Вхід | Реєстрація

Тут лікують душу й тіло

Тут лікують душу й тіло

У Новосанжарський територіальний центр люди приходять за різним: хтось — за лікуванням, хтось — за добрим словом і щирим спілкуванням, хтось — за конкретною і необхідною послугою. Але за чим би людина не зверталася, їй тут обов’язково допоможуть.

У структурі центру — чотири відділення: соціальної допомоги вдома; організація надання адресної натуральної та грошової допомоги; соціально-медичних послуг та соціально-побутової адаптації. Кожне з цих відділень закриває свою нішу потреб найбільш незахищених категорій громадян — пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян.

У кожного відділення — свої завдання і свій вибір послуг. Деякі надаються у самому терцентрі. Деякі — з доставкою додому. Відділ соціальної допомоги вдома саме займається останніми. Тут працює 74 соціальних робітники, які щодня надають усі необхідні соціально-побутові послуги 670-и самотнім громадянам. Вони виконують усю ту роботу, яку літні люди не можуть зробити самостійно: купують та доставляють продукти харчування, медикаменти, прибирають у будинках, надають допомогу в оплаті комунальних послуг, працюють на городі — саджають, полють та збирають урожай. Соціальні робітники готують їсти, наводять лад на подвір’ях, миють вікна та виконують інші одноразові послуги. У відділенні особливо відзначають роботу соціальних робітників, які працюють уже тривалий час і добросовісно виконують свої обов’язки, при цьому виявляють високі духовні риси, людяність. Це  С. І. Панасенко, Л. А. Сонник, О. П. Дігтяр, С. І. Яценко, Т. М. Дрига, Т. І. Лапа, Л. Б. Мостова, Г. Г. Решетило, З. О. Деменко, Л. В. Сагло, А. М. Дмитренко, О. О. Дробенко, Н. М. Левченко.

Відділ організації надання адресної натуральної та грошової допомоги приходить на поміч тим, хто опинився у скрутному матеріальному становищі і не має підтримки близьких та рідних. Це відділення надає як безкоштовні, так і платні послуги. Їх перелік досить великий. Це — послуги перукаря, швачки, взуттєвика (із виїздом у сільську раду). Це робота пункту прокату технічних засобів реабілітації, пункту поношених речей. Надання допомоги із часткового ремонту осель, розпилювання дрів. Із 17-го вересня у відділенні створені віддалене робоче місце машиніста з прання білизни та ремонту спецодягу в селі Нехвороща та з 1-го жовтня — віддалене робоче місце перукаря у селі Мала Перещепина.

Відділ соціально-медичних послуг допомагає усім своїм клієнтам відчути себе здоровішими. Сюди приходять на процедури та заняття пенсіонери та ветерани праці, діти війни, потерпілі в наслідок аварії на ЧАЕС та інваліди різних категорій. Мешканці району, які звертаються до відділення, можуть скористатися такими процедурами: УВЧ-терапія, дарсонвалізація, магнітотерапія, електрофорез лікарських препаратів, КУФ-терапія, ампліпульстерапія, інгаляції, магніто-лазеро-терапія. Для тих, хто не погоджується, що похилий вік — це не час для спортивних занять, у відділенні є бігова доріжка, велотренажер, вібромасажер, універсальний спортивно-тренажерний комплекс та настінний тренажер-стійка.

Якщо у відділенні соціально-медичних послуг лікують тіло, то у їх колег з відділення соціально-побутової адаптації — душу. Сюди люди йдуть за добрим словом, гарною розмовою та живим спілкуванням. При відділенні діє літературно-мистецький факультет «Університет 3-го віку». Тут зустрічаються талановиті люди, які не вважають, що вихід на пенсію є закінченням активного життя. Працівники відділення влаштовують для них мистецькі зустрічі, тематичні вечори та творчі звіти.

— Наші заняття відвідують щедрі на добро, ерудовані, кмітливі, талановиті, усміхнені, небайдужі до всього хорошого у цьому житті люди, з-під пера яких виходять поетичні та музичні твори, хто має в собі творчий вогник та велике бажання поділитися добром з оточуючими, — розповідають працівники відділення.

Люди, які до них приходять, можуть також взяти участь у виставках майстрів. І стіни кабінету № 5, де проходять усі зустрічі «Університету 3-го віку», завжди завішані чудовими вишивками, картинами та виробами ручної роботи, які створюють відвідувачі відділення. Також завжди до послуг громадян велика бібліотека, яка складається із 700 книг.

Займаються соціально-побутовою адаптацією не лише у Нових Санжарах. З 1-го серпня у відділенні відрите віддалене робоче місце соціального працівника, де займається із людьми Тетяна Кириченко.

Разом чотири відділення утворюють єдину структуру територіального центру, яка допомагає людям вирішувати свої проблеми зі здоров’ям, фінансами, побутом або недостачею спілкування. Сюди людина завжди може прийти — і її вислухають, зрозуміють і допоможуть. А це багато важить, коли у наш непростий час у людини є місце, куди їй можна прийти.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 листопада 2012, 17:17 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації