Вхід | Реєстрація

У Стовбиній Долині святкуватимуть 110-річчя школи

У Стовбиній Долині святкуватимуть 110-річчя школи

Здававлося б, звичайний жовтневий день…20 жовтня… Багатьом людям він ні про що не говорить. Але не для учнів Стовбинодолинського НВК, які займаються в історико-краєзнавчому гуртку «Отчий край» та з цікавістю досліджують архівні документи, що можуть пролити світло на історію рідного краю.

Гуртківці поставили собі за мету визначити вірогідну дату виникнення першої школи в Стовбиній Долині та прилеглих селах і дослідити її історію. У шкільному архіві вичерпних відповідей не було. Були лише дві дати — 1902 і 1912 роки, які не були підкріплені ні документами, ні спогадами очевидців. Було вирішено скористатися фондами Державного архіву Полтавської області.

Ознайомившись із «Сборником необходимых сведений о каждом приходе Полтавской епархии…» за 1890 рік, отримали перші відомості про те, що станом на той час школи в селі ще не було, а була лише церква Покрови Пресвятої Богородиці, перенесена сюди з Нових Санжар 1870 року.

Перша документальна згадка про школу, яку вдалося віднайти, датована 1902 роком («Клировая книжка Полтавской епархии за 1902 год»), де згадується школа грамоти, а друга зустрічається в «Справочной клировой книге Полтавской епархии на 1912 год»: «Покровская цр., … церк.-прих. школа; …», де згадується вже церковно-приходська.

На основі цих документальних даних стало зрозумілим, що вперше школа в нашому селі виникла1902 року (перша відома на цей час письмова згадка). У період з 1902 по 1912 роки школа грамоти реформувалася в церковно-приходську.

Тож 20 жовтня як дата святкування 110-ти річчя школи була обрана не випадково, оскільки заняття в церковно-приходських школах починалося після 14 жовтня, коли закінчувалися польові роботи й батьки могли звільняти дітей від праці в домашньому господарстві.

Перед гуртківцями стоїть ще багато дослідницьких завдань, тому від імені дітей звертаюся до всіх випускників Стовбинодолинської школи з проханням повідомити будь-яку інформацією про минуле школи, села (спогади, фото…). Будемо дуже вдячні за надану допомогу!


Автор: Андрій Коломоєць, учитель історії Стовбинодолинського НВК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації