Вхід | Реєстрація

«Яків Кухаренко живий, доки ми пам’ятаємо його твори!»

«Яків Кухаренко живий, доки ми пам’ятаємо його твори!»

23 жовтня у Новосанжарському територіальному центрі відбулася зустріч, присвячена поету Якову Кухаренку.

У невеличкому кабінеті зібралося близько 20 чоловік переважно старшого віку. Хтось прийшов із баяном, хтось — із збірками віршів Кухаренка. Ці люди — місцеві поети, композитори і просто поціновувачі поетичного слова та української пісні.

Захід розпочався зі слів ведучої Оксани Червоної, яка закликала присутніх пройтися стежками поезії Якова Кухаренка, та зазирнути у глибоку криницю його душі. А своїми враженнями від прочитаних віршів поділилася Тамара Паттієва, працівник районної бібліотеки:

— Я думаю, що покликання поета — будити народ. Якову Трохимовичу, судячи з його віршів, це дуже вдавалося, він був плоть од плоті з української землі, адже походив з хліборобської родини. Він гостро відчував усі ті процеси, які відбувалися в нашому суспільстві. Взяти б, наприклад, здобуття незалежності Україною: він розумів, що незалежність — це непросто, її потрібно наповнювати змістом. Читаючи його вірші, відчуваєш красу нашої мови, адже там і мальви, і ромашки, і соловейко щебече і калина росте. В Україні дуже довго мова виконувала функцію держави. Ми живемо у тривожний час, і повинні зберегти рідну мову, нашу букву «ї», оту свічечку, якої в жодній іншій мові немає».

Далі слово надали Ліді Яценко, яка свого часу працювала головним редактором у районній газеті. Вона згадувала свою співпрацю з Яковом Кухаренком, зачитувала його вірші:

— Прийшов він працювати в редакцію у досить зрілому віці, але завдяки своїй наполегливості справлявся з усім добре. Яків Трохимович навіть про тих людей, яких він висміював, ніколи говорив зневажливо, із сарказмом. «Спочатку роздивись і зрозумій, і ярлика на кожного не вішай»,— писав він. А коли він пішов працювати зоотехніком, то своєї дружби з редакцією, особливо з літературною студією, не поривав.

Потім композитор Іван Красилець розповів про своє знайомство та співпрацю з Яковом Кухаренком:
— Колись увечері ми з ним гуляли берегом Ворскли, а на ранок він подзвонив мені, що написав вірша, а я потім написав музику, так і з’явилася ця пісня.

Після цих слів композитор виконав під баян пісню «Вечір над Ворсклою». Пролунали й інші пісні. Під жартівливу «Санжарочку-полтавку» та «Ой гуляй, козаче» слухачі плескали в долоні в такт музики, потім дискутували, чи насправді козаки ходили у прийми і якого ж «козака» мав на увазі поет.

Далі дует «Сива ластівка» виконав пісні «Не гори, верба» та «Санжарські козаки», а дві жінки, учасниці «Хору ветеранів», заспівали акапельно пісню «Струмочок».

На завершення зустрічі Лідія Яценко сказала: «Яків Кухаренко живий, доки ми пам’ятаємо його твори!»


Автор: Оксана ЛЕВЧЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 листопада 2012, 17:26 | Нові Cанжари | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації