Вхід | Реєстрація

«Краще збирати гриби, ніж вбивати людей!»

«Краще збирати гриби, ніж вбивати людей!»

На трасі між Новими Санжарами та Руденківкою можна придбати гриби. За відро продавці прохають від 60 до 180 гривень - залежить від розміру та виду грибів.

Після того, як Новосанжарщиною пройшли перші осінні дощі, у лісах одразу ж з’явилися гриби. А на узбіччях доріг — їх продавці. Біля автобусної зупинки на зачепилівському повороті стоять у ряд 8 відер та пакетів з грибами. Їх продають дві жінки ромської національності з дітьми. «Купляйте, хороші гриби», — припрошують.  Відро білих грибів коштує від 150 до 180 гривень, а відро маслюків продають за 60 гривень. На запитання, чи свіжі гриби, відповідають, що сьогодні назбирані. Помітивши в нас фотокамеру, старша жінка стривожено говорить:

— Ви оце тут нас питаєте, а потім будете все по телевізору показувати? Але краще так, як ми, на прожиття заробляти, ніж грабувати когось або вбивати. Щоб назбирати відро білих грибів, ми сьогодні ввесь ліс пройшли (вказує на ліс, що росте обабіч дороги - авт.).

Чи й справді ці гриби щойно назбирані — визначити самостійно неможливо. А про документи, що засвідчують дозвіл на їх продаж, у продавців годі й запитувати. Чи перевіряє подібні стихійні точки продажу грибів санепідемстанція — нам дізнатися не вдалося: у райСЕС відмовилися давати коментар з цього приводу.

Загалом, фахівці радять купувати гриби у спеціалізованих кіосках і магазинах, але в жодному разі не в місцях стихійного продажу. Купивши гриби просто біля траси, ви можете дістати важке отруєння.
Основними причинами отруєнь є:

- вживання в їжу отруйних грибів та тих, що змінилися в наслідок мутації;

- неправильне приготування їстівних грибів;

- вживання старих або не свіжозібраних (не свіжі гриби виділяють трупну отруту).

Симптоми отруєння: слабкість у тілі, біль у животі, нудота, блювота, пронос, розвиток серцево-судинної недостатності. У разі отруєння слід викликати «швидку», до її прибуття потерпілому потрібно випити 5-6 склянок кип’яченої води або слабкого розчину марганцівки, після цього натиснути на корінь язика, щоб викликати блювоту. Потім випити 5-6 пігулок активованого вугілля. Після надання першої допомоги потерпілому слід випити міцного чаю, кави або підсоленої води, покласти до ніг грілки, щоб зігрітися і полегшити стан.

Не слід забувати про те, що гриби ні в якому разі не можна давати маленьким дітям — віком до 7 років. До цього віку у них просто немає достатньої кількості ферментів для перетравлення такої важкої їжі. І навіть старшим треба давати гриби у невеликій кількості або взагалі замінити якимось іншим продуктом. Якщо ваша дитина не поїсть смажених грибів, від того вона не стане менш здоровою, а у вас не буде зайвого приводу хвилюватися за її життя та здоров’я.
 


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 вересня 2012, 10:12 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації