Вхід | Реєстрація

Впровадження систем екологічного управління – нагальна вимога часу

Cтан нашого довкілля впливає практично на всі аспекти нашого повсякденного життя: щоб зберегти здоров'я, ми повинні дихати чистим повітрям, пити чисту воду, уникати забруднення навколишнього середовища шкідливими відходами, не перебувати під постійним впливом надмірного шуму чи вібрацій. Разом з тим, діяльність самої людини часто завдає відчутної й, порою, незворотньої шкоди всьому живому – повітрю, воді, ґрунту, флорі, фауні, природним ресурсам і в кінцевому результаті, самій людині, як невід'ємній частині оточуючого світу.

Останнім часом контроль за впливом діяльності підприємств на довкілля набуває дедалі більшого значення, особливо якщо врахувати, що значна частина основних виробничих фондів України, не відповідає сучасним екологічним вимогам. В цій ситуації постає необхідність пошуку нових шляхів і підходів до мінімізації антропогенного впливу на навколишнє середовище.

 

Екологічне управління корисне, як для довкілля, так і для підприємств

В цьому напрямку давно уже рухається світове співтовариство. Так у 1992 році на конференції ООН в Ріо-де-Жанейро було прийнято першу Декларацію щодо навколишнього середовища, яка передбачала контроль за забрудненням навколишнього середовища, впровадження цілого ряду природоохоронних заходів, використання екологічно чистих технологій тощо.

В 1993 році Міжнародна організація зі стандартизації ISO створила технічний комітет ТК 207 «Управління навколишнім середовищем», завданням якого стало розроблення системи стандартів для управління навколишнім середовищем. Важливим результатом діяльності ТК 207 стало прийняття в 1996 році п'яти стандартів ISO серії 14000, що містили склад та опис елементів системи управління навколишнім середовищем, настанови з їх застосування, а також настанови щодо здійснення екологічного аудиту.

В 2004 році Міжнародною організацією зі стандартизації ISO був здійснений перегляд стандартів серії ISO 14000. Як наслідок, в 2006 році в Україні було введено в дію національні стандарти:

• ДСТУ ISO 14001:2006 Системи екологічного керування. Вимоги та настанови щодо застосування (ISO14001:2004, IDT) - на заміну ДСТУ ISO 14001-97;

ДСТУ ISO 14004: 2006 Системи екологічного управління. Загальні настанови щодо принципів, систем та засобів забезпечення (ISO 14004:2004, IDT) - на заміну ДСТУ ISO 14004-97.

Розробка і впровадження системи екологічного управління за стандартами ISO серії 14000 дозволяє підприємству досягти раціонального використання корисних копалин, виробляти екологічно чисті продукти, звести до мінімуму вплив на навколишнє середовище (скиди, викиди і таке інше), економити ресурси, зокрема, всі види енергії, покращити імідж підприємства і як наслідок, збільшити його конкурентоспроможність, скоротити витрати, пов’язані з виникненням аварійних ситуацій та штрафних санкцій за рахунок визначення і постійного контролю всіх екологічних аспектів підприємства.

Системи екологічного управління передбачають впорядкування контролю за комплектуючими, сировиною і матеріалами та продукцією, викидами та відходами, які виникають внаслідок окремих виробничих процесів.

Управлінські можливості сертифікації за стандартами ISO 14000 полягають у тому, що підприємство, яке декларує свою відповідність цим стандартам і отримало відповідний сертифікат, мусить постійно підтверджувати факт відповідності вимогам стандартів шляхом регулярного проведення аудиту та перевірок. Процес сертифікації за міжнародними стандартами є достатньо затратним, тому вклавши в нього кошти, власник підприємства буде вимушений стежити за стабільною роботою систем екологічного управління, дотриманням екологічних та технологічних вимог. Впровадження стандарту зазвичай вимагає повного переоснащення підприємства та придбання сучасного очисного обладнання. Та на жаль, чимало екологічних проблем вирішуються лише після їх виникнення, хоча загальновідомо, що їх значно легше попередити, ніж потім усувати згубні наслідки.

 

В розвинених країнах світу суб’єкти господарювання мають фінансовий стимул уникати шкідливих викидів в навколишнє середовище

Як відомо, нині світ поступово відмовляється від системи адміністративно-наглядового контролю за потенційними забруднювачами довкілля на користь заходів економічного впливу, стимулювання екологічного підприємництва, регульованого за допомогою спеціальних податків та субсидій. У розвинених країнах, наприклад, широко використовується диференційоване оподатковування в залежності від "екологічної сприятливості" продукції. Прикладом ефективності даного інструмента екологічної політики може служити ріст ринкової частки продажів неетильованого бензину в порівнянні з етильованим.

Всі видатки на програми боротьби з забрудненням навколишнього середовища відбуваються за рахунок державного бюджету або зі спеціальних фондів міністерств із питань охорони природи. Наприклад, в Австрії та Туреччині існують фонди навколишнього середовища, у Швеції - фонд по запобіганню забруднень внаслідок спалювання палива тощо. При цьому невиконання встановлених вимог з боку підприємств спричиняє миттєве припинення їм будь-якої фінансової допомоги. Втрати бюджетних коштів за рахунок введення податкових пільг, зазвичай, компенсуються надходженнями від додаткового оподатковування підприємств, які використовують екологічно небезпечні технології або випускаючих екологічно небезпечну продукцію. Тому у Нідерландах ціна на квіти, які вирощені в органічному середовищі і мають спеціальний екосертифікат, на 30% вища, ніж на звичайні. У Великобританії товари, виготовлені з натуральної деревини, у середньому на 13% дорожчі, ніж аналоги з пресованої тирси. Крім того, екомаркування в більшості розвинених країн впливає на розмір імпортних мит.

Тож не за горами той час, коли цей корисний досвід буде широко використовуватися і в Україні. Впровадження сучасних методів управління є важливою передумовою забезпечення не лише стабільної екологічної ситуації в державі, а й конкурентоспроможності продукції вітчизняних підприємств та зростання економіки України в цілому.
Указом Президента України № 113/2001 “Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції” передбачено широке впровадження систем управління якістю та систем екологічного управління відповідно до міжнародних стандартів ISO серії 9000 та ISO 14000.

Зокрема, фахівцями ДП «Полтавастандартметрологія» впроваджено системи екологічного керування на 15 підприємствах нашої держави, в їх числі такі відомі суб’єкти господарювання, як ТОВ «Індустріальні системи автоматизації»; ТОВ «НТП «Бурова техніка» тощо.

Під час розроблення та впровадження систем управління враховуються не лише вимоги відповідних стандартів, а й специфічні вимоги провідних міжнародних органів із сертифікації. Це дає можливість підприємствам сертифікувати систему управління не тільки в УкрСЕПРО, а також у TUV CERT, BVQI (Група Бюро Верітас) та інших.


Автор: Жанна Кущенко, ДП «Полтавастандартметрологія»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 грудня 2012, 09:33 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації