Вхід | Реєстрація

Скільки коштує стати депутатом по мажоритарці?

Експерти називають різні суми, необхідні для вкладення в перемогу на окрузі - від сотень тисяч до декількох мільйонів доларів.

«У кандидата є нематеріальні активи і цінності - це його адміністративні, організаційні можливості: залучення на свою сторону влади, збудовані команди підлеглих у свою підтримку, - міркує політтехнолог Андрій Золотарьов. - Якщо кандидат невідомий, але в нього в загашнику є 2-3 мільйони, він має стовідсоткову підтримку губернатора і йому скрізь дають зелене світло, то легко можна стати депутатом, вклавшись в ці гроші. Причому більша частина коштів піде не на саму кампанію, тому що організація концертного туру по районах легко вкладається в 250-300 тисяч доларів, звичайно, якщо команда не краде і не займається приписками. Зате дуже дорого став коштувати адмінресурс - зараз це не просто занос валізки в кабінет губернатора, але й участь в різних соціальних, благодійних та інших проектах влади. Коли від тебе просять скинутися «на круг».

За словами експерта, один із трендів нинішнього політсезону - агітація за рахунок самих виборців. «Ті ж соціальні ініціативи Президента будуть оплачені простими українцями, що ми бачимо по нинішній ситуації на митниці. Цим шляхом йдуть і регіонали меншого калібру. Наприклад, в Дніпропетровську є такий пан Іван Ступак (заступник губернатора Дніпропетровської області), який організував службу комунальної швидкої допомоги і на її тлі активно піариться. Але, як ви здогадуєтеся, вона існує за рахунок плати мешканців будинків за житлово-комунальне обслуговування. І все більше грошей з передвиборчого бюджету закладається на соціальну корупцію, тобто на підкуп виборців - пайки, аптечки, концертні програми», - сказав Золотарьов.

Він вважає, що на сільських округах працювати простіше і дешевше, тому що люди там доведені до такого стану, коли і малому раді: «У місті протестні настрої більш осмислені, і там на банці тушонки і кілограмі гречки виїхати набагато складніше. Мабуть, найбільш протестна категорія - жителі «одноповерхової України», тобто райцентрів, депресивних міст. Там, можливо, регіонали будуть дистанціюватися від партії влади, шляхом балотування як незалежні кандидати і маскуватися під опозицію».

Технологію прихованого підкупу багато кандидатів замінять прямим стимулюванням - гроші в обмін на галочку. За спостереженнями глави Комітету виборців України Олександра Черненка, на ще докризових виборах в Києві ціна голосу доходила до 200 гривень. При цьому аж ніяк не факт, що саме така сума була списана з бюджету кандидата. «Він може виділити і $ 100, але до виборця стільки просто не дійде - розберуть по дорозі, - сміється Черненко. - От і рахуйте: якщо для перемоги треба 30-40 тисяч голосів, то при первісній ставці в $ 100 - це 3-4 мільйони доларів».

Глава КВУ зазначає, що криза зробила кандидатів більш скупими тепер вони більш дбайливо відносяться до своїх коштів.


Автор: За матеріалами «Української правди»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 липня 2012, 12:45 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації