Вхід | Реєстрація

«Река для Нових Санжар — це дуже багато!»

«Река для Нових Санжар — це дуже багато!»

1-го вересня у рамках рубрики «Кабінет» до новосанжарської редакції тижневика «ЕХО» завітав селищний голова Нових Санжар Андрій Река. За півтори години розмови він розповів про народження ідей, своє багатство та майбутню роботу у Верховній Раді.

На інтерв’ю Андрій Река приїздить, як ми і домовлялись, об 11:00. Одразу ж після закінчення перших дзвоників у Новосанжарському НВК та дитячій музичній школі. На першу годину дня у нього запланована чергова зустріч. Тому ми, не гаючи часу, починаємо розмову. Одразу обумовлюю, що питання задаватиму не по категоріям — особисте життя, робота, політика тощо, а вроздріб. Плюс, час від часу, зазиратиму на сайт тижневика та його сторінку «Вконтакті», щоб донести новосанжарському мерові питання від читачів.

— Де Ви берете ідеї?

— Взагалі, щоб щось зробити, треба спочатку подолати власну лінь. Як тільки ти її здолав і взявся за роботу, одразу ж до тебе прийдуть і нові ідеї. Взагалі, більшість моїх задумів я беру від людей. Просто потім їх розвиваю і втілюю у життя. Наприклад, я вдома дивився фільм про корабель із ліхтарями за бортом, узяв ручку й зошит і записав: «Корабель. Ліхтарі». Потім наступного ж дня поїхав до Володимира Чмихала, він загнув труби і ми поставили оті ліхтарі, які ви бачите зараз навпроти «Булі». Такий собі борт корабля вийшов. Фільм хто зняв? Люди. Значить ідею я взяв у них. Інший приклад — парк Матері. Ідею його створення мені підказали вчителі.

— Ви досвідчений керівник?

— Це люди можуть сказати. Я бачу, що багато у чому мені ще не вистачає досвіду. Тому постійно навчаюсь в інших. А свій досвід охотно передам усім, кому він потрібен. Я користуюся практикою літніх людей, які вже прожили життя і багато чого вміють. А от теорію треба позичати у молоді, яка зараз дуже освічена і набагато випереджає нас у розвитку.

— Раніше Вас часто можна було побачити на роликах на центральному стадіоні. Зараз вже не катаєтесь?

— Катаюсь. Просто часу не завжди вистачає. Буквально позавчора я проїхався по новій дорозі від селищної ради до перехрестя. Два рази. І сьогодні хочу поїздити.

— Навіщо Вам Верховна Рада?

— Не хочу видатися нескромним, але Река для Нових Санжар — це дуже багато. Я тут працюю на 8 відсотків своїх можливостей. При цьому, що я встаю рано, а лягаю пізно. Просто там — не дають, там — заважають. У Верховній Раді у мене буде більше можливостей. І, повірте, там мене будуть знати, чути і бачити усі!

Мене переконали, що мені потрібно йти у депутати. Я говорив із Борисом Олійником і він мені сказав: «Йди, Андрію! Хто, як не ти?!».

— Ви вже знаєте, що будете робити, коли станете депутатом ВР?

— Я вам розкажу, як я буду працювати. У вівторок сесія Верховної Ради. Я прокидаюсь о 4:45 кожного ранку. І кожного дня обливаюсь водою. І буду це робити, доки буду в силах самостійно встати з ліжка. Так от, о 6:00 я вже виїду з дому, встигну привітатися із Івашиною біля селищної ради — і поїду на Київ. У 10:00 розпочинається сесія. Я до того часу буду вже у Верховній Раді. Вівторок, середу і четвер я працюватиму там. У п’ятницю такий день, що навіть «тушок» у Раді немає. Але це найкращий час, щоб вийти до мікрофона і виступити. У п’ятницю короткий день, я побуду до 14:00 у Раді і виїду додому. О 18:00 я вже у Нових Санжарах — і знаю усі новини, що де відбулося. Після цього — до наступної сесії — я працюю на своєму виборчому окрузі. На це у мене 10 днів. А районів у окрузі — шість. Я виділятиму на кожен по дню і шість днів присвячуватиму зустрічам у районах. При цьому приїжджатиму о сьомій годин ранку. Місцева влада іще спатиме, а я вже прийматиму людей. Крім цього, прийом будуть проводити чотири моїх помічники. Ви знаєте, на ці посади беруть водіїв, охоронців та коханок. У мене це будуть професійні помічники. Один працюватиме на Кобеляки, Козельщину, другий — на Карлівку, Машівку, третій — на Чутове, четвертий — на Нові Санжари. У кожного сільського голови буде номер телефону мій та мого помічника. І ми не приїздитимемо з метою попіаритись, а будемо на місці допомагати людям вирішувати їх проблеми.

— Чого не вистачає Новим Санжарам?

— Капіталовкладень. У нас люди вже розвинуті. Вони вже відійшли від життя у смітті та брудові і більше так жити не захочуть. Але не вистачає серйозних вкладень у ремонт доріг, заміну водогонів, освітлення вулиць.

— Чим займатиметесь, коли підете на пенсію? Можливо, заведете собі пасіку?

— Яка там пасіка?! Ні, бджоли це не моє. Буду займатись громадською діяльністю. Або вирощувати садок. Ми зараз плануємо посадити великий садок у Стовбиній Долині. От ним і буду займатись на пенсії.

— Ви багата людина?

— Страшенно багата! Я найбагатша людина у світі! І не тільки тому, що маю трьох дітей та п’ятьох онуків. А ще тому, що за все життя, ніхто не показав на них пальцем і не сказав, що вони виросли поганими людьми. У цьому моє багатство. А якщо ви маєте на увазі матеріальні цінності, то я маю достаток нижче середнього рівня.

— Наскільки правдивою є інформація про те, що Ви маєте приватний будинок у Криму?

— Я?! У Криму?! (Сміється — авт.). Та це хтось вигадав. У мене син живе у Севастополі, часом я до нього їжджу. А свого будинку у мене там немає. Якщо хочете, я готовий переписати цей будинок на того, хто таке говорить! Був би сарай — і сарай би переписав! Але ніякої власності у мене в Криму немає.

— Що заважає Україні?

— Відсутність правової держави. Звідсіля усі біди. Тут і страх перед владою, перед олігархами, яким дозволено все. Буде у нас правова держава — тоді й буде все гаразд.

— Як ви ставитесь до алкоголю та паління?

— Ніколи у житті не запалив жодної цигарки… (Замислюється — авт.) Хіба що для фотографії. Можу сказати, що мене ніхто ніколи не бачив випивши. Я з усіма веселюся і п’ю потрібну чарку, але п’яним мене ніхто не бачив. А зараз я взагалі байдужий до спиртних напоїв. (Дістає мобільний телефон і демонструє напис на екрані: «Останній день вживання алкоголю — 5 серпня 2012 року». — авт.). Я зараз їжджу округом, а оскільки за кермом я не п’ю, то до виборів від спиртного утримаюсь. Може вже 27-го жовтня, якщо буде час і бажання, тоді вип’ю. На День Незалежності мене двічі зупиняли працівники ДАІ. Я їм показував телефон і вони мене відпускали.

— Чи буде у Нових Санжарах басейн? Чи це тільки обіцянки? (питання з Інтернету).

— Якісь розмови про це ходять, але до селищної ради ніхто з приводу цього не звертався. Я гадаю, що відкритий басейн будувати не має сенсу — це і загроза швидкого розмноження бактерій, і неможливість використовувати його взимку. Басейн, звичайно, потрібен. Але — закритий, із постійною заміною води. Це, безперечно, коштуватиме немалих грошей. Хоча, у тому ж Чутовому є аж два басейни. Один маленький, так званий, «лягушатник», інший — великий, «олімпійський».

— Зараз Ви перебуваєте в опозиції. Ця опозиція до кого чи до чого?

— Це опозиція до влади і антинародних діянь. Таких як: збільшення пенсійного віку, реформування медицини, тиск на підприємців через новий податковий кодекс. Я є членом партії «Фронт змін». Але на час виборів призупинив свою партійність і йду, як безпартійний. Так зробили усі, хто ввійшов до об’єднаної опозиції.

— Коли у Нових Санжарах скрізь будуть такі дороги, як зробили у центрі? (питання з Інтернету).

— Це питання, на жаль, не до мене. Раніше транспортний збір ішов у селищну раду і ми могли виділяти якісь кошти на поточний ремонт. Тепер відповідальність за стан доріг узяла на себе держава. А люди платять у 4-5 разів більший збір, сума якого закладена у вартості бензину. Але коли у нас стануть кращими дороги — невідомо.

— Колись на виклику Вашого мобільного стояла пісня «У нас на районі»? Який рінгтон у Вас тепер?

— Зараз проста мелодія. То мені онуки ставлять. Яку поставлять — така й звучить.

— Колись Ви були членом Комуністичної партії. Тепер розчарувались у її ідеалах?

— Звичайно, був. Тоді без членства у партії тобі скрізь була закрита дорога. У ідеалах? А які там були ідеали? Ту партію розвалила керівна структура. А нинішніх комуністів ви самі бачите — жоден антинародний закон не прийнятий без комуніста Симоненка.

— Що робити із селищним водогоном?

— На жаль, більшість труб уже вийшли з ладу. І відсотків 80 з них потрібно міняти. Складність полягає у тому, що більшість із них лежить під асфальтом. А це значить, що паралельно потрібно буде виконувати і дорожні роботи з укладання асфальту. Та яка б складна ситуація із водогоном не була, ми не допускаємо, щоб люди сиділи без води. Аварії трапляються, але ми їх швидко ліквідовуємо.

— Де працювати новосанжарській молоді? І як вирішити житлове питання у Нових Санжарах?

— Робочі місця молоді знайти можна. У нас є «Сільгосптехніка», є ряд оздоровчих закладів. Але найбільша перспектива — за розвитком підприємництва. Будуть розвиватись підприємці, будуть створювати робочі місця і собі, і найманим працівникам. А зараз, через відношення держави, багато підприємців поховалися у тінь.

У селі немає роботи — люди тримають корів. Але скільки коштує те молоко — 1,60? А у магазині? 8,30! А я вважаю, що закупляти його потрібно за половину тієї ціни, що у магазині — за 4,15, як мінімум. Тому що у літрові того молока — півлітра селянського поту.

Молодому спеціалісту держава має гарантувати перше робоче місце. Він приходить до мене і я, як роботодавець, на рік гарантовано беру його на роботу. Але протягом цього року я плачу йому лише 50 відсотків зарплати. А 50 відсотків платить держава. «А де ж вона візьме гроші?» — спитаєте ви. А візьме вона їх у центрах зайнятості. Щоб не платити людині за те, що вона не працює. А давати ті гроші тому, хто закінчує ВУЗ і тільки стає на ноги. Тільки тоді зможе вирішитися і житлове питання, коли молода людина матиме стабільну роботу і дохід.

— Наскільки себе виправдовує нинішній підхід із подвірного збору сміття?

— На 100 відсотків. У Нових Санжарах 3600 дворів і ми усі охоплюємо послугою із вивезення сміття. Людина знає, що у визначений час вона вийде із пакетом сміття і до неї за кілька хвилин під’їде машина. За шість років ми жодного разу нікого не підвели. Навіть якщо машина ламається, її одразу замінює інша. Наш підхід кращий за той, що застосовують у Кобеляках. Там ставлять контейнери. І біля них постійно виникають стихійні звалища. У нас такого немає. Але це право їхньої громади вибирати той чи інший варіант.

— У селі Ковалівка Полтавського району місцевий сільський голова Юрій Бублик проводить кожну сесію відкрито — у клубі. Будь-який мешканець громади може прийти на неї і задати питання депутатам чи самому голові. Як Ви ставитесь до такої практики?

— У нас просто немає клубу. А так новосанжарські сесії також відкриті. Ми завжди усі рішення викладаємо в Інтернеті. Якщо буде таке побажання, я готовий сесію і на вулиці проводити — у нас таємниць немає і все прозоро.

— Що може Вас розлютити?

— Байдужість до власної справи і до людей.

— Що Вас найбільше радує?

— Коли люди веселяться.

— Вдається знаходити час на родину?

— Не завжди. Але ж вони на мене не ображаються. (Сміється — авт.). Взагалі, неділя у нас — батьківський день. Ті діти, що живуть ближче, приїздять у гості. Онуки у мене були півліта. У мене їх п’ять: у сина Володимира — Андрій (16 років) та Вова (10 місяців); у доньки Жанни — Іван (16 років); у сина Романа — Катя (11 років) та Міша (2,5 роки). Другий Андрій Река живе із батьками у Севастополі. І після прийняття мовного законопроекту усіх своїх друзів закликає говорити тільки української. І мене постійно виправляє, коли яке російське слово скажу.

— Якщо станете депутатом Верховної Ради, обіцяєте дати перше інтерв’ю для «ЕХО»?

— Не кажіть «якщо». Я стану депутатом Верховної Ради. І коли п’ять років там попрацюю, то люди, побачивши результат, точно виберуть мене і на другий строк. Зараз я вже маю бігти — у мене чергова зустріч із виборцями. У нашому окрузі 390 маленьких і великих сіл — і я дав слово об’їхати їх усі. Поки що побував у 140. Сьогодні збираюся у Пасічне.

Наша розмова із Андрієм Рекою тривала півтори години. За цей час на редакційний телефон ніхто не телефонував. На сайті та у мережі «Вконтакті» відвідувачі залишили кілька запитань, які ми задали новосанжарському мерові. Деякі запитання з’явилися там після 1-го вересня, тому задати їх Андрію Реці ми не могли суто фізично.

 

Река Андрій Олександрович народився першого грудня 1953 року в селі Стовбина Долина Новосанжарського району Полтавської області. Освіта — вища, закінчив Полтавський сільськогосподарський інститут, спеціальність — зооінженер.

Працював бригадиром комплексної бригади колгоспу «Шлях Ілліча», заступником голови колгоспу «Шлях Ілліча», головою колгоспу «Зоря» Новосанжарського району.

Закінчив Вищу партійну школу при ЦК Компартії України. Працював у Полтавському обласному комітеті партії. З 1987 р. по 1998 р. — голова Чутівського районного агропромислового об’єднання Полтавської області, перший заступник голови Чутівського райвиконкому, голова Чутівського райвиконкому, представник Президента у Чутівському районі.

З 1998 року Андрій Река — голова Новосанжарської районної державної адміністрації. З 2004-го по 2006 р. — начальник Полтавської обласної Державної рибної інспекції.

У 2006 році Андрій Река обраний Новосанжарським селищним головою. За цей час чотири роки поспіль, згідно з відповідними розпорядженнями Кабінету Міністрів України, селище Нові Санжари визнано переможцем Всеукраїнського конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку».

3 грудня 2009 року Андрію Реці Указом Президента присвоєно звання Заслуженого природоохоронця України.

У 2012 році прийняв рішення балотуватися до Верховної Ради України по 149 мажоритарному округу від об’єднаної опозиції «Батьківщина».

Одружений, має трьох дорослих дітей, п’ятьох онуків.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 вересня 2012, 15:27 | Нові Cанжари | Політика


1. ясен / 15 вересня 2012, 06:41
а я вірю що Река успіватиме в ВР працювати , і в Нових Санжарих наводити лад. Він наш земляк і ми йому допоможемо стати народним депутатом.А після його перемоги на виборах візьмемо орндну плату за наші голоса - практичною допомогою нардепа САНЖАРАМ.Шановні фонові та безнадійні інші кандидати - будьте реалістами,не витрачайте дарма час.
2. 7777 / 15 вересня 2012, 22:37
Ребятушки- ну хто він ЦЕЙ Река- просто ВІН ХОРОШО робить свою РОБОТУ- за ЯКУ йому держава плотить ХОРОШІ гроші.якби всі так відповідально ставились до своєї роботи-- то вже давно БУВ-БИ КОММУНІЗМ.А ТАК......Ось тому Река і лізе в ДЕПУТАТИ - БО ВЖЕ НАДОЇЛО пахати (за того парня)- а в депутатах всі ВИ вже знаєте- там одні СВИНІ -які збираються разом і рішають разом тільки тоді коли в КОРИТО щось насиплять- а народ---(так це ж СМІШНО) ЦЕ ОДНОРІДНА ГРУПКА ЛЮДЕЙ-- ЯКИХ ХТОСЬ НАЗИВАВ бидлом. Маємо те що МАЄМО.
3. 7777 / 15 вересня 2012, 22:40
Я- ЗА ЛЕЛЮКА- БО ВІН ДІЙСНО --ЛЮДИНА- ВІДДАНА НАРОДУ... І ДЛЯ НАС ВІН ЗРОБИВ НАБАГАТО БІЛЬШЕ НІЖ--ЯКИЙСЬ СЕЛЯНИН....
4. істина / 15 вересня 2012, 23:03
ТА баблу відданий ваш Лелюк!!!А для вас 7777 можливо і зробив багато , а потім доплатить, бо корито у нього глибоке - Держрезерв.Я з Ясеном погоджуюсь.А потім побачимо.
5. 7777 / 16 вересня 2012, 09:19
Вірю- але ж і ти (істина) сама погодилась ----що всьому ПРИЧИНА--- БАБЛО.
Ось РЕКА і прзрів-- що чим Я гірший---- роки то ЛЕТЯТЬ З КОЖНИМ РОКОМ.
6. Кіра / 16 вересня 2012, 12:09
Та чому ж ту віддану народу людину ми бачимо тільки перед виборами, а Реку щодня? І що саме він для нас зробив?
7. фуфу / 17 вересня 2012, 20:53
Та "віддана людина" хоч перед виборами для людей зробила водогін, завезла вікна у школу, а Река і перед виборами для громади не зробив НІЧОГО.
8. Кіра / 18 вересня 2012, 07:12
Река у Санжарах навів порядок, а то і доси жили б у смітнику. А передвиборчі подачки це ж так низько.
9. 7777 / 18 вересня 2012, 21:45
8. Кіра пише:
«8. Кіра / сьогодні, 07:12 Вставити цитату
Река у Санжарах навів порядок, а то і доси жили б у смітнику. А передвиборчі подачки це ж так низько.»

8. Кіра пише:
«8. Кіра / сьогодні, 07:12 Вставити цитату
Река у Санжарах навів порядок, а то і доси жили б у смітнику. А передвиборчі подачки це ж так низько.»

ха-ха РЕКА В ДЕПУТАТИ РВЕТЬСЯ ДЛЯ ТОГО ЩОБ СМІТТЯ НЕ БУЛО-- ВИ ХОЧА БИ САМІ ВІРИТЕ В ТЕ ЩО ГОВОРИТЕ
10. Кіра / 19 вересня 2012, 18:17
9. 7777 пише:
«ха-ха РЕКА В ДЕПУТАТИ РВЕТЬСЯ ДЛЯ ТОГО ЩОБ СМІТТЯ НЕ БУЛО-- ВИ ХОЧА БИ САМІ ВІРИТЕ В ТЕ ЩО ГОВОРИТЕ»

Река рветься в депутати, бо дійсно здатний щось зробити для свого округу.І не опустився так низько, щоб купляти людей. А Лелюк підло, цинічно купляє людей перед виборами, бо ні на що не здатний: без грошей він нічого не вартий.Чому ж його прояви благодійності не проявлялися усі ці роки, коли він був народним депутатом, а тільки перед виборами. А де ж він узяв скільки грошей на водогони, вікна? Чому жодного разу ми його не побачили за трибуною у Верховній Раді. Чи у депутата від нашого округу немає наболілих проблем, які, дійсно, треба озвучити у ВР?
11. Саня / 19 вересня 2012, 21:46
Та Лелюку до Реки як далеко. Нехай купляє людей, але народ у нас не дурний - знає за кого голосувати.
12. 7777 / 20 вересня 2012, 11:21
РЕБЯТА- ТОВАР УЖЕ ПРОДАН-- ПОРА РАСХОДИТЬСЯ ПО ДОМАМ

АПИУАИЦ


13. Чудо Юдо / 21 вересня 2012, 09:53
Не місцевий. Скажіть, а Река щось іще крутого зроби окрім того, що вичистив Санжари від сміття і понаставляв купу памятників? Це, звісно, теж немало, але мабуть недостатньо щоб йому так поклонятися. А у Раду, відомо, лізуть з двох причин: або тішити своє его, або щоб мати „липкучі” руки. За 21 рік там не було ні одного безкорисного патріота, то чи є сенс сподіватися, що він раптом з'явиться? Будь то Река, будь то Лелюк...
14. фантом / 21 вересня 2012, 13:15
Ой. Река просто зробив містечко гарним і чистим.Хоч і потрапить він у Верховну Раду, ми як жили, так і житимемо. нічого від цього не зміниться!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації