Вхід | Реєстрація

«У цей день вода свята»

«У цей день вода свята»

19 січня православні всього світу святкують Водохреще. Кажуть, що саме цього дня вода набуває цілющих властивостей. Відчути на собі чудодійність води вирішили і кобелячани. Багато з них зібралися на місцевому Центральному пляжі.

Цьогорічна погода на Водохреще радувала далеко не всіх. Адже термометр показував плюсову температуру. Та й на голови сипався далеко не сніг, а, на жаль, дощ. Та все ж таки, охочих стрибнути в ополонку цього дня в Кобеляках вистачало.

Об 11 годині ми вирушили на Центральний міський пляж. На наше здивування, там уже було близько двадцяти людей. Та ніхто з них не наважувався першим стрибнути в крижану воду.

І от ми побачили, що першою до ополонки прямує юна дівчина. Вона несміливо пройшла по частині замерзлої річки, на декілька секунд зупинилась, далі різко стрибнула у воду. Після чого дівчина вискочила з крижаної річки і побігла до своїх рідних, які вже чекали на неї з рушником та теплим одягом.

Ми підійшли до дівчини, аби поцікавитись її враженнями. Вона представилась Русланою Ільянкіною. Дівчині всього 17 років. Вона школярка. Як розповіла Руслана, в ополонку стрибнула вперше. Та до цього вона готувалася заздалегідь. Загартовувалась протягом останніх двох років.

— Враження від пережитого — класні. Таким чином, я перевіряю себе. Навіть ще раз не проти стрибнути у воду, — сміється дівчина.
Уже після Руслани до води наважилися підійти і двоє чоловіків.

— Пока пірнаєш — аж в очах темніє, — ділиться враженнями один із них. — А зараз — класно. Щоправда, краще коли морозець надворі, а не плюсова температура. Раніше клали сіно перед ополонкою, аби в ноги тепло було. А цього року — нічого. Поки дійдеш до річки — задубіти можна.

А інший чоловік, років п’ятдесяти, який спостерігав за тими, хто занурювався у воду, зазначив, що він уже старий для таких процедур.
— Так і серце стати може, — зазначив покашлюючи він.

Дійсно, вода і справді дуже холодна. Та й відчуття після купання у кожного різні. Але подих зводило однаково майже у всіх.
Серед охочих скупатися були і досвідчені моржі. Як от Олександр Вертелецький, заступник директора музичної школи. Він приїхав до Ворскли разом із секретарем міської ради Сергієм Галушко.

До речі, Олександр Васильович загартовується вже цілих 22 роки. І не пропускає жодного дня. Навіть буває обливається водою й двічі на день.

— Я люблю займатися спортом. Катаюсь і на лижах, і на ковзанах. Та й, узагалі, з природою дружу. Якось побачив по телевізору програму, де розповідали про загартовування та користь від цього. І сам вирішив спробувати. З того часу обливаюсь водою щоденно, — розповів Вертелецький.

Результатом загартовування чоловік назвав те, що він абсолютно не хворіє простудними захворюваннями. До здорового способу життя Олександр Васильович залучив багатьох людей. Серед них і Сергій Галушко.

Як зазначив Сергій Станіславович, цього дня виповнилось рівно 17 років його купальського стажу.

— Загалом, я віруюча людина. І впевнений, що цього дня вода набуває цілющих властивостей. Протягом року я також загартовуюсь, та не так регулярно, як Олександр Васильович. А тільки раз на тиждень, — зазначив Галушко.

Для тих, хто також хоче стрибнути в крижану воду, Олександр Вертелецький радить починати готуватися до цього заздалегідь. Для прикладу, з осені.

— По-перше, надворі не повинно бути холодно, — розповів Олександр Васильович. — Після обливання водою не пити кави і нічого подібного. Тим більше, алкогольних напоїв. Також досить важливо не витиратися рушником. Адже енергія залишається ще на декілька хвилин. Тому замерзнути не встигнеш. Якщо все-таки буде холодно, можна трохи поприсідати.

— Хто скупається один раз взимку — він цього більше не забуде. Це як наркотик — раз спробував і ніколи не покинеш, — сказав Сергій Галушко. — Тільки сьогодні не моржова погода. Має бути хоча б мінус 10. Та мені колись батюшка сказав, що в цей день вода свята. Тому купатись необхідно.

Далі чоловіки роздяглися і пішли до річки. Першим стрибнув Сергій Галушко. Він підійшов до ополонки, перехрестився і тричі з головою занурився у воду.

— Ого скільки він нирнув! — з подивом зазначила жінка похилого віку, яка спостерігала за тим, що відбувається.

— Ніхто скільки не ниряє, як він. А перед цим хлопці ниряли всього по разу. Слабаки! — підсумувала жінка, одягнена в тепле пальто і в’язану шапку. Хоча сама скупатись не виявила бажання.

— Он лікарі вчора по телевізору передавали, шо це вредно. Тим більше людям мого віку — підсумувала вона.

Ще один чоловік, досить молодого віку, що стояв неподалік і спостерігав за тими, хто стрибає у крижану воду, був такої ж думки.

— Раніше я ніколи не купався, — розповів чоловік. — Якби мороз був — спробував би. А так, стрибнув в ополонку, виліз, а тобі на голову дощ капає. Ні, не хочу так.

Коли ми вже вирушали з Центрального пляжу, автомобілі з охочими скупатися все прибували і прибували. А дощ напускався все сильніше…


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 січня 2013, 12:21 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації