Вхід | Реєстрація

На вулиці Полтави грають на рідкісному музичному інструменті

На вулиці Полтави грають на рідкісному музичному інструменті

Із настанням тепла на головній вулиці Полтави з`являється безліч музикантів. Грають на гітарі, сопілці, акордеоні, співають. Але у цьому році прогулянки полтавців супроводжує акомпонемент унікального інструмента – домри.

Випускниця Полтавського музичного училища імені Миколи Лисенка і нині студентка Донецької державної музиичної академії імені Сергія Прокоф'єва Ксенія Шумна під час канікул долучає полтавців до прекрасного.

Ксенія розповіла про своє захоплення:

«Так як я навчаюся в академічному вузі, у мене багато виступів на різних концертах, сольні виступи. Там я граю академічну музику. Але на концерти можуть прийти не всі. Хтось і не знає про такий інструмент. Можливо, побачать вивіску, але на це потрібен і час, і гроші. А на вулиці - абсолютно різні люди можуть познайомитися з інструментом.

Багато людей до мене підходять і цікавляться, що це за інструмент. Я радію, що їм подобається. Тобто попит на інструмент є. Пояснюю, що це наш, український, народний. Багато плутають її з російською (трьохструнною) домрою, казаським або тюркським інструментом. До мене підходять і говорять, що їм подобається звучання, виконання".

Домра - рідкісний інструмент, мало хто навчається грати на ньому. Гра ось так просто, на вулиці, сприяє популяризації. Незалежно від уподобань людини, слухає вона класичну чи популярну музику, вона залучається до прекрасного. Мені подобається тут просто сидіти, грати і спілкуватися з простими людьми, які далекі від класики, академічного мистецтва».

Грає дівчина із 7 років. Ксенія під час навчання в училищі неодноразово ставала лауреатом багатьох всеукраїнських, російських конкурсів. Але зараз, коли вона навчається в консерваторії, то запити до інструменту зросли. Щоб брати участь у конкурсах такого високого рівня необхідно прибати інструмент, а він коштує дорого. У навчальному закладі інструментів теж немає.

«Коли я приїжджала із сольним концертом у Полтаву цієї весни, то брала інструмент у подруги. На свій коштів немає. До участі у конкурсі такого рівня з моїм інструментом можуть навіть не допустити. Щоб знайти спонсорів чи меценатів - треба вміти викрутитися, а я не вмію».

На вулиці дівчина виконує музику зовсім іншу, ніж на концертах: музика до кінофільмів, популярні мелодії. Але трапляються і любителі класики:

«Іноді до мене підходять і питають, чи знаю я «Ave Maria» Шуберта, і я з радістю виконую».


Автор: poltavanews.com.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 липня 2012, 11:31 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації