Вхід | Реєстрація

Презентували книги про боротьбу націоналістів на Сході України в роки Другої світової війни

Презентували книги про боротьбу націоналістів на Сході України в роки Другої світової війни

13 жовтня, у Полтаві о 16.00 в рамках кампанії вшанування 70-річчя з дня створення Української Повстанської Армії відбулася презентації книг присвячених визвольній боротьбі українського народу за свободу та незалежність - «Діяльність підпілля ОУН на Сході України», «ОУНівське підпілля Донеччини», а також книги «Українська Автокефальна Православна Церква під час Другої світової війни. Митрополит Феофіл Булдовський»

Сам захід відбувся в приміщенні пивниці «Сто Доріг» власник якого не вперше підтримує подібні ініціативи. Організаторами дійства виступили Полтавський осередок Молодіжного Націоналістичного Конгресу та Східноукраїнський дослідницький центр «Спадщина».

«Центр «Спадщина» - це добровільне об’єднання істориків, що займаються вивченням українського національно-визвольного руху… Книга «Діяльність підпілля ОУН на Сході України» присвячена діяльності підпілля Організації Українських Націоналістів на теренах Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Сумської та Харківської областей в період Другої світової війни, а також участі східняків у лавах Української Повстанської Армії» - зазначив у своєму виступі один із упорядників книги В’ячеслав Труш.

Викладач ПНПУ ім.В.Г.Короленка, кандидат історичних наук Віктор Ревегук зробив коротку доповідь про похідні групи та підпілля ОУН, яке діяло в роки Другої світової війни у нашому місті.

Соліст полтавського рок-гурту «DельТора» Євген Янкевич порадував присутніх патріотичними піснями.

Пані Ольга Резніченко одна із авторів книги «Українська Автокефальна Православна Церква під час Другої світової війни. Митрополит Феофіл Булдовський» у своєму виступі наголосила: «Діяльність УАПЦ в радянські час всіляко обливался брудом, а митрополит Булдовський отримав тавро колаборанта та пособника фашистів. Реабілітація митрополита і донесення істини правди є метою даного видання».
«З приходом антиукраїнської влади Януковича, дослідники знову зіткнулися із проблемами доступу до архівів СБУ, де зберігаються цінні матеріали які можуть пролити світло на події  національно -  визвольної боротьби… Дослідження «Оунівське підпілля Донеччини» присвячене діяльності ОУН на Донеччині за часів Другої світової війни. Брошура складається з раніше не публікованих наказів, протоколів, допитів та інших документів, що стосуються діячів ОУНівського підпілля, левова частка яких родом були саме з Полтавщини. Не дивлячись на всі перешкоди видання таки побачило світ» - розповів автор Сашко Добровольський.

На сам кінець керівник Полтавського осередку МНК Дмитро Жмайло подякував усім присутнім і запевнив: «Це вже далеко не перша презентація, яку ми організовуємо. Я певен і в майбутньому дані заходи будуть проводитися в нашому місті. Правда про героїчні сторінки нашої історії має бути донесена до людей, не дивлячись на будь-які обставини.»


Автор: Прес-служба Полтавського осередку МНК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 жовтня 2012, 15:29 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації