Вхід | Реєстрація

Чи приймуть у Зачепилівці регіональну ромську мову?

Чи приймуть у Зачепилівці регіональну ромську мову?

Після прийняття Верховною Радою «Закону України про засади мовної політики» цілі області нашої держави почали узаконювати на своїй території регіональну мову — російську. У Новосанжарському районі також є територія, на якій потрібно було б узаконити використання регіональної мови. Щоправда, робити цього чомусь ніхто не поспішає. Можливо, просто мова не та, яку потрібно захищати?

Територія, про яку ми говоримо — Зачепилівська сільська рада. Якщо точніше, то, власне, саме село Зачепилівка. У ньому не проживає 10 відсотків росіян. Тому запроваджувати у ньому регіональну російську мову немає законних підстав. А от осіб іншої національності на території сільради вистачає. Мова йде про ромів, яких у Зачепилівці навіть більше, ніж 10 відсотків. Проте механізму для прийняття їхньої мови як регіональної у межах сільської ради наразі немає.

— Так, у нас дійсно при 920 мешканцях сільської ради проживає 190 ромів, — говорить сільський голова Зачепилівки Михайло Заріцький. — І номінально вони підпадають під дію цього нового закону. Але лише номінально. Тому що офіційно я не можу вам сказати — скільки проживає на території села українців, скільки росіян, скільки ромів. При прийнятті регіональної мови російської на рівні областей вони спираються на дані Всеукраїнського перепису населення. А де взяти такі дані по сільській раді? У нас матеріалів Всеукраїнського перепису немає.

Здавалося б, чому всі відштовхуються лише від цього перепису? Виявляється, саме тому, що під час цього перепису люди зазначали свою національність.

— Покажіть мені зараз який-небудь офіційний документ, у якому фіксувалася б національність! — пропонує сільський голова. — Такого документу немає. Адже ми всі українці. Не як нація, а як мешканці певної території. Це я, як сільський голова, який знає свою громаду, можу показати, де живуть українці, а де роми. Але все це неофіційно. Тому що завтра буде новий перепис населення і цей ром скаже: «А я українець!». І його запишуть як українця. Тому зараз навряд чи хтось нас змусить прийняти на території сільської ради ромську мову як регіональну. Просто не буде документального підтвердження, що у нас мешкає 190 ромів.

Самі роми до сільської ради з приводу надання їхній мові статусу регіональної не зверталися. А представники влади чомусь про захист такої рідкісної мови не потурбувалися. Можливо, тому, що заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов у одному з інтерв’ю просто і відкрито заявив:

«46 мільйонів людей розуміють дві мови: російську й українську. Не болгарську мову, не угорську мову, не румунську мову, не єврейську мову, ідиш, чи іврит. Ці мови розуміє лише купка людей. Ми говоримо про дві мови, які розуміє увесь народ».

Не дивлячись на це, у Тарасівецькій сільраді Новоселицького району Чернівецької області було прийнято рішення про надання статусу регіональної румунській мові. А у місті Берегово, що на Закарпатті, 11-го вересня статус регіональної був присвоєний угорській мові. Тепер черга за новосанжарською Зачепилівкою?


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації