Вхід | Реєстрація

Під час мотопробігу в учасників крутилась голова

Під час мотопробігу в учасників крутилась голова

На День Державного Прапора України, об 11 годині, до Новосанжарської селищної ради почали з’їжджатися всі охочі взяти участь у традиційному щорічному мотопробігові. Тут видавали національні прапори та бензин — по літрові на кожен транспортний засіб. Так як брати участь у цьому дійстві виявили бажання переважно підлітки, ініціатор заходу — селищний голова Андрій Река, пояснив, як треба поводитися з прапорами. Нагадав також про всяк випадок, що наруга над державними символами України карається за статтею 338, тому кидати прапори на землю нікому не рекомендується. Також новосанжарський мер провів інструктаж з техніки безпеки на дорозі. І підкреслив, що несе особисту відповідальність за всіх скутеристів, адже офіційного дозволу на проведення цього заходу не давали.

— У ДАІ нам повірили на слово, тому якщо хтось буде хизуватися — поїде додому, — сказав він.

Після цього, сигналячи, скутеристи і мотоциклісти, вишикувані у колону по двоє, поїхали вулицями Нових Санжар. На площі Незалежності зупинилися, щоб покласти вінок до пам’ятника Тарасу Шевченку і зробити там пам’ятне фото, потім продовжили їзду. Андрій Олександрович їхав попереду, час від часу оглядався і робив зауваження тим хто хизувався.

Маршрут руху колони визначав сам селищний голова. При цьому здавалось, що він сам до останнього не знав, куди поверне його скутер, який очолював пробіг. До речі, цього року Андрій Река розпочав пробіг без пасажира, а тому свій прапор змушений був тримати сам. І одразу ж оцінив «переваги» їзди із прапором у руках. На його скутерові, мимо його волі, вмикався то лівий, то правий маячок повороту просто держак прапору випадково натискав перемикач то в один, то в інший бік. Очевидно, така їзда мерові не дуже сподобалася і після кількох кіл Новими Санжарами він посадив позаду себе свого онука Івана, який надалі виконував місію прапороносця.

Особливість цьогорічного мотопробігу полягала у тому, що колона дуже довго кружляла центральними вулицями. Із Жовтневої — на Комсомольську, із Комсомольської — на Леніна, із Леніна — на Жовтневу. І так разів три чи чотири. Коли Андрій Олександрович пішов на чергове коло, Ігор Романець, директор центру соціальних служб, який їхав у голові колони разом із сином, упівголоса поскаржився:

— Ми по кругу ганяємо, у мене вже голова закрутилася!

Андрій Река продемонстрував відмінний слух (а їхав він у трьох метрах попереду) і, не обертаючись, порадив:

— Крутиться голова — можеш виїхати з колони!

Як потім пояснить селищний голова, центром Нових Санжар колона їздила так довго для того, щоб привітати зі святом жителів району, які якраз у цей час поверталися із базару та селищних установ. Саме для них скутеристам довелося робити кілька додаткових кіл.

Найкраще було їхати по вулиці Леніна, бо тут рівна, нещодавно відремонтована дорога. Коли ж скутеристи звертали у вузькі провулки, їх починало нещадно трясти на вибоїнах, водіям доводилося швидко перешиковуватися в один ряд, об’їжджати ями, та стежити за тим, аби прапор не зачепився за дерево. Найзручніше було тим, що їхали вдвох: один зосереджувався на дорозі, інший тримав прапор.

Нарешті, відірвавшись від центру селища, колона проїхалась вулицею Чкалова, побіля санаторія «Антей», та повернулась назад на Жовтневу. Відтіля — по Комсомольській — на Шевченка і повз лікарню через Лелюхівку — до автошляху Полтава — Олександрія. По трасі колона рухалась всього кількасот метрів і, звернувши біля вказівника «Нові Санжари», повернулась до селища. Варто зауважити, що чим далі тривав пробіг, тим більше хотілось «балуватись» деяким учасникам. Одні починали гарчати двигунами своїх мотоциклів, інші — пробували влаштовувати перегони між собою. Однак їх швидко повертали на місце у колоні та закликали до дисципліни.

За відгуками деяких учасників, їм не сподобалося, що пробіг тривав занадто довго — більше години. За цей час когось захитало, дехто скаржився, що від постійного піпікання та реву двигунів болить голова.

Проте ці неприємні моменти свята не зіпсували. Учасники не тільки самі відчували драйв і отримували позитивні емоції, але й дарували гарний настрій перехожим. Було приємно спостерігати за людьми, які посміхалися скутеристам, охоче знімали їх на телефони, вітаючись, махали проїжджаючим руками. Реакція людей була загалом позитивною як у центрі, так і на околицях Нових Санжар. Андрій Река усім зустрічним автомобілям демонстрував прапор, який віз у руках, і більшість водіїв вітали пробіг на честь державного символу оглушливими сигналами клаксонів.

Завершився мотопробіг біля альтанки Святої Покрови. Там для учасників заходу влаштували імпровізовану польову кухню. Усіх бажаючих пригостили смачною пшоняною кашею і чаєм. Після виснажливої поїздки Новими Санжарами скутеристи їли охоче, дехто прохав і другу порцію. Андрій Река подякував усім за участь у пробігові та запросив приїздити наступного разу. Щоправда, перед наступним мотопробігом учасникам бажано б пройти спеціальну підготовку, щоб ненароком голова не закрутилася.


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО, Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 серпня 2012, 16:05 | Нові Cанжари | Суспільство
1. очевидець / 1 вересня 2012, 21:39
мотопробіг - супер. А Романцю наступний раз дайте пляшку нашатирного спирту, чи може- етилового.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації