Вхід | Реєстрація

Декларувати потрібно і доходи, і подарунки

До редакції тижневика «ЕХО» надходять питання від читачів на різноманітну тематику. Та досить багато питань стосуються системи оподаткування. Тому, аби дізнатись на них відповіді, ми звернулись до заступника начальника Кременчуцької об’єднаної державної податкової інспекції, начальника Кобеляцького відділення Олега Савченка.

1. Як саме має відбуватись процес подання податкової декларації?

Податкова декларація подається особисто платником або уповноваженою на це особою. Також декларація може надсилатися поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення чи засобами електронного зв’язку в електронній формі.

 

2. Який кінцевий термін подання декларації про доходи та сплати податкового зобов’язання?

Кінцевим терміном подання декларації є 30 квітня 2013 року. А строк сплати має бути не пізніше 1 серпня поточного року.

 

3. Які категорії громадян мають подати до податкової інспекції декларації в обов’язковому порядку?

Зважаючи на те, що основною галуззю Кобеляцького району є сільське господарство, то найбільшу значимість займають декларації про доходи, отримані від використання земельних ділянок. Це земельні паї, надання послуг в рослинництві, тваринництві, здійснення реалізації сільськогосподарської продукції та надання різного роду послуг населенню.

Також досить часто декларуються доходи, отримані від надання в оренду власного нерухомого та рухомого майна, доходи, отримані у вигляді спадщини та подарунків. До речі, протягом останніх років є непоодинокі випадки декларування доходів, отриманих від реалізації зібраних грибів, ягід, декларування іноземних доходів, виграшів та подарунків.

 

4. Чи сплачується податок на доходи при отриманні спадщини від батьків? Чи потрібно подавати декларацію в такому випадку?

Якщо спадщину чи майно за договором дарування отримують громадяни від близьких родичів: чоловіка, дружини, батьків чи дітей, то податок не сплачується і декларацію подавати не потрібно (якщо обидві сторони є громадянами України). Але в разі отримання спадщини від інших членів сім’ї, другого ступеню споріднення, такі доходи декларуються. А податок сплачується в розмірі п’яти відсотків.

 

5. Чи потрібно подавати декларацію про доходи державним службовцям?

Державні службовці повинні подавати податкову декларацію у випадку отримання інвестиційного прибутку, нецільової благодійної допомоги, доходів від надання в оренду майна тощо до 1 травня цього року. Якщо ж таких доходів держслужбовець не отримував, то й декларацію до податкової служби подавати не потрібно.

 

6. Який термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи у зв’язку з застосуванням права на податкову знижку?

Хочу повідомити, що фізичні особи, які мають право на нарахування податкової знижки, повинні подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за підсумками звітного податкового року. Кінцевим терміном подання декларації є 31 грудня 2013 року.
 

Шановні громадяни!
Задекларуйте свої доходи до 1 травня 2013 року
м.Кобеляки,
вул.Касьяна, 2
Тел. 3–14–97


Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 березня 2013, 17:13 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації