Вхід | Реєстрація

Щоб не було проблем — своєчасно сплатіть внески та здайте звіт

До відома фізичних осіб-підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», пунктів 9, 11 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 384, постановою правління Пенсійного фонду України від 10 грудня 2012 року № 24-1, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2012 року за № 2204/2516, внесено зміни до постанови правління Пенсійного фонду України від 08 жовтня 2010 року № 22-2 «Про порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що зареєстрована в Міністерстві юстиції України 01 листопада 2010 року за № 1014/18309.

Звертаємо увагу на те, що фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до органів Пенсійного фонду звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звіт подається за формою згідно з додатком 5 до цього Порядку.

Фізичні особи, які забезпечують себе роботою самостійно, займаються незалежною професійною діяльністю (науковці, літератори, художники, викладачі, нотаріуси, адвокати), самі за себе формують та подають до органів ПФУ звіт один раз на рік до 01 травня року, наступного за звітним періодом. Звіт подається за формою згідно з додатком 5 до цього Порядку.

У разі несвоєчасного або неподання звіту застосовується фінансова санкція в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на 01 січня 2013 року сума складає 170 грн. = 17 грн. х 10).

 

Щодо сплати єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб

13 жовтня 2012 року набрав чинності Закон України від 18.09.2012 № 5292-VІ «Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон), яким змінено строки сплати єдиного внеску для фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб.

Самозайняті особи (адвокати, нотаріуси та інші особи, які забезпечують себе роботою самостійно та отримують дохід від такої діяльності) сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року.

Підприємці, які знаходяться на загальній системі оподаткування, сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 11 лютого наступного року. За 2012 рік ці платники зобов’язані сплатити єдиний внесок до 11 лютого 2013 року.

Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, встановлено квартальні строки сплати єдиного внеску. А саме, єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, такі особи зобов’язані сплатити до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. За 2012 рік ці платники зобов’язані сплатити єдиний внесок до 21 січня 2013 року.

Для роботодавців строки сплати єдиного внеску за найманих працівників не змінилися. Єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, роботодавці сплачують не пізніше 20 числа наступного місяця.
За несвоєчасну сплату єдиного внеску застосовується фінансова санкція у розмірі 10 відсотків несвоєчасно сплачених сум.

На суму недоїмки платнику єдиного внеску нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.


Автор: Сергій Вальцев, головний спеціаліст відділу обліку надходження платежів


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 січня 2013, 09:01 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації