Вхід | Реєстрація

Чим небезпечний кінець світу?

Все менше часу залишається до «кінця світу», хоча, напевне, ніхто толком не знає, чи буде він взагалі. На мій погляд, його не буде. Хоча, коли проїдешся трасою Полтава-Кременчук біля Малого Кобелячка і побачиш по-варварськи попиляні дерева над дорогою, то здається, що він таки буде.

Та я хочу говорити не про дерева і тих, у кого хватило розуму таке робити, а про те, що піднята нездорова пропаганда в усіх ЗМІ наносить нам великої шкоди. Особливо ця «пропаганда» досить вдало діє на дітей. Батьки навіть можуть і не здогадуватись, що робиться з їх дитиною після побаченої чи почутої інформації про кінець світу. Не виключаю і того факту, що частина дорослого населення також піддається негативному впливу такої інформації.

У чому ж небезпека? У страхові, а точніше в тих страхах, які з’являються у людини після отриманої інформації. Страх це найбільш руйнівна емоція любої людини, а дитини тим більше. Найбільше страху піддаються люди з травмованою психікою (хворою також). Ці травми можуть бути свіжими і задавненими, але свою руйнівну роботу вони виконують справно. Особливо чутливі діти. Повторююсь, але мені доводиться мати справу з дітьми, які це підтверджують. Батьки дивляться канал «Мега», «СТБ» чи щось подібне і навіть не підозрюють, що їх дитина не тільки не може дивитись передачу, вона просто не знає куди себе діти від звуку, який до неї (хоч вона його і не бажає слухати) доходить. Уночі дитина не спить, бо цілу ніч їй сняться різні жахи і т. п., а вдень здається, що ось-ось щось трапиться. Ясна річ, що дитина почуває себе погано, їй не до навчання і т. п. Дитина, як і доросла людина, знаходиться в постійно тривожному стані, який призводить до перенапруження організму і психіки. Така дитина не в змозі повноцінно працювати (їй для цього не вистачає сил), вона постійно напружена і «шукає» розрядки. Окрім сну в таких випадках зникає апетит (або навпаки — тривогу «заїдають», «закурюють», «запивають» і т. п.), зовнішній вигляд млявий, під очима кола, верхні віки на очах мають складки, дитина не така, як завжди, змінюється хода, з’являється роздратованість, безпричинна агресія. Усе вище сказане відноситься і до дорослих людей.

Найголовніше в такій ситуації пам’ятати, що страх «сидить» в дитині (дорослій людині) в результаті колись отриманої небезпеки життю. Самої небезпеки могло і не бути, дитина просто так сприймає ситуацію, яка далі, якщо вона не видалена, працює в будь-якій ситуації, коли дитина зустрічається з небезпекою. Колись отримана травма її підсилює, і тоді з’являються вище наведені проблеми. Наприклад, дитину покусала собака ще в маленькому віці, тоді і вселився у пам’ять дитини страх загрози життю. Він прокидатиметься у дитині завжди, коли буде траплятись, на погляд дитини, чергова загроза її життю. Якраз ситуація з кінцем світу і робить свою чорну справу. Таку ж роль відіграють різні фільми, новини, кримінальні передачі, комп’ютерні ігри, медичні процедури, неадекватні стосунки між батьками і т. п. Тому раджу батькам бути уважними і спостережливими. Задавнені травми потрібно видаляти. Краще це зробить спеціаліст, але батьківська любов, тепло, увага і підтримка також може зробити лікувальну дію. Найважливіше те, що таким дітям (як і дорослим) потрібна підтримка та розуміння.

Р. S. Кінець світу може бути точно, коли ми «дістанемо» природу своєю ненаситною жадібністю і остаточно втратимо любов до ближнього.
 


Автор: Іван Мостовий, практичний психолог


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 грудня 2012, 18:54 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації