Вхід | Реєстрація

День художника в училищі культури

День художника в училищі культури

День художника викладачі й студенти спеціальності «Декоративно – прикладне мистецтво» Гадяцького училища культури ім. І.П.Котляревського відзначили своєрідним творчим звітом - декадою цікавих мистецьких заходів.

Почалася декада виставкою студентських робіт з дереворізьблення. Під керівництвом викладача Григорія Кисіля студенти опановують полтавську різьбу, для якої характерні геометричні мотиви, що виконуються дво- і тригранними виїмками. Художня техніка дереворізьблення - своєрідна, особлива, вона потребує вправності рук і професійних навичок. Різьблені вироби приваблюють природним теплим кольором деревини. Принагідно відвідувачі виставки прослухали  змістовну розповідь Г. Кисіля про творчість Юрія Шрібляка, першого майстра-класика українського дереворізьблення з Косівщини.

В рамках відзначення Дня художника відбулася екскурсія студентів та викладачів спеціальності до Опішні, організована викладачем Лідією Орел. Гості з Гадяча побували в державній спеціалізованій художній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішні», де змогли познайомитися з історією гончарства. З великим задоволенням  взяли участь у майстер-класі із ліплення півника-свищика, який для них провели викладачі колегіуму. Відвідали гадячани і  Національний музей-заповідник українського гончарства, щоб подивитися його оновлену  експозицію. Побачили майстер-клас відомого опішнянського майстра М.Пошивайла. Екскурсія  до Опішні додала студентам не лише найкращих вражень, а й творчих ідей.

Багато задоволення отримали ті, хто відвідав в один із днів декади велику виставку  творчих робіт студентів спеціальності  «ДПМ», виконаних в різних художніх техніках. А організували її викладачі Оксана Кисіль та Лариса Максимів.

Радувала око глядачів, викликала їх добрі посмішки і виставка фотоетюдів, кольорових фото «Чудова мить природи». А допомогла студентам продемонструвати мистецьке вміння бачити у звичайному незвичайне викладач Ольга Недвига.

Натюрморти, міські пейзажі рідного  Гадяча, привабливі пейзажі свого села експонувалися на виставці живописних робіт . А назвали її студенти та їх викладач Лідія Орел «Мальовничі куточки рідного краю».

В процесі навчання студенти спеціальності опановують і техніку художнього ткацтва, якої їх навчає викладач Ірина Середа. Виставка студентських робіт з художнього ткацтва – ще один подарунок глядачам. Ткані декоративні доріжки та міні-гобелени радували око своєю колористикою, оригінальним поєднанням різних матеріалів та  своєрідним оздобленням.

В рамках заходів декади відбулась творча зустріч з випускниками училища Людмилою Скрипкою (випуск 1998р.) та Наталією Жартовською (випуск 2009р.). Л.Скрипка – митець і талановитий вчитель - керує студією образотворчого мистецтва при Гадяцькій музичній школі. Н.Жартовська навчається на факультеті образотворчого мистецтва Сумського педуніверситету. Багато корисних  порад почули студенти від своїх старших товаришів по фаху.

Порадували наших студентів і гості з Полтави - члени Полтавського молодіжного об’єднання «Друга неділя жовтня», студенти випускного курсу спеціальності «Образотворче мистецтво» Полтавського технічного університету ім. Ю.Кондратюка   Мотель Тетяна та Оксана Сердюк. Т.Мотель розповіла про використання нових технік у малярстві, зокрема, у сакральному мистецтві, познайомила студентів із технікою виконання ліногравюри. А О. Сердюк провела майстер-клас з виконання витинанок - оригінальним, привабливим і водночас доступним видом образотворчого мистецтва.

Декада спеціальності «Декоративно-прикладне мистецтво», присвячена Дню художника, продовжується. На черзі ще інші цікаві і професійно корисні заходи. Зокрема, екскурсія до музею-заповідника Києво-Печерської лаври та творча зустріч з Віктором Фурманом, заслуженим працівником культури України, членом Полтавського осередку Національної спілки народних майстрів.


Автор: Григорій Кисіль - заслужений майстер народної творчості України, викладач училища


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 жовтня 2012, 10:57 | Гадяч | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації