Вхід | Реєстрація

Пенсіонери також проводять інтернет

У четвер відбулась чергова рада ветеранів. На ній говорили про жовчо-кам’яну хворобу та інтернет.

Об 11 годині у залі засідань Кобеляцької міської ради всі присутні зайняли свої місця і приготувалися слухати запрошених.

Першим до слова запросили лікаря-хірурга Кобеляцької ЦРЛ Олега Скорика. Він розповів про жовчо-кам’яну хворобу. Насамперед, лікар повідомив про те, що ця тема є досить актуальною в хірургії. За його словами, жовчо-кам’яна хвороба — досить поширене захворювання. Це запалення в жовчному міхурі, пов’язане з утворенням у ньому і жовчних протоках каменів. Цією хворобою страждає великий відсоток населення, особливо, у похилому віці.

Розвитку жовчо-кам’яної хвороби сприяє надмірне вживання їжі, нерегулярне харчування, а також малорухомий спосіб життя, унаслідок чого виникає застій жовчі в жовчному міхурі. Також небезпеку захворювання спричиняє вживання страв, бідних на рослинні жири.

За словами лікаря, хвороба розвивається поступово. Спочатку декілька років хворий може відчувати гіркоту у роті, тяжкість у правому підребер’ї, особливо після вживання жирної їжі, солоних, копчених або смажених продуктів чи алкогольних напоїв.

Запалення жовчного міхура майже завжди виникає внаслідок утворення у ньому каменів.
Жовчо-кам’яна хвороба може викликати раптовий напад печінкової коліки. Такі напади часто виникають при вживанні великої кількості жирної їжі. Вони трапляються зазвичай, коли камені починають рухатися з жовчного міхура по жовчних протоках у кишечник. Як правило, напад супроводжується нудотою та блювотою, може бути лихоманка та озноб. Напад може тривати кілька годин, а потім пройти.

За словами Олега Скорика, більшість хворих на жовчо-кам’яну хворобу можуть вилікуватися тільки хірургічним шляхом. Щоправда, існують способи нехірургічного подрібнення каменів. Це метод екстракорпоральної ударно-хвильової літотрипсії для подрібнення великих каменів на менші, а потім призначаються лікарські препарати, які здатні розчиняти камені. Проте ефективність такого лікування недостатня.

— При жовчо-кам’яній хворобі уникайте переїдання, вживайте їжу невеликими порціями кожні 3-4 години у точно визначений час, постарайтеся нормалізувати вагу, робіть щоденно фізичні вправи. Дотримуйтеся дієти з виключенням жирних, гострих, смажених страв та алкоголю, — радить лікар-хірург.
Присутні в залі поцікавились у Олега Скорика, скільки коштує операція з видалення каменів у Кобеляцькій ЦРЛ. Лікар відповів, що операція безкоштовна. Проте хворому доведеться придбати всі необхідні ліки.

— А якщо людина хвора діабетом. Який відсоток вижити після операції? — продовжують цікавитись у залі.

— Хірурга в першу чергу хвилює: інсулінозалежна людина чи ні. Коли в діабетика запущений процес хвороби, то тоді виникає питання, чи протипоказана йому операція. А далі лікар приймає рішення, — підсумував Скорик.

Наступним до мікрофону підійшов начальник цеху телекомунікаційних послуг № 8 Микола Терещенко. Він розповів про роботу структури, яку він очолює та повідомив про тарифи. За його словами, місячна абонентська плата за телефон складає 32 гривні, у сільській місцевості — 19. Установлення телефону коштує 84 гривні. Для організацій — 120. Та за словами Миколи Терещенка, з початку року від телефону відмовились 334 абоненти, а встановили — всього 128.

— Із появою мобільних телефонів телеграми та міжміські розмови відійшли на другий план. Із такими темпами ми скоро залишимось без роботи, — каже Терещенко.

Та основний дохід Укртелекому від інтернету. А це близько 60 відсотків усіх прибутків.

До речі, за словами Терещенка, провести інтернет бажає не лише молодь, а й люди поважного віку.

— Буває, бабуся хоче з онуками спілкуватися, які знаходяться за кордоном. По телефону це дорого, а за допомогою комп’ютера значно дешевше, — підсумував начальник цеху телекомунікаційних послуг.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 листопада 2012, 11:38 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації