Вхід | Реєстрація

Нарахування пені за податковим кодексом

Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі – Кодекс) встановлено деякі нововведення в порядку нарахування та погашення пені. Ці питання врегульовані статтями 129 - 131  Кодексу та Інструкцією про порядок нарахування та погашення пені за платежами, які контролюються органами державної податкової служби, затвердженої Наказом ДПС України від 17 грудня 2010 року  № 953.

Якщо до введення в дію Податкового кодексу України пеня нараховувалась лише при несвоєчасній сплаті податкового зобов’язання, то з 1 січня 2011 року, відколи почав свою роботу Податковий кодекс, порядок нарахування та погашення пені зазнав суттєвих змін, зокрема: нарахування пені здійснюється в тому числі і при виявленні суми заниження податкового зобов’язання як самим платником податків так і за перевіркою контролюючого органу (також і за період адміністративного та судового оскарження). При цьому нарахування пені відбувається в автоматичному режимі та в актах перевірки її суми не зазначаються.

Тобто, якщо у повідомленні-рішенні, яке надав платнику податку контролюючий орган за результатами перевірки, не буде нараховано пеню до сплати, це не означає, що сплачувати її не потрібно. В такому випадку платник податку повинен самостійно розрахувати її розмір та сплатити на бюджетні рахунки.


Автор: Управління податкового контролю Кременчуцької ОДПІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 грудня 2012, 18:46 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації