цим спеціаліст метеостанції Любов Юхименко рекомендує сільгоспвиробникам і городникам-аматорам не затягувати з посівом холодостійких культур — гороху, ячменю, соняшнику, моркви, цибулі, буряку і капусти. Поки що запаси вологи у ґрунті є, але вони можуть швидко вичерпатися, якщо квітень буде таким же бездощовим, як і березень.

Водночас теплолюбиві рослини, такі як перець, помідори, огірки, баштанні, краще сіяти і висаджувати розсадою у другій декаді травня, коли мине загроза весняних заморозків.


Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 квітня 2012, 09:10 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації