Вхід | Реєстрація

Відтепер жінки мають право виходити заміж лише з 18 років

Відтепер жінки мають право виходити заміж лише з 18 років

Минулого четверга відбулась остання перед канікулами зустріч ради ветеранів. На ній говорили про одруження, продаж нерухомості та будівництво нових дитячих садків.
Начальник Кобеляцького відділу РАЦС Ірина Бутко:
— Набув чинності Закон України про внесення змін до сімейного кодексу, зокрема, про підвищення шлюбного віку. Раніше граничним віком для жінок були 17 років, а для чоловіків — 18. Відтепер, жінки мають право виходити заміж з 18 років. А з 16 років, якщо суд винесе ухвалу про пониження шлюбного віку. Раніше ж, суд мав право понизити шлюбний вік до 14 років.
Традиційним для нашої держави є реєстрація шлюбу між чоловіком і жінкою, коли чоловік старший від жінки на два, три і більше років. Але все частіше трапляються випадки реєстрації шлюбу зі значною різницею у віці. Зокрема, з різницею понад 10 років у 2011 році зареєстровано 18 шлюбів, з них зі значною різницею в 26 років: чоловіку 54, жінці 28 років. Різниця у 24 роки: чоловіку 60, жінці — 36. Різниця у 22 роки: чоловіку 47, жінці — 25; та чоловіку 40, жінці 18 років. Зберігається також тенденція реєстрації шлюбу, коли жінка на декілька років старша за чоловіка. У 2011 році таких шлюбів було 65, що становить 23 відсотки від загальної кількості шлюбів. Також у 2011 було зареєстровано два шлюби зі значною різницею у віці. Зокрема, зареєстровано шлюб, коли жінці було 47 років, а чоловіку 29. Ще один випадок, коли жінці 32, а чоловіку — 22 роки. Наймолодшою шлюбною парою у 2010 були 14-річна наречена, та 15-річний наречений. А в 2011 році: нареченій 16, нареченому 15. Найстаршою парою у 2010 році виявились 71-річна наречена та 72-річний наречений. А в 2011 році: нареченому 73, а нареченій 70. Із року в рік підтверджується факт ініціативності жінок в питанні розірвання шлюбу. Як вбачається з рішень судів, що пред’являються для реєстрації розірвання шлюбу, в 2011 році подавали заяви до суду 143 жінки і 79 чоловіків. Розірвали шлюб:
— 56 пар, що прожили в шлюбі до 5 років;
— 40 пар, що прожили в шлюбі до 10 років;
— 74 пари, що прожили в шлюбі до 20 років;
— 52 пари, що прожили в шлюбі більше 20 років.
Запитання. А що в основному ставало причиною розлучень цих пар?
Відповідь. Сварки, незадоволення подружнім життям та зловживання алкоголем.
Запитання. Якщо я заборгував за комунальні послуги і змінив прізвище, хто платитиме мій борг?
Відповідь. При зміні прізвища РВ УМВС повинен дати висновок, що він дає згоду на це. Проводиться перевірка, чи не оформлений кредит на дану людину, чи не відкрита якась кримінальна справа на її ім’я і так далі. Лише тоді дозволяється змінити прізвище. До речі, одній людині було відмовлено у зміні прізвища. Бо у неї був оформлений кредит, який вона не сплачувала.
Завідуючий Кобеляцькою державною нотаріальною конторою Юліан Чернявський:
— У кінці минулого року Кабінет Міністрів озвучив інформацію про те, що Пенсійний фонд не дораховується кількох мільярдів гривень від того, що громадяни занижують суми посвідчення угод по купівлі-продажу нерухомості. У свій час при посвідченні угод купівлі-продажу нерухомого майна брали до уваги дві вартості: інвентарну та продажну. Жодна з цих вартостей, як правило, не відображала реальний стан справ, бо інвентар-бюро не давало ринкової вартості нерухомості. І ця вартість, як правило, була заниженою. Відповідно, громадяни, аби сплачувати менші податки, також вказували занижену вартість. У Кабінеті Міністрів ця ситуація була проаналізована, вивчена і вжито відповідні заходи. З нового року при посвідченні угод купівлі-продажу квартир, житлових будинків та інших будівель і земельних ділянок, береться, окрім усього, і експертний висновок про вартість цього майна. Його в праві дати експерт, який має ліцензію на проведення відповідних робіт. У Кобеляках їх уже близько п’яти. Експерт несе кримінальну відповідальність за достовірність даних, зазначених у висновку. Тобто експерт вказує реальну вартість майна. І ця вартість впливає на суму платежів, які сплачуються при оформленні угод. Вартість цих платежів буде набагато вищою. І, як наслідок, збільшаться надходження до Пенсійного фонду та до міського бюджету, оскільки державне мито частково зараховується до міського бюджету. Податок на доходи також збільшиться.
Запитання. Скільки коштує експертний висновок?
Відповідь. Експертний висновок умовно коштує від 300 до 500 гривень. А коли продається будинок і дві земельні ділянки: одна під будинком, інша під городом, то вам потрібно три експертизи, за кожну з яких потрібно буде заплатити.
Запитання. По чому експерт оцінює вартість?
Відповідь. У них є певна методика, затверджена Кабінетом Міністрів. Та можуть, для прикладу, вирахувати ціну за телефонними дзвінками. Беруть газету з оголошеннями, знаходять квартиру, яка приблизно підходить по показниках, і дізнаються ціну. Це і може бути одним із методів визначення ринкової вартості.
Міський голова Олександр Ісип:
— З 15 квітня завершився опалювальний сезон по всій Україні. Звичайно, дитячі садки будуть опалюватися до 1 травня. Переведено на літній період освітлення в місті. У зв’язку з економією коштів освітлення працюватиме з 21 до 24 години ночі, а в деяких місцях — до 1 годині ночі. Міська техніка підготовлена до весняних робіт, зараз консервуємо зимову техніку. Також починаємо виконувати дуже багато робіт на міських вулицях з вивезення сміття. Справитись з цим за один день чи тиждень неможливо. Однією з найбільших проблем міста на сьогодні є відсутність міського звалища. Якщо вивозити сміття в Кременчук, для прикладу, це буде фінансово затратно для міста. Якщо зараз люди сплачують по 4 гривні на місяць за вивезення побутових відходів, то тоді це коштуватиме набагато дорожче. А люди скільки не платитимуть, адже навіть по 4 гривні сплачує тільки 70 відсотків громадян. Цього року плануємо придбати новий екскаватор для «Водоканалу», аби не було сильних перебоїв з водою. Також хочемо поставити газовий лічильник на Вічний вогонь. Бо 26 тисяч гривень в рік ми сплачуємо за Вічний вогонь. Погасити ми його не маємо морального права. Тому зробимо лічильник, аби нам ставили реальну суму за використаний газ.
Запитання. Чи реально збудувати у Кобеляках ще один дитячий садок, адже у дитсадках зараз переповнені групи?
Відповідь. Проблема переповнених груп у дитсадках існує. Та оскільки дитячий садок № 1 заповнений максимально, то останні 7-8 років ми збільшували кількість груп у дитсадку № 2. Але і там вже досягнули межі наповнюваності. Якщо ж соціальна ситуація в місті поліпшиться, молоді жінки будуть більше народжувати і кількість діток збільшуватиметься, то постане питання будівництва ще одного дитячого садка або придбання якогось житлового будинку і пристосування його під дитячий садок. На сьогодні зростання народжуваності не таке, як нам хотілося б. Упевненості в тому, що кількість населення в місті почне зростати, поки що немає.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 квітня 2012, 17:45 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації